Jdi na obsah Jdi na menu
 


2013/2014

  Oravská Lesná (22.-23.2.2014)

Další závody na Slovensku, opět na Oravě a bohužel také opět  off snow závod, tedy na kárách. I přes zklamání z nedostatku sněhu a tepla jsme si tyto závody maximálně užili, především díky skvělému zázemí hokejového stadionu v Oravské Lesné a péči organizátorů. 

Trať byla vedena lesními cestami zpěvněnými i nezpevněnými, na midu v délce necelých 20 km. Zbytky rozbředlého sněhu a místy bahno poskytovalo spršku přímo do očí psům i musherům. Trať byla mírně zvlněná, takže i velmi rychlá. První den jsem mohl pustit pejsky do plné rychlosti-psi se drželi na kraji asfaltu, tak se jim běželo dobře. Jen Rocky už mi tradičně vypouští maximální rychlosti ve sjezdech. Naštěstí prudké sjezdy zde nebyly a jelo se spíše po rovině. První den jsme zajeli trať v pěkném čase necelých 53 minut. Druhý den jsem nechal Rockyho odpočívat a vzal jsem zbylých 5 psů. Druhou etapu jsem více probrzdil, abych dojel v pohodě do cíle. Mike měl problémy s asfaltkou, ale když jsme se dostali mimo asfalt, tak běžel normálně až do cíle. Tentokrát to bylo za necelých 60 minut, což nám stačilo na 1. místo v midu. Bohužel ani na tento závod si nenašlo cestu mnoho musherů, takže se opět příliš nezávodilo. Tak snad se sem příští rok vrátíme  a bude tu sněhu jako obvykle (mnoho).

vyhlaseni.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Winter Orava Challenge (10.-12.1.2014)

Winter Orava Challenge měly být naše první letošní závody na sněhu. Bohužel počasí letos musherům nepřeje a dokonce ani na severu Slovenska nad obcí Oravská Polhora nebyl sníh. Přesto se parta pořadatelů nevzdala a byla uspořádána zkrácená verze závodu-off snow,. Jeli jsme tedy na káře v kategorii mid se 6 psy na trati v délce 12,3 km (sobotní a nedělní etapa). Příjemným zpestřením pátečního večera byla noční etapa na sprintové trati (4,5 km), která byla výbornou zkouškou ovládání leadrů. Psi zvládli závod v dobrém tempu (průměr 19 km/hod), což nám zajistilo první místo v kategorii MB (mid 6 psů) a celkově v midu 2. místo. Trať byla vedena od stake-outu u chaty Slaná voda po louce a lesních cestách pod krásnou dominantou Oravy-Babí horou. Zajímavé bylo i míjení spřežení v protisměru, což naši psi zvládli bez chyby. Psi závod zaběhli ve velké pohodě (bylo to přeci jenom krátší, než máme natrénováno). Nejméně pracoval již tradičně Emil, Rocky byl pomalejší z kopce. Zjistil jsem, že kvůli odřené tlapce (to vyřešila botička). Příjemně se zlepšuje Errol-zrychluje!

Závodní atmosféra byla trochu poznamenána malým počtem účastníků (dalo by se říci, že nás tam bylo žalostně málo), který byl způsoben absencí sněhu. O to lepší však byla mimozávodní atmosféra, která nám zajistila alespoň trochu sněhu na nedělní etapu  

 

dsc_0688.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hradecký mid-mid (30.11.-1.12.2013)

 Poslední podzimní závod off snow probíhá tradičně v Bělči nad Orlicí pod pořadatelskou taktovkou musher clubu Metuje. Letos byl tomuto závodu přidělen statut mistrovství ČR. Díky tradičně skvělé organizaci pořadatelů a prestiži MČR se zde sjeli závodníci ze všech koutů republiky, ale i ze zahraničí. Konkurence se tedy sešla velmi kvalitní a bylo s kým se porovnávat. 

Já jsem jel kategorii MB-mid se 6 psy, která patřila k nejvíce zastoupeným kategoriím v závodě. Midová trať (22,6 km) byla vedena rovinatou krajinou v lesích kolem Bělče. Organizátoři zajistili velmi dobré značení, občerstvení přímo na trati (pro psy i mushera) a v celé délce dostatečně širokou a bezpečnou trať.

Psi vyrazili ve výborném tempu, které jim vydrželo cca 15 km, poslední úsek přeci jen slevili z tempa, ale i tak jsem s jejich výkonem velmi spokojen. Jeli oba dva dny v podstatě stejně, takže jsme byli jak po prvním dnu, tak celkově na pěkném 7. místě ze 17 závodníků (MB) a z 29 účastníků celkem (včetně SH s PP-kategorie MB1). Slabší chvilky v průběhu závodu si vybíral Emil. Errol se začal zlepšovat, což mi dělá radost a doufám, že mu to vydrží i pro zimní sezonu a strhne s sebou i Emila. Ostatní psi byli bez zaváhání. Všichni dojížděli spokojeně do cíle 

 

belec1_13.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

RADÍKOV-mid (16.-17.11.2013)

Midovou trať (necelých 12 km) jsem jel v kategorii MB (psů). První kolo (sobota) se nám podařilo zajet v dobrém tempu a v sobotním nejlepším čase. Bohužel do druhého kola jsem nastoupil jen se 4 psy (Emil a Errol kulhali). Nedělní kolo jsem díky tomu mohl pustit ještě rychleji (Errol je pomalejší a alaskánům ve sjezdech nestačí). Avšak dostavila se paní smůla, která nám do cesty nastavila klacík, který propíchl pneu na káře a cca 8 km jsem jel na prázdném kole. Já jsem si kvalitně zaběhal a 4 alaskáni měli silový trénink. Přesto jsme se nezvdali a závod s hrdostí dokončili . Výsledek stačil na druhé místo v kategorii a celkové 3. místo na midové trati. Zázemí, tratě, organizace byla na Radíkově na velmi dobré úrovni, takže se těším na další závod na Radíkově.

 

LOUKA U OLEŠNICE – Ježdění na Valše (21.-22.9.2013)

Letošní první závod „na suchu“ jsem pojal tréninkově. Trať dlouhou 4,2 km jsem jel na tréninkové káře v kategorii C (4 psi). Trať byla technická, kopcovitá-ideální pro trénink. Druhé kolo jsem přeci jenom pustil trochu rychleji, takže jsme se i pěkně projeli a nakonec jsem obsadili celkové 3 místo. Organizace závodů (tratě, zázemí, atd.) byla perfektní, takže se budu těšit příští rok znova. VÝSLEDKY