Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klíč k úspěšnému zvládnutí základů cizího jazyka

Není důležité mít státnici z cizího jazyka, ale domluvit se s cizincem*. Sdílím osobní zkušenost. Pro rychlé zvládnutí domluvy v každém novém cizím jazyku jsem se vždy zaměřil na následující tři oblasti:

1 umět se zeptat = KORELATIVA (první slovo otázky určuje charakter celé věty)

2 umět bezchybně pojmenovat činnosti = SLOVESA (sloveso je nejdůležitější slovo věty

3 teprve potom = ZÁKLADNÍ SLOVNÍ ZÁSOBA (mnoho slov už známe z jiných jazyků, jsou to jména a názvy věcí, tzv. cizí neboli mezinárodní slova; základní slovní zásoba zahrnuje, podle různých zdrojů, asi 800-1000 slov z každodenního života)

 

Klíčem k úspěchu v cizím jazyku je umět se správně zeptat na nejběžnější věci, a také na to, čemu v jazyce cizince (jehož je to jeho mateřský jazyk) ještě nerozumím. Nemusí se jednat pouze o gramatické znalosti. Jde také o reality daného národa a dané země, například historie a zvyky, které jsou v pozadí jejich specifické kultury a v pozadí pro nás nesrozumitelných idiomatických vazeb. Když porozumíme těmto kulturním danostem, porozumíme tak lépe i jazyku, kterému se učíme. Proto je správné tázání tak důležité.

V esperantu je to velmi jednoduché. Na naučení korelativ (pochopení pravidel jejich vytváření) postačuje několik minut.

Jako vodítko pro učení se jiným (složitějším) jazykům může posloužit tento ZLATÝ KLÍČ a následující TABULKA KORELATIV.

 

Zlatý klíč Česky 

 

korelativa-cesky.jpg

 

 Pro zvětšení obrázku klikněte myší na obrázek.

  

a88c5688c2f3de8-1-.jpg

 * "domluvit se s cizincem", nejnižší dovednost úroveň A1 podle

Evropského referenčního rámce (SERR/CEFR):

úroveň A1

Rozumí známým každodenním výrazům a zcela základním frázím, jejichž cílem je vyhovět konkrétním potřebám, a umí tyto výrazy a fráze používat. Umí představit sebe a ostatní a klást jednoduché otázky týkající se informací osobního rázu, např. o místě, kde žije, o lidech, které zná, a věcech, které vlastní, a na podobné otázky umí odpovídat. Dokáže se jednoduchým způsobem domluvit, mluví-li partner pomalu a jasně a je ochoten mu/jí pomoci. Pro dosažení úrovně je třeba cca 160 výukových hodin.*

* Uvedené počty hodin jsou pouze orientační, skutečné výsledky závisí na individuálních schopnostech a motivaci studenta. Je také potřeba vzít v úvahu čas na "zažití" látky pro dlouhodobé upevnění znalostí, neboť i u jazyků platí: rychle nabyl, rychle pozbyl.

 

VIZ TAKÉ:

Golden key CZECHENGLISH asking questions

Llave de oro CHECOESPAÑOL haciendo preguntas

Keemasan kunci CEKOBAHASA INDONESIA mengajukan pertanyaan

Chave de ouro CHECAPORTUGUÊS fazer perguntas

 

(la aliaj estas preparataj)

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář