Jdi na obsah Jdi na menu
 


film Poslední vrchol - musím znovu konvertovat!

(z interview s režisérem filmu) Setkal jsem se s biskupem, který nejen, že nechtěl vidět náš snímek, ale dokonce říkal, že je špatné na něj chodit. A poté co ho viděl, tak mě držel 45 minut za ruku a plakal. A první, co po těch 45 minutách řekl, bylo: "Musím znovu konvertovat."

Kino Atlas Praha o filmu říká:
http://www.kinoatlas.cz/klient-181/kino-52/stranka-735/film-13693

 

 

posledni-vrchol.jpg

 


Životní příběh španělského kněze Pabla Domíngueze, který v čase mezi studiem a působením na fakultě pokořil mnohé horské vrcholy v Andách, Himalájích a Alpách. Filosof, který se nebál života ani smrti, tragicky zemřel ve svých 42 letech po zdolání poslední španělské hory nad 2000 metrů. Pro nespočet lidí je paradoxně tato událost okamžikem, ve kterém pro ně Pablo začal žít. Dokument plný naděje a radosti, vyprávěný mezi smíchem a slzami jeho rodinou, přáteli, kolegy a studenty.

Ve Španělsku se film stal autentickým fenoménem, nejvýdělečnějším snímkem na kopii a až 5. nejvýdělečnějším snímkem v soutěži s hollywoodskými hity o mnohem vyšším počtu kopií. Označen jako sleeper roku 2010 poté, co se udržel 6 měsíců v kinech za pomocí jediné reklamy – webových stránek. Druhý nejnavštěvovanější dokument za celou historii španělského kina, v Chile nejnavštěvovanější dokument vůbec, v Maďarsku aktuálně 14. měsícem v kinech.

Wikipedia o filmu říká:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Poslední_vrchol
Poslední vrchol (v originále La última cima) je španělský dokumentární film režiséra Juana Manuela Cotela z roku 2010. Životní příběh španělského kněze Pabla Domíngueze, který v čase mezi studiem a působením na fakultě pokořil mnohé horské vrcholy v Andách, Himalájích a Alpách. Filosof, který se nebál života ani smrti, tragicky zemřel ve svých 42 letech po zdolání hory Moncayo, posledního španělského vrcholu nad 2000 metrů, který mu zbýval pokořit. Pro nespočet lidí je paradoxně tato událost okamžikem, ve kterém pro ně Pablo začal žít. Dokument plný naděje a radosti, vyprávěný mezi smíchem a slzami jeho rodinou, přáteli, kolegy a studenty.[1] V několika volně řazených a prolnutých kapitolách, které charakterizují Pablovy vlastnosti, nechává hovořit jeho přátele a příbuzné i náhodné účastníky pouličních anket, což je doplněno záběry Pabla samotného z jeho přednášky a v roli moderátora samotným režisérem.[2]

Ve Španělsku šly nejprve do distribuce pouhé 4 kopie filmu. Nakonec se film promítal ve 125 kinech po 6 měsíců.[3] Přestože měl ze začátku nulové náklady na propagaci, vydělal za první den promítání 7725 €, čímž se stal finančně nejúspěšnějším filmem na počet kopií ve Španělsku. Ve čtvrtém týdnu promítání se stal šestým nejvýdělečnějším filmem ve Španělsku s pouhými 64 kopiemi, dosahoval srovnatelných výsledků s hollywoodskými filmy, které měly až 393 kopií. Ve Španělsku se film stal autentickým fenoménem, nejúspěšnějším dokumentem v historii španělské kinematografie. Dokument označen jako sleeper, tj. film s téměř nulovou reklamou, který má kasovní úspěch. Ve Španělsku se udržel v kinech šest měsíců, zatímco průměrná doba promítání je dva týdny. Překvapivý úspěch filmu dále potvrzován v zemích Latinské Ameriky i Evropy.

Česko je sedmnáctou zemí, kde byl film uveden. Česká premiéra filmu se konala 8. ledna 2014 v kině Atlas v Praze za účasti režiséra.

laultimacima.com oficiální webové stránky ve španělštině

poslednivrchol.cz oficiální webové stránky v češtině
Poslední vrchol v Česko-Slovenské filmové databázi
Přichází příběh o španělském knězi, který zdolal Poslední vrchol - článek o filmu na iDnes.cz

Kino Atlas: Poslední vrchol
Poslední vrchol – dokument o muži, který došel do nebe – Česká televize
Film Poslední vrchol mění lidské životy – (Rozhlas.cz)

Česká televize o filmu:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/258099-posledni-vrchol-dokument-o-muzi-ktery-dosel-do-nebe/?mobileRedirect=off
 13. 1. 2014 16:55, autor: Michal Šobr

Cepín, hory, Bůh a španělský kněz Pablo Domínguez Prieto. Hora jako chrám stvoření a symbol Boží přítomnosti. Tam, na vrcholu, je mu blíž. Blíž nebi nežli zemi. A také blíž smrti, která je bránou k věčnému životu. Nebo snad znáte lepší místo, kde zemřít?
Pablo Domínguez byl kněz, filozof, děkan teologické fakulty v Madridu, horolezec a dobrý člověk...


