Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evropa jako šikanované děvčátko

5. 3. 2018

Čtu u Říčana ve článku o šikaně:
"Děti by měly umět pohádat se a usmířit se. Někdy se snadno stanou oběťmi děti, které nedovedou vrátit ránu, zasazenou pěstí nebo hrubým slovem, které se v takové situaci stáhnou nebo rozpláčí. Opakovaně jsem se setkal s rodiči obětí, kteří prosazovali zásadu, že „slušné dítě se nikdy nepere“ nebo „nesmíš být jako oni!“ U takových dětí nestačí naučit je technice sebeobrany, je třeba překonat hluboce vštípené „tabu“, pocit, že by se použitím násilí provinily, i kdyby to bylo v obraně. Obětí šikany se může stát kterékoli dítě, někdy právě dítě mimořádně slušné a psychicky vyspělé, snaživé, přátelské – neschopné „s vlky výti“. (Potud náš již klasický psycholog)

K tomu ještě přidám další charakteristiky šikany:
Slušnost, dobrota a ustupování ve vztahu agresor - oběť nefunguje, je zneužívána k nárůstu moci agresora.
Rozdělení odpovědnosti mezi více jedinců - není jasné kdo vlastně je tím hlavním agresorem a není jasné, kdo je s kým a proti komu vlastně oběť stojí. Agresor se schová do skupiny přihlížejících - těch "slušných druhých", proti kterým plošný výbuch obranné agresivity oběti (zahnané do kouta) by byl přece nespravedlností a násilím...
Pokud šikana ve skupině naroste do obludných rozměrů, pak už opravdu není nic jiného, než bipolarita - pokud nejsi oběť (s obětí) jsi agresor (s agresorem).

V uvažování týrané holčičky Evropy je další paralela z psychologie oběti: Hledání viny v sobě, ve smyslu, že to je trest za něco, že si ho zaslouží a naivní víra, že když se bude chovat slušně, pokorně a vstřícně (posype si hlavu popelem a agresorovi zuje boty a umyje nohy), tak agrese ustanou.

Další fáze převzetí viny je i blud o zaslouženém trestu: "Jsem hrozná, špatná, zasloužím si to, má to tak být." To už je uplná rezignace. Při pocitu viny už neceká, že ten druhy "bude hodný, kdyz budu hodná já". Při pocitu viny počítá s trestem, čeká ho a nebrání se mu.

Součásti terapie je pak: "Neni to vaše vina", aby se tomu mohla aktivně postavit.

Já jen doufám, že Evropa ještě není v téhle fázi. Protože na kontinentální a civilizační úrovni není terapeut, který by jí to masochistické obviňování se mohl rozmluvit.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář