Jdi na obsah Jdi na menu
 


Znalostní Databáze

16. 7. 2013


Znalostní databáze

 

Databáze znalostí vytvořena by K.O.P.R

Stručný popis

Vytvořil jsem tuto databázi za účelem studia a sebezdokonalení všech těch kteří z ní budou čerpat.

Obsaženo je

Popis panelů tv , vybavení tv – software + hardware , konektory , pc komponenty

 

PC

 

 

Procesor Tablety

Cortex A8

Jedná se o procesor firmy ARM, který je jedním z nejrychlejších současných čipů pro nízkospotřebová mobilní zařízení. Obsahuje firemní technologii Intelligent Energy Manager. Je schopen běhu na frekvencích od 600 MHz až po 1 GHz (kdy spotřeba dosáhne na maximálních 400 mW). O multimédia se stará technologie NEON, čip si tak poradí i s dekódováním MP3 nebo dokonce H.264 (standard pro videokodek)

Užitek: Procesor zajišťuje rychlý běh zařízení a přitom dlouhou výdrž baterie.

 

 

AMD CPU

Dvoujádrový procesor AMD s integrovanou grafikou zaručuje hladký běh více aplikací současně i reprodukci videí ve vysokém rozlišení. Při tom všem si procesor udržuje velmi nízkou spotřebu.

Jedná se o alternativu AMD k procesorům Atom od Intelu.

 

 

Operační systém

Android

Android je na Linuxu založená softwarová platforma určená zejména pro mobilní zařízení (chytré telefony, PDA, navigace, tablety, netbooky). Konkuruje systémům Windows od Microsoftu a OS X od Apple. Má jednoduché, ale efektní grafické rozhranní, které se intuitivně ovládá. Nejde na něm zatím ale spustit plnohodnotný kancelářský balík. Na vývoji se podílí především  firma Google.V současné době nejnovější verze řady Android 3.x

 

 

Propojení Bezdrátové

 

 

WLAN (Wireless Local Area Network)

Pojem z oboru bezdrátových sítí. WLAN označuje bezdrátovou variantu sítě LAN s obdobnou topologií a možnostmi využití.

Na rozdíl od ethernetového propojení (kabely) komunikují prvky WLAN bezdrátově. Podle specifikace IEEE splňuje WLAN standard IEEE 802.11.

Nejrozšířenější standardy pracujícími na frekvenci 2,4 GHz jsou:

802.11b - max. rychlost 11 Mb/s

802.11g - max. rychlost 54 Mb/s

802.11n - max. rychlost 300 Mb/s

 

 

Wi-Fi sítě (Wireless Fidelity)

Systém bezdrátového propojení komponentů v síti, umožňující spolupráci různých koncových zařízení, jako např. audio-video, internet atd.

Wi-Fi se používá ve významu místní (lokální) sítě (WLAN) standardu IEE 802.11b/g/a.

 

 

TV

 

SD 720x576

HD Ready - základných 720 riadkov pre zobrazovanie obsahu vo vysokom rozlíšení

HD Ready 1080p - rozlíšení Full HD 1920x1080, 1080i a 1080p zobrazí bez skresleni

HDTV 1080p – poskytuje to, čo HD Ready 1080p, navíc má zabudovaný digitální tuner

 

LCD TV

Struktura LCD displeje: Tekuté krystaly jsou materiál, který pod vlivem elektrického napětí mění svoji strukturu a díky tomu určují množství procházejícího světla.

Každý obrazový bod - subpixel je ohraničen dvěma polarizačními filtry. Důležitým prvkem je barevný filtr a dvě vyrovnávací vrstvy. Vše je vymezeno tenkými skleněnými panely. Tranzistor náležející k obrazovému bodu kontroluje napětí. Toto napětí způsobí změnu struktury tekutého krystalu a ovlivní natočení jeho částic. Aby vznikl obraz, potřebujeme dvě složky světlo a barvu. Velmi jasné, bílé světlo je na rozdíl od PDP zajišťováno pod světlujícími katodami. Barvu dodává LCD technologie pomocí procházejícího množství světla a barevného filtru.

 

 

 

LED TV

Se dnes používá jako standardní označení pro LCD televizory s LED podsvíceným.