Český rozhlas o filmu:
http://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/krestanskytydenik/_zprava/film-posledni-vrchol-meni-lidske-zivoty--1301909
Náboženství
11. ledna  2014 v 09:05  rubrika: Křesťanský týdeník
Film Poslední vrchol mění lidské životy
Přehrajte si celé audio o filmu v mp3: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3040345
Může zhlédnutí dokumentárního filmu proměnit něčí život? V případě snímku Poslední vrchol Juana Manuela Cotela se to stává. Jedná se o celovečerní dokument mapující život a působení španělského katolického kněze Pabla Domíngueze Prieta, který tragicky zahynul ve svých 42 letech při sestupu z hory Moncayo. Českou premiéru měl film se ve středu 8. ledna v pražském kině Atlas...

Časopis Res Claritatis MONITOR o filmu píše: (9. únor 2014, RECENZE)
http://res.claritatis.cz/?a=7
strana 13 POSLEDNÍ VRCHOL
Film jako vybídnutí ke svatosti

Život madridského kněze Pabla Domíngueze a jeho tragická smrt před pěti lety na začátku února jsou skutečným pšeničným zrnem, které padlo do země, zemřelo a vydalo mnohé plody, a vydává dnes i v naší zemi. Film Poslední vrchol (La Última Cima, 2010) by nemohl vzniknout, pokud by jeho protagonista byl prostě kněz „s lidskou tváří“, laskavý, zábavný, otevřený. Příčina tohoto nádherného příběhu, který jako košatý strom obepíná již několik desítek států, je v Pablově jasném přesvědčení, že „jenom Kristus a jenom Láska je to důležité!“ Takto to vyjádřil v prosinci roku 2008 v dopise klariskám do Lermy, a také svědectví o jeho kněžském působení není ničím jiným než vyjádřením slov „jenom Bůh, a nic jiného než Bůh!“, jež si pár dní před smrtí vyměnil s kardinálem Cañizaresem. Díky entuziasmu, s jakým vždy hovořil o smrti, o tom, co následuje pro křesťana po smrti – a nejinak poslední dny svého života, ve kterých vedl duchovní cvičení v klášteře na úpatí hory Moncayo, jež byla jeho poslední – vypovídá snímek nejen o realitě pozemského života ukotveného v Kristu, nýbrž otevírá cestu k tomu, co je za ní, cestu, která míří k věčnosti a po které je třeba stoupat...

Celý text si můžete přečíst tady:
http://res.claritatis.cz/download/MONITOR-2014-3.pdf
nebo tady:
http://v.calameo.com/?bkcode=0026228293d1005d51d5e&mode=viewer

Youtube trailer Poslení vrchol:

 

 

3038823--knez-pablo-dominguez-prieto-v-horach-slouzil-eucharistii--1-300x170p0.jpeg.jpg

 

Kněz Pablo Domínguez Prieto v horách sloužil eucharistii
Foto: Stránky filmu Poslední vrchol


TRAILER filmu TADY Zveřejněno 3. 12. 2013
https://www.youtube.com/watch?v=RItLs1hR48I
Premiéra filmu 8. ledna 2014, Praha, Kino Atlas.
http://poslednivrchol.cz/


Webové stránky o filmu:
http://poslednivrchol.cz/

Kde začíná nebe?
vítejte na oficiální stránce filmu
LA ÚLTIMA CIMA

"Takové byly předsudky: dokument, španělský, o knězi, nezávislý, levný. Stupidní sázka na zaručené fiasko. Můj problém však je, že se věnuji absurdnímu sportu: lezu po zdech, když se dá jít nahoru po schodech. Logika lezce je bližší bláznovstí než rozumnosti. Je to logika zamilovanosti: pokud se zamiluješ... nic rozumného tě nezastaví. Já jsem se zamiloval do toho kněze a potřeboval jsem, aby můj film byl jako on: pro všechny lidi, zábavný, pokorný, aby léčil srdce. Úspěch La Última Cima je kolekce vyléčených ran diváků, kteří jej viděli, i když vešli do sálu plní předsudků a přesvědčeni, že jsou zdraví."
(Juan Manuel Cotelo, režisér )

 

 

film-la-ultima-prekvapeni.jpg

 

Překvapení, humor, emoce a krása všednosti. Film, který učí milovat.

 

 

 

 






 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář