Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chlebík - pečivo v troubě i v pekárně :-)

 

kuk-ikonka.gif

Na této stránce by měli být pouze recepty na chleba a pečivo 

 

Při pročítaní stránek si můžete pustit mé oblíbené rádijko 

Asi první recept kterej sem dám je chlebík do trouby, pečeme ho tu

skroro všichni co chodí do místnosti a dostal jsem ho @ od dlouholeté kamrádky FStanislavamyska-1.gifChleba bez hnětení

Pozn.1: Chleba kyne 8-12h, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením. U jednotlivých kroků je čas, který vám to zabere, abyste se nelekli, že je to moc složité. 

Pozn.2: Ani moc nádobí nenaděláte. Na celé pečení budete potřebovaí: mísu, gumovou stěrku, hrnek 250ml, vál, skleněný pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby (prostě cokoliv zavíratelné objemu cca 2l). 

Pozn.3: Jeden chleba včetně el. energie vychází na 15Kč. Já peču rovnou dva zárověň, protože sami poznáte, že jeden nikdy nestačí ani zchládnout. 

Pozn. kolegy: Z mísy vyklopit rovnou do pekáče „Žádny srani s mladou pani!!!“ Něco na tom bude, ještě jsem ale nezkoušela, tak dejte vědět, co vám při tomto postupu vypadne z trouby. 

Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme: 

3 hrnky hladké mouky (hrnek obyč cca 250ml, mouka obyč, v případě tmavé chlebové, špaldové atd. chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí) - 1 lžička sušeného droždí ( na dva chleby rozdělím napůlky jeden pytlík, ale jsou to potom spíš 2 lžičky na každý chleba) - 1,5 lžičky soli (osobně dávám 2 lžičky) - 1 lžička drceného kmínu (osobně dávám 2 lžičky) 

- Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky… Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, přiměřeně, raději hustší, líp se s ním pak dál pracuje). 

Vznikne nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou: …………………… 1min před odchodem do práce ještě nikoho nezabila pečeme po 8-12ti hodinách (Ale když je hlad, vrhnu se na pečení i po 6ti, všechno je to o teple pro to těsto a jak moc se případně smíříte s drobným neúspěchem ve formě hutnějšího chleba.) 

Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2-4cm tlustou. …………………….. 1min práce 

Necháme 15min odpočívat. 

Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“.

....................0,5min práce 

Necháme 30min zakryté utěrkou odpočívat. Poté ještě dalších 30min, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou. 

Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme zase nahoru něčím posypat. 

........................... 0,5min práce 

Pečeme 30min při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15min

Ty 3 minuty práce stojí za to!!! 

 

myska3.gif

 
 
 
Anglické rohlíky

Takže se připraví kvásek ze 3/4 kostky droždí a 250ml vlažné vody s cukrem.
Na těsto se potřebují:
2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek hladké mouky 1 žloutek  2 lžíce rozpuštěného sádla-já použila máslo   2 lžičky soli

Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Z těsta se vyválí kulatá placka a já jsem rádýlkem těsto rozdělila na osm dílků. Srolují se od nejširší strany ke špičce. Podle receptu se potřou rozpuštěným sádlem, já zase použila máslo a poklade se anglickou slaninou a plátkem sýra (co nejméně tučný) a peče se při 175°C až jsou krásnémyska-2.gifDalamánky

Potřebujete: 5 velkých krajíců tvrdého chleba, 400 ml vody, 21 g droždí, 400 g hladké mouky, hrubou sůl a kmín.

Postup: Tvrdé krajíce chleba nalamte na kousky a rozmočte je ve vodě. Po chvíli zapojte do hry mixér a základ rozemelte na kaši. Přidejte rozdrobené droždí, mouku a vařečkou vypracujte těsto, které nechte asi hodinu kynout na teplém místě. Z těsta oddělujte a vyvalujte kuličky o průměru tři centimetry. Ty pokládejte na tukem pomazaný plech. Nezapomeňte nožem udělat na vrchu dalamánků rýhu, posypte solí a kmínem a pečte při 200 stupních Celsia asi 40 minut.

 

Vaše zkušenosti si můžete měnit na Foru 

Ani tvůrce webu není Bůh, proto nejsou vyloučeny chyby a překlepy

kniha.gif          TOPlist            prolejza.gif

 

 

Náhledy fotografií ze složky domácí pečení


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

chleba

aknelka,20. 11. 2013 23:46

Tento chleba je bomba, moc dobrý, od jisté doby ho peču skoro pořad. Fakt to stojí za vyzkoušení.

recept na chléb

inka900,24. 6. 2013 14:35

Tento chlebík je vynikající, od té doby co mám recept už fakt markety nepodporuju :D . Míchám si mouku podle nálady a semínka taky. Tak neváhejte a pusťte se do toho také.