Existují dva typy podsvícení: RGB dynamic LED a edge LED.

RGB dynamické funguje tak, že za LCD panelem je síť LED diod a ty podsvětlují obraz. Podle zobrazení pak mění svůj jas a přizpůsobují se. Díky tomu je možné dosáhnout vynikajícího dynamické kontrastu a hlavně věrného podání barev. Pokud je na obrazovce černá barva, tak je podsvětlení ztlumené. Takže černá je opravdu černá.

Druhý typ je edge LED, kdy diody jsou pouze po stranách panelu a jejich světlo je pak rovnoměrně rozváděno po celé ploše. Tato technologie umožňuje udělat TV velice tenkou. Velkou výhodou je úspora energie. Pozor. Skutečné LED obrazovky jsou velkoplošné obrazovky jejichž obraz je složený z mnoha LED diod, kdy každý bod je složený ze tří diod (červená, zelená, modrá). Při pozorování z velké vzdálenosti pak obraz vypadá souvislý. Používá se například jako reklamní panely nebo na veletrzích, koncertech apod.

 

 Funkce TV

 

EDGE

Telekomunikační technologie třetí generace jako další např. WCDMA , 3G

 

WCDMA

Telekomunikační technologie třetí generace

 

 

3G

Telekomunikační technologie třetí generace. Měla by být schopna přenášet skutečná multimediální data za pohybu, stejně jako hlasovou komunikaci.

 

 

Full HD

V současnosti nejlepší obrazová kvalita pro domácí použití. Nabízí rozlišení 1920 x 1080 px. Označuje se jako 1080i nebo 1080p.

Doporučujeme pro: digitální vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV), Blu-ray, herní konzole a PC

 

 

PVR (Personal Video Recorder)

Funkce PVR umožňuje ukládání audio a video záznamu na flash paměť nebo pevný disk. Funkce se objevuje nejčastěji u set-top-boxů, satelitních přijímačů a televizorů. Formát uloženého souboru závisí na typu zařízení, které jej vytvořilo. Některá zařízení ukládají ve formátu, který dokáže přehrát pouze to zařízení, které jej nahrálo. Jiná zařízení ukládají ve formátu, který se dá přehrát na počítači nebo na jiných zařízeních různých typů a značek.

EPG (Electronic program guide)

Elektronický programový průvodce poskytuje základní informace o právě sledovaném programu nebo umožňuje přepnout do komplexního programu vysílání s tím, že se obraz zmenší do malého okna, aby udělal místo textu.

Informace, které se díky průvodci dozvíte, jsou velmi podobné informacím uváděným v televizních programech.

 

 

PiP, PaP, aAT

Se systémy PiP (picture in picture), PaP (picture and picture) a PaT (picture and teletext) se setkáte u televizorů - jedná se o funkce které zajišťují zobrazování "obrazu v obraze" nebo "obrazu a obrazu" a "obrazu a teletextu" - neboli to, že si můžete pustit naráz více programů a vybírat si tak mnohem lépe z aktuální nabídky programů.  

 

 

Např. PiP (Obraz v obraze Picture in picture) umožňuje sledování druhého programu v malém okně, které se zobrazuje v aktuálně běžícím obrazu z jiného programu.

PiP může být dvojího typu:

1. Dvoutunerový – televizor má 2 tunery a může sám zobrazit 2 různé programy

2. Jednotunerový – pro zobrazení druhého programu musí být k televizoru ppřipojen jiný přístroj, který má tuner (nejčastěji DVD rekordér, nebo set top box).

 

 

XR (eXtendet Resolution)

Zvýšené rozlišení. Variabilně mění jasovou šířku pásma.

 

 

Pixel Plus

Technologie pro zpracovávání digitálního obrazu, která zvyšuje počet řádků a pixelů. Výsledkem je velmi ostrý obraz s prokreslenými detaily a hloubkou obrazu.

 

 

EasyLink

Umožňuje ovládat více zařízení propojených kabelem HDMI pomocí jediného dálkového ovládání.

 

 

HDMI-CEC

Je standard pro ovládání různých přístrojů připojených přes HDMI rozhraní jedním ovladačem. Používají ho všichni významní výrobci a mají pro něj různá obchodní označení (Anynet, Simplink apod.).

