Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úvod » Religio et Ecclesia » Pět klíčů ke šťastné rodině – 5 svatých přikázání pro rodiče

Pět klíčů ke šťastné rodině – 5 svatých přikázání pro rodiče

 

Včera mi paní pošťačka doručila do mé schránky lednové číslo křesťanského časopisu z USA. O The Good News (=Dobré zprávy) jsem psal už minulý rok (Pět shnilých jablek, která kazí západní společnost). Tentokrát mne zaujalo, že prakticky celé číslo časopisu je věnováno podpoře tradiční rodiny.

 

20140122_105909.jpg

Podívejte se sami, kromě hlavního titulku, další podtitulky jsou: Konečný cíl rodiny , Naše raněné děti:  Kdo to bude dělat správně?, Proč nastal masivní úpadek americké prestiže?, Jak je podporováno Boží dílo?, Bůh volá – odpovíš?, Úvodník šéfredaktora: Co je účelem rodiny?

 

Tedy stručně k hlavnímu článku: (patero přikázání pro rodiče)

1 Komunikujte s vašimi dětmi, sdílejte se

2 Buďte dobrým příkladem, nastavte normy

3 Hlídejte a chraňte svoje děti

4 Trénujte své děti, vyučujte a procvičujte s nimi ctnosti

5 Milujte své děti bezpodmínečně

S rozvojem technologií a sociálních médií, rodinná „jednotka“ se rozkládá a fragmentuje. Ale je ve vaší moci rodinu vytvořit, nebo obnovit rodinnou blízkost s pěti klíči, kterými lze otevřít dveře ke šťastnější rodině. Vyplatí se to! (Jerold Aust)


Celý původní text v angličtině můžete číst tady: (the original text here)

http://www.ucg.org/files/issues/pdf/good-news-january-february-2014.pdf



Někteří rodiče prostě nechávají své děti pouze „růst“, což znamená, že je neučí a netrénují dobrým morálním  hodnotám. V důsledku toho děti ve skutečnosti nevyrůstají, nestávají se zodpovědnými a zralými dospěláky.

 

 

Bůh nás činí zodpovědné za naše děti. Máme je pouze na několik let – vezměte Bohem danou odpovědnost vážně.


5keys.jpg

 

Chodíte na návštěvy známých se svými dětmi? Bavíte se s nimi o jejich myšlenkách a pocitech? Jste jim příkladem ve spravedlivém jednání? Věnujete dětem každý den trochu času, přestože jste pod stresem a tlakem, abyste si udrželi práci a mohli živit rodinu? Trénujeme a cvičíme naše zvířátka, například pejsky. A víte, že totéž máme činit s našimi dětmi? Viz Efezským 6,4, a také Přísloví 22,6. (klikněte si na modré odkazy na Bibli on-line)

6,4 A vy, otcové, nedrážděte své děti k hněvu, ale vychovávejte je v Pánově kázni a napomenutí.

22,6 Vyuč chlapce na počátku jeho cesty, neodvrátí se od ní, ani když zestárne.


Někteří rodiče ani nemyslí na to, čemu jsou děti vystaveny ve škole nebo je jim to jedno. Jako příslovečný pštros, který údajně strčí svou hlavu do písku, tak někteří rodiče ignorují škodlivé účinky na sociálních médiích, v televizi a dalších vlivů životního prostředí!

 

Jste, nebo byl (byla) jste také rodič? Jaké jsou vaše zkušenosti? Jaká „moudra“ a životní „pravdy“ vám děti přinášejí například ze školy, nebo z (nekontrolovaného) internetu? A jaké návyky, či vědomosti si přinášejí domů například ze skautské schůzky, nebo z (nepovinné) hodiny katechismu?

 

Vaše Komentáře?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář