Jdi na obsah Jdi na menu

Ingredience

Český dvouletý kmín od Karla Jonáka 

Původ semen: ČR, kraj Vysočina

Český dvouletý kmín s průkazem původu. Koření, které netřeba dlouze představovat. Češi jsou největšími evropskými konzumenty tohoto koření. Silným konkurentem mu je jednoletý kmín, pěstovaný v Polsku či Finsku. Největší rozdíl mezi těmito druhy je především chuť a vůně, která je u českého dvouletého kmínu mnohem silnější a aromatičtější. Jako členové asociace českého kmínu prodáváme pouze český dvouletý kmín. 

 

Himálajská diamantová jedlá sůl CEREUS je jemné chuti s největší bioenergetickou a bioinformační hodnotou. Je skutečným drahokamem mezi solemi. Pochází z panensky čistého praoceánu a její krystalická struktura vznikala po stovky milionů let. Bez chemických příměsí, neobsahuje přípravky na zlepšení sypkosti, nepřidáván jód.

Červená řepa BIO (Beta vulgaris var. vulgaris) - prášek MANUTEA je senzační, barevný, zdravý a hlavně v BIO kvalitě, to je prášek z červené řepy. Červená řepa je velice známá super potravina. Je bohatá ne železo, vápník, draslík a obsahuje spoustu antioxidantů a vlákniny.  

Kurkuma (Curcuma Longa) neboli Indický šafrán, má vynikající protizánětlivé účinky a je prokazatelně antioxidantem - Wikipedie.


Kampotský pepř

Tradice pepře v Kampotu.

První pepřové plantáže byly založeny Číňany z provincie Hainan již ve 13. století, jeho pěstování se rozmohlo zejména v období nadvlády Francie. Na začátku 20. století byl Kampotský pepř známý jako nejkvalitnější na světě a nesměl chybět na žádném významném stole v Paříži. Během občanské války Rudých Khmerů která měla na svědomí více jak 2mil. životů se země uzavřela světu, pepř tak nebylo možno vyvážet a tento krutý režim způsobil že většina plantáží byla opuštěna nebo zcela zanikla. 

V myslích místních se však tradice zachovala a tak zejména po roce 2005 bylo opět zahájeno pěstování Kampotského pepře a zahájen jeho vývoz do zahraničí. V roce 2010 za pomoci Agence Française du Développement získal označení PGI (Protected Geographicak Indication) které je od roku 2016 uznávané na úrovni celé EU. Označení zajišťuje pěstování v unikátních půdních a klimatických podmínkách Kampotu zcela tradičními metodami bez chemických hnojiv a pesticidů s ručním ošetřováním a sběrem a sušení na slunci.

La Plantation je hrdým členem Kampot Pepper Promotion Association. Guy a Nathalie byli přes pět let členy představenstva které nastavilo jasná pravidla pěstování, zpracování a označování, pomohli s propagací Kampotského pepře v zahraničí a bojem proti napodobeninám na trhu.

 

Dlouhý Kampotský pepř, pocházející z rostliny Piper retrofractum, je jinou odrůdou dobře známého pepře Piper nigrum. Dlouhý pepř má malá semínka "Pearls of Pepper" a slupku, která tvoří přibližně 4 - 5 cm dlouhou tobolku, plnou pepřových semínek.

Dlouhý pepř se sklízí jako červený a zcela zralý, má nižší a pozvolnější pálivost s vůní skořice a kakaa, přecházející do medu a lékořice. Pokud chcete nechat dlouhý pepř více vyniknout, přidejte jej čerstvě mletý na konci přípravy před servírováním. Dlouhý červený pepř je vynikající k vaření dušených pokrmů, k ovčím a kozím sýrům, do marinád, paštik. Skvěle doplňuje červené i bílé maso, ryby a mořské plody.

Každé balení obsahuje pouze 100% organickou kvalitu toho nejlepšího Kampotského pepře, ručně zpracovaného, sluncem sušeného a ještě na farmě zavakuovaného. Pokud chcete jeho prvotřídní kvalitu uchovat co nejdéle, skladujte jej ve skle na temném místě.


Pepř černý celý Tellicherry

Pepř Tellicherry je plod pepřovníku černého, lat. Piper nigrum, který pochází z indického subkontinentu z oblasti Malabarského pobřeží. Předmětem sběru jsou pouze větší plody dorůstající minimální velikosti 4,25 mm.
Plodů o této velikosti se v celkové produkci vyskytuje pouze 10 %. Velikost kuliček určuje chuť, kvalitu a aroma pepře. Větší pepřové plody mají prostor vytvořit silnější pepřové aroma a chuť.

 

Černý pepř je již dlouho považován za "krále koření" a Tellicherry je panující monarcha.
Tellicherry pepře jsou jako San Marzano rajčata: musejí pocházet z Tellicherry, města Malabar na pobřeží Kerala v Indii. Jsou považovány za jedny z nejlepších pepřů na světě. Sladká citrusová ,středně ostrá , vyvážená chuť a komplexní vůně má o něco méně štiplavou chuť, ale více komplexní aroma s tóny třešní, jalovce a cedru. Již podle vůně poznáte o jaký vynikající pepř se jedná.

 


Pepř dlouhý

Unikátní vůně a chuť anýzu a lékořice

Pepř se v Kampotu pěstuje rovněž v podobě tzv. dlouhého pepře, pocházejícího z rosliny Piper retrofractum která je jinou odrůdou známého pepře Piper nigrum, je velice vzácná a ačkoliv se do Kampotu dostala již ve 13. století, málem vymizela z povrchu zemského. První zmínka o dlouhém pepři se objevuje v indických textech Ajurvédy kde jsou mu do detailu připisovány medicínské a dietetické benefity. Velmi populární se stal i za dob antického Řecka a Říma, kde byl jedním z prvních koření které bylo dovezeno do Evropy. V 6. stol. před n.l. jej zmiňuje Hippokrates spíše jako lék nežli koření.

Pěstování dlouhého Kampotského pepře

Rostlina má stejné nároky na půdu, podnebí a obhospodařování jako klasický černý pepř. Dlouhý pepř je sklízen když je červený a plně zralý. Tobolky jsou pak umyty, tříděny a sušeny po dobu několika dní.

Dlouhý pepř má malá semínka "Pearls of Pepper" a slupku která tvoří 4-5cm dlouhou tobolku plnou těchto pepřových semínek.

Charakteristika

Dlouhý pepř se sklízí jako červený a zcela zralý, má nižší a pozvolnější pálivost s vůní lékořice až kakaa přecházející do medu. 

dlouhy-kampotsky-pepr-makro-1000px


Tasmánský horský pepř

Bobule pepřovníku tasmánského.

Země původu: Austrálie

Tasmánský pepř je velice vzácný, protože v tasmánských horách se jen těžko uměle kultivuje, produkce je tedy hodně omezená, což odráží vyšší cenu, která ale stojí za to. Má lákavě příjemné, sladké, peprné, intenzivní aroma s výraznými čokoládovými tóny. Po rozkousnutí je příjemně sladký, ovocný a po chvilce začne jemně pálit. Pálivost rychle odchází. Zajímavostí je obsah látky polygodial, která byla intenzivně zkoumána pro antibakteriální, protizánětlivou a protialergickou aktivitu (jedná se však jen o experimenty, ne o důkazy účinků!). Tasmánský pepř je s oblibou používán ve vegetariánské kuchyni, v curries, sýrech, sladkostech a alkoholických nápojích. Hodí se k červeným masům, tuňákovi a těžším omáčkám. Japonci jím rádi dochucují pravé wasabi. Zaexperimentujte a připravte svým známým laskominu, kterou si navždy zapamatují pro jedinečné a nezaměnitelné aroma! Doporučujeme pepř použít až na hotové jídlo, kdy chuťově nejlépe vynikne. Pro zbytkovou vlhkost je praktičtější jej raději drtit nebo mlít ručně, než v mlýnku na pepř.

Tasmánský pepř 10g | Facebook


Pepř bourbonský "Voatsiperiferi"

Divoký pralesní, ručně sbíraný pepř z Madagaskaru

Pepř bourbonský (Piper borbonense), neboli "Voatsiperiferi", je divoce rostoucí pepř z Madagaskaru. Název pochází z místního nářečí "Voa" - plod a "Tsiperifery" - místní název pro tuto rostlinu.

Jedná se o liánu až 20 metrů dlouhou, jejíž plody jsou malé bobule s řapíkem. Roste v deštném pralese na úpatí pohoří jihovýchodního Madagaskaru. Plazivé rostliny využívají jako oporu vysoké stromy a proto je sběr pepřových zrnek velmi obtížný. Zpracování divokého pepře je složitý proces, protože pepřová zrnka obsahují hodně vody a jsou velmi křehká. Na výrobu jednoho kilogramu bourbonského pepře je potřeba deset kilogramů čerstvých pepřových zrnek. Proto je tento druh pepře velmi vzácný.

Jeho aroma je klasicky pepřové, ale má specifický dřevitý, zemitý nádech se znaky pryskyřice. Ve vůni můžeme najít náznak citrusů a sladkého ovoce a jeho čerstvá chuť dlouho přetrvává. Pálivost nastupuje pomalu a není tak silná jako u černého nebo bílého pepře. Zato dlouze přetrvává.

Jeho použití je v sezónních (rajčatových) salátech, hodí se také k vepřovému, jehněčímu, ale i rybímu masu. Úžasné je kombinace s foie gras. Je ideálním doplňkem k měkkým, bílým kozím a ovčím sýrům. Zajímavě ochutí i paštiky, nakládané okurky a zeleninu. Netradiční je, díky nasládlé chuti, použití v dezertech s obsahem ovoce (jahody, třešně, jablka, hrušky) nebo čokolády. Osvědčené je využití bourbonského pepře do marinovaných jehněčích plátků salátu "tabbouleh", foie gras s citronem a olivovým olejem nebo do čerstvého kozího či ovčího sýra s mangem.

Země původu: Madagaskar

Pepř bourbonský "Voatsiperiferi"


Černý lanýž

 


Bílý Lanýž

 


Uzená sladká a pálivá Španělská paprika

Pimenton de la Vera je sladká a pálivá uzená paprika ze španělského regionu Extermadura. Vyrábí se z tradičních uzených paprik pocházejících z této oblasti. Díky uzení na dubovém dřevě má Pimenton de la Vera nádherné kouřové aroma a je typickým kořením španělské speciality "Chorizo". Toto koření je rovněž často využíváno při výrobě čokolády.

La Chinata SWEET 350g španělská uzená paprika sladká - - Koření - La Chinata uzená španělská paprika


Španělské červené víno

Torres Altos Ibericos Crianza

  • Má neprůhlednou, třešňově červenou barvu. Odrůdová vůně s aroma květin a ovoce, jako jsou jahody nebo maliny, doplněné o tóny koření a kouře, získaného ze zrání v sudech. Hladká a sametová chuť s jemnými a šťavnatými tříslovinami.
  • Hodí se k červeným masům, tučným rybám a sýru.
  • zrání v dřevěných sudech
  • Tempranillo

Crianza


Portugalské červené víno

  • Region: Alentejo (Vidigueira).

  • Výrobce: Sogrape
  • Odrůdy: 44% Alicante Bouschet, 40% Touriga Nacional, 16% Aragonez.
  • Trinca Bolotas nabízí autentičnost a vášeň příchutí Alentejo pod odpovědností společnosti Herdade do Peso, která vyrábí bujná a podmanivá vína, jejichž příchutě, vůně a barvy nám připomínají nejlepší život, stejně jako v regionu, kde se rodí.
  • Velmi jasně červená barva. Skvělá aromatická intenzita, v níž dominují složky zralého červeného a černého ovoce (ostružina, malina a černá švestka). Hustá v ústech, s kvalitními taniny, vyváženou kyselostí a dlouhým závěrem.
  • Je to velmi univerzální víno vzhledem k rovnováze mezi taniny, kyselinou a ovocem. Můžete si ji vychutnat samostatně nebo ji doprovázet těstoviny nebo bílé maso nebo propracovanější tradiční pokrmy.
  • Vinař: Luis Cabral de Almeida.

Černý česnek

  • CO JE ČERNÝ ČESNEK? – „FERMENTOVANÝ“ ZÁZRAK

  • Náš černý česnek vyrábíme výhradně z českého česneku vypěstovaného v České republice našimi zemědělci. Černý česnek je běžný bílý česnek, který prošel dlouhodobým, pečlivě řízeným procesem teploty, vlhkosti a času ve speciálním zařízení. Jedinečná barva, chuť a struktura našeho produktu je docílena bez chemie, konzervantů a jakýchkoliv přísad. Pro jeho vlastnosti je zařazen mezi superpotraviny jejichž nutriční přínos je mimořádný.
  • Proces výroby má své kořeny na Dálném Východě, kde byl česnek skladován v hliněných nádobách při slabě zvýšené teplotě (kolem 50°C) a vysoké vlhkosti po dobu několika měsíců. Výsledek je těžko očekávatelný – černé, měkké stroužky, které ztratily svou typickou ostrou chuť (a částečně i vůni) a namísto toho Vás čeká nasládlé a kořeněné potěšení chuťových buněk. Takzvaná “fermentace” ve skutečnosti není fermentací, která vyžaduje přidání dalších surovin, jako sůl a/nebo voda, ale spíše slabou aplikací tzv. Maillardovy reakce, kterou znáte především z procesu grilování, kdy “cukry” při zahřátí změní svou barvu na tmavě hnědou – barvu grilované potraviny.

 

        BIO Česnek černý 2 palice


Pravé lesní borůvky

Plody borůvek můžeme zařadit mezi nejzdravější ovoce. Obsahují vysoké množství vitamínů, minerálních látek a barviv, antokyanů, které jsou mimořádně příznivé pro lidský organismus. Borůvky zvyšují obranyschopnost organismu, skvěle působí proti průjmům, jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky, dny, revmatismu. Skvěle odstraňují únavu očí a zlepšují ostrost zraku. Nejnovější výzkumy potvrdily významné protirakovinové účinky na lidský organis­mus a na kůži poškozenou při nadměrném opalování. Plody lesních borůvek obsahují přes 7 % tříslovin, 20 až 30 % cukru, antokyanová barviva, myrtillin A a B, dále organické kyseliny, citrónovou, jab­lečnou, jantarovou, mléčnou, šťavelovou a pektin, vitaminy A, B a C a látky snižující obsah cukru v krvi.

Grizly Borůvky sušené 500 g


Pistácie

Plody pistáciových keřů rostou v hroznech, kdy po dozrání plodu skořápky podélně pukají a tím nám usnadňují vylousknutí jader. Pistácie jsou výborným zdrojem bílkovin, proteinů, sacharidů, uhlohydrátů, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa. Doporučuje se konzumace v kombinaci s ovocem a zeleninou bohatou na vitamín C, který zvyšuje absorpci železa ve střevech. Pistácie se tak stávají velmi významnými pomocníky pro ty, kdo trpí anémií způsobenou nedostatkem železa, ale také pomáhají k úpravě krevního tlaku, redukují nadměrné množství LDL cholesterolu v krvi, a chrání před vysokým krevním tlakem.

pistacie-clanek.jpeg


Modrý a bílý mák

Mák je jednou z nejzákladnějších surovin v české kuchyni. Je doslova neuvěřitelné, že ve 100g máku se skrývá 1400 mg vápníku, což je vlastně více než doporučená dávka pro člověka vážícího asi 100kg (doporučená denní dávka je 10mg na 1kg). Nesmíme také opomíjet skutečnost, že se jedná o velmi silný antioxidant.

Maková semena - ZiskejZdravi.cz


Sušené švestky

Sušené švestky obsahují vlákninu, vitamíny (A, B, C, E, H, K), minerály a stopové prvky (bór, draslík, fosfor, hořčík, chlór, měď, sodík, vápník, zinek, železo), antioxidanty a množství dalších účinných látek.

Zdravoslav Švestky sušené bez pecky 1000 g - Zdravoslav


Černucha

Semena černuchy v sobě skrývají esenciální mastné kyseliny, přibližně patnáct různých aminokyselin, stejně jako vlákninu, vápník, železo, sodík a draslík. Protože je z čeledi  pryskyřníkovitých, obsahuje rovněž alkaloidy a saponiny - proto se při vaření její semena používají v malém množství.

Pověry a zajímavosti o černuše

  • Věřilo se, že plod černuchy s pěti měchýřky představuje ďábla, odkud také pochází její anglický název devil in a bush, což znamená „dábel v křoví".
  • V Orientu sloužila k přípravě směsí určených k probuzení netečné ho mužství (impotence)
  • Semena černuchy byla nalezena v Tutanchamonově hrobce, léčivý olej z jejích semen používala i sama královna Kleopatra.
  • U nás se bylina původem z jihozápadní Asie pěstuje jako letnička a přidává do suchých vazeb.
  • Nevěsta v trní - lidový název pro černuchu má svůj původ v členěných listenech a listech halících květy.

  • Samotný název ČERNUCHA pochází z latinského slova nigellus = černavý, jde o označení barvy semen některých druhů.

Černucha

 

Přihlášení

Statistiky

Online: 6
Celkem: 42186
Měsíc: 6950
Den: 259