 

 

HD Natural Motion

Funkce minimalizuje trhavé pohyby viditelné ve filmovém obsahu. Algoritmus předává pohyb objektů a upravuje trhavé pohyby ve vysílání i v nahraném filmovém materiálu (např. na DVD a Blu-ray discích). Výsledkem je plynulý a dokonale ostrý obraz.

 

 

XD Engine™

Obrazový procesor v televizoru. Čip upravuje výsledný obraz tak, aby vypadal co nejlépe na obrazovce.

Procesor zvyšuje rozlišení a kontrast obrazu, vylepšuje barvy a snižuje obrazový šum v analogovém i digitálním vysílání

 

 

CI (Common Interface)

Jednotné rozhranníí normy DVB. Definované rozhranní pro DVB ppřijímače a zásuvné CA moduly

 

 

DLNA

Digital Living Network Alliance. Mezinárodní standardy pro propojení domácích spotřebičů do sítě. Umožňuje sdílení filmů, hudby, připojení na internet apod.

 

 

 

3D

Tří dimenzionální pohled. Prostorové zobrazení obrazu.

Ústní hygiena

U elektrických zubních kartáčků se jedná o pulzační a oscilační pohyb pro snadnější uvolnění a odstranění plaku.

 

 

600 Hz Subfield Motion

Frekvence dílčích polí 600 Hz umožňuje zobrazit 10 dílčích polí na snímek, takže v režimu 24 p nedochází k blikání.

 

 

True Color

Hloubka barev RGB 24 bitů na jeden pixel, čili 3 Byte.

 

 

Filmový mód

Umožňuje sledování pořadů v jejich původním snímkování 24 snímků za sekundu. To zlepšuje dojem z filmu. Toto snímkování ovšem musí podporovat i zdroj signálu (DVD nebo BD přehrávač).

 

 

Sleep Timer

Funkce časovače. Umožňuje nastavit odpočet, po kterém se přístroj sám vypne. Vhodné například na usínání u televize nebo rádia. Nebudete se muset bát, že televize poběží celou noc.

 

 

Vstupy a Výstupy

 

  • Komponentní

Tři oddělené složky barevného video signálu (jas a dva rozdílové barevné signály).

Propojením tímto kabelem docílíme nejvyšší možné přenosové kvality analogovým způsobem.

 

  • SPDIF 

S/PDIF nebo S/P-DIF je zkratka pro Sony/Philips Digital InterFace (občas uváděno i Sony/Philips Digital Interconnect Format). Jedná se o kolekci nízkoúrovňových a hardwarových protokolů pro přenos digitálně kódovaného zvukového signálu mezi různými audio komponentami.

S/PDIF je spotřebitelskou verzí standardu AES3, více známého jako AES/EBU pokud signál není přenášen optickým médiem, liší se od AES3 prakticky pouze úrovní (a přenosem po nesymetrickém vedení ačkoliv existuje rozšíření AES3id, které specifikuje přenos signálu dle standardu AES3 po koaxiálním kabelu) a jiným formátem dat s informacemi o stavu kanálu. Technicky je tedy možno přijímat signál AES3 běžnými S/PDIF přijímači, výrobci zařízení však často takové využití blokují.

 

 

  • Kompozitní

Kompozitní = složené. Signál videa je složen z jasové, barvonosné složky, synchronizační impulzy, zatemňovací impulzy a informace o barevné normě.

 

 

  • HDMI (High-Definition Multi-media Interface)

Je to rozhraní pro přenos nekomprimovaného obrazového a zvukového signálu v digitálním formátu. Může propojovat zařízení jako například satelitní přijímac, DVD přehrávač nebo A/V receiver s kompatibilním výstupním zařízením, jako například LCD televize.

HDMI podporuje přenos videa ve standardní, rozšířené nebo high-definition kvalitě, a až 8-kanálový digitální zvuk. Rozhraní nezávisí na různých televizních a satelitních standardech, protože přenáší nekomprimovaná video data.

 

 

  • SCART

Euro AV konektor Jednoduchý 21pólový (kontaktní) konektor pre přepojeni audio a video, např. v televizore. Umožňuje jednoduché přepojeni různých typová audio a video zarašení.

 

 

  • VGA (Video Graphics Array)

Starší typ konektoru pro pro připojení monitoru nebo televize k stolnímu počítači nebo notebooku. Nověji používán spíše konektor DVI.

 

 

  • DVI

DVI (Digital Visual Interface, DVI-I, DVI-D)

Zkratka pro digitální rozhraní, které se využívá především k připojení LCD displejů. Při klasickém připojení LCD displeje VGA kabelem musí grafická karta převádět digitální obraz na analogový a LCD displej pak z analogového signálu opět vytváří obraz digitální. Kvalita výsledného obrazu pak záleží na grafické kartě.

V případě DVI odpadá tento dvojí převod, a grafická karta tak posílá do LCD displeje přímo digitální obraz. Grafická karta musí být vybavena tímto výstupem. Používají se dvě varianty: DVI-D lze připojit pouze ke grafické kartě s digitálním výstupem; DVI-I je univerzální připojení a lze pomoci redukce připojit i k "normální" grafické kartě s analogovým výstupem.

 

 

  • RS-232C

Označení pro sériový port. Používá se jako komunikační rozhraní osobních počítačů a další elektroniky (v současnosti jej lze nalézt hlavně na spotřební elektronice, kde slouží např. k aktualizaci firmware přístroje). RS-232 umožňuje propojení a vzájemnou sériovou komunikaci dvou zařízení, tzn. že jednotlivé bity přenášených dat jsou vysílány postupně za sebou (v sérii) po jediném vodiči, podobně jako u síťové technologie Ethernet nebo rozhraní USB.

USB 1.1

 

 

USB (Universal Serial Bus)

USB konektor umožňuje propojit zařízení s dalšími přístroji jako je flash disk, MP3 přehrávač, fotoaparát nebo externí pevný disk.

 

Ve verzi USB 1.1 existují pomalá (Low-Speed) zařízení s přenosovou rychlostí 1,5 Mb/s a rychlá zařízení (Full-Speed) s rychlostí 12 Mb/s. USB 1.1 však nebylo schopno konkurovat vysokorychlostním rozhraním např. FireWire (IEEE 1394) od firmy Apple (400 Mb/s; až 63 zařízení). USB 2.0

 

I pro náročnější zařízení (např.: digitální kamery). Tato nová verze, označovaná jako USB 2.0 přišla v roce 2000 a nabídla maximální rychlost 480 Mbit/s v režimu Hi-Speed, avšak zachovala zpětnou kompatibilitu s USB 1.1 (režimy Low-Speed a Full-Speed).

USB 3.0

 

Začíná se masově rozvíjet až roku 2010. USB 3.0 disponuje více než 10× větší rychlostí, přenosová rychlost je 5 Gbit/s. Nová technologie má 8 vodičů namísto původních 4 (datové vodiče jsou již 4), přesto zpětně podporuje USB 2.0 a slibuje možnou nižší spotřebu energie (díky Power managment). Díky tomu je možné používat libovolnou kombinaci USB 2.0 a USB 3.0 zařízení a portů.

 

 

SATA

Serial ATA (SATA) je v informatice počítačová sběrnice  využívaná převážně pro připojení pevných  a optických disků.

Existuje několik standardů, které se liší rychlostí:

 

Standard    (Datová propustnost)

SATA 1,5 Gb/s (150 MB/s)

SATA 3 Gb/s (300 MB/s)

SATA 6 Gb/s (600 MB/s)

 

Tunery

 

 

DVB - T (Digital Video Broadcasting)

Digitální pozemní televizní vysílání. 

Obraz, zvuk a informace o pořadech jsou šířeny digitálně v takzvaných multiplexech. Vyznačuje se vysokým kvalitativním potenciálem, lepší kvalitou obrazu v místech se špatným příjmem analogového vysílání a možností vměstnat do vysílání více televizních kanálů. V českých podmínkách zatím kvalitativních potenciálů nevyužívá.   

 

 

DVB - C

Digitální kabelové televizní vysílání

 

DVB - S

Digitální satelitní televizní vysílání

 

 

DVB-S2

je nově navrhovaný standard pro vysílání obrazových dat pomocí satelitů. Od současného (DVB-S), které je založeno na kompresi MPEG-2, se DVB-S2 liší využitím komprese H.264 MPEG-4, které je často spojeno s vysíláním v normě HDTV.

 

 

AUDIO

 

Subwoofer

Neboli sub-bassová jednotka, je reprosoustava určená pro reprodukci zvuku nízkých kmitočtů. Jedná se o frekvence od spodního okraje akustického pásma, tedy od asi 20 Hz, do dělící horní frekvence, která v praxi bývá nastavena v rozmezí přibližně od 50 Hz do 250 Hz.

 

 

SRS TheaterSound

Technologie společnosti SRS Labs. Nabízí hluboké basy, čisté výšky a perfektní reprodukci dialogů pomocí pouze dvou reproduktorů. Ideální pro domácí použití v televizorech.

Užitek: přináší kvalitu z kinosálů do obývacích pokojů

 

 

 

Dolby Pulse

Technologie umožňující získat velmi kvalitní zvukový výstup ve stereo nebo prostorovém zvuku. Dokáže pracovat se zdroji o nízké kvalitě a vylepšit je.

 

 

DTS 2.0

Označení soustav reproduktorů udávající počet reproduktorů v sadě. Čím větší počet reproduktorů, tím lepší možnost simulace prostorového zvuku.

2.0 - dva přední stereo

2.1 - dva přední a subwoofer pro hluboké tóny

5.1 - střední, dva přední, dva zadní a subwoofer

Prostorový zvuk musí být podporován připojeným zařízením, které ho generuje. Nejnovější technologie podporují zvuk až do soustav 12.1.

 

 

Typy souboru

  

DivX

Kodek využívající kompresi podle standardu MPEG-4. Existuje v několika verzích od DivX 3.11 až DivX 6.2 a DivX Ultra.

 

 

MKV

Matroska ( česky  Matrjoška) je moderní otevřený  svobodný multimediální kontejner (podobný AVI), který umožňuje pojmout většinu moderních video a audio formátů. Dokáže též pojmout několik různých audio stop včetně prostorového zvuku.

 

 

WMA (Windows Media Audio)

Jaden ze zvukových kompresních formátů od Microsoftu pracující s nižšími datovými toky.

Algoritmy tohoto formátu vycházejí také z psych akustického modelu, dosahuje při menší velikosti souboru (nižším datovém toku) podobné kvality zvuku jako MP3 vyšších datových toků.

Formát se stal druhým nejrozšířenějším zvukovým formátem na internetu. Jeho součástí jsou bezpečnostní ochrany proti volnému šíření nahrávek.

Konkurenční formáty: MP3, AAC

 

 

MP3

formát standardního systému komprese dat pro zvukové soubory, založený na kompresním algoritmu MPEG

Při zachování vysoké kvality umožňuje zmenšit velikost hudebních souborů v CD kvalitě přibližně na desetinu, u mluveného slova však dává výrazně horší výsledky.

Formát MP3 se stal oblíbeným při uchovávání a přehrávání hudby na počítačích, vyrábí se stolní a přenosné přehrávače tohoto formátu.

 

 

JPEG

Standard pro ukládání obrázků. Využívá kompresi pro zmenšení své velikosti. Typicky 10:1 s malou ztrátou na kvalitě. Je velice rozšířen a používají ho prakticky všechny kompaktní digitální fotoaparáty. Rozšířený standard JPEG/Exif navíc umožňuje k fotografii přiložit dodatečné informace jako čas a datum pořízení, závěrku, clonu, použití blesku, GPS souřadnice apod.

 

 

AVC

Neboli technologie pokročilého kódování videa, patří k nejnovějším standardům v oblasti kódování videa.

 

 

MPEG4

Patentovaná technologie komprese audio a video signálů. Její součástí je většina dnes hojně využívaných kodeků. Jedná se další verzi formátu MPEG2. Navíc přidává mimo jiné podporu kodeku H.264 pro video ve vysokém rozlišení HD, Quicktime 7.

 

 

 

 

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Modifi by K.O.P.R TM.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Are you 18? Come in and don't be shy!

loveawake.ru,26. 6. 2022 19:34

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru