Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plemena

11.04.2022

Polský a maďarský chrt - účast na zajímavém projektu

Vážení příznivci kynologie :-)

dovolte mi nejprve představit naši laboratoř, abyste věděli, kdo s vámi navazuje kontakt. Laboratoř Genomia je akreditovaná genetická laboratoř, která se zabývá zejména testováním dědičných chorob u psů nebo jejich profilování. Naše činnost trvá již 14 let a jsme mezi chovateli některých plemen již dobře známí v ČR i ve světě (a troufám si říci, že v dobrém světle:) ).
O projektu:
Rádi bychom vám nabídli účast v projektu, jehož cílem je určení plemene u náhodného vzorku psa. K tomuto výstupu se projekt dopracovává díky mapování genomů psích plemen za účelem zjištění jejich individuálních odlišností. Nyní je již  namapováno 273 psích plemen a dozrál čas na mapování méně běžných plemen. Plemena, která jsou nyní na řadě, naleznete v tabulce zde: https://www.genomia.cz/cz/caniline-breeds-needed/, včetně polského a maďarského chrta. Projekt tedy umí určit nejen čistokrevnost psa (avšak neslouží k ověření čistokrevnosti psů s průkazem původu ), ale také smíšená plemena. Je schopen určit až 8 plemen u jednoho vzorku až do tří generací jeho předchůdců.

Tímto žádáme všechny příznivce genetiky psů o spolupráci na projektu a pomoc se sběrem vzorků. Náklady na odběr a zaslání vzorků jsme schopni
kompenzovat. Prosím, máte-li zájem, kontaktujte nás na company@genomia.cz

Genomia spolupracuje na tomto mezinárodním projektu, který zaštiťuje a financuje americká laboratoř a korporace Mars Veterinary, již několik let. Cílem projektu je stanovit plemeno psa z neznámého vzorku. Mapuje se genom jednotlivých plemen, hledají se společné znaky plemene, které jej odlišují od
ostatních. Pro potřeby projektu je třeba shromáždit 25 vzorků stěrů sliznice od jednoho plemene. Optimální je, aby psi nebyli přímo příbuzní. Vzorky mohou být poskytnuty anonymně, identita majitelů psů není potřeba. Celý vzorek bude použitý pro potřeby mapování genomů, jiné testy ze vzorku nebudou prováděny.

Jediné kritérium pro výběr vhodných jedinců je čistokrevnost. Vybraní jedinci by neměli být přímo příbuzní. Čím různorodější vybraná skupina v rámci plemene bude, tím lépe.

Časový horizont projektu: sběr vzorků duben 2022, mapování genomů
zabere cca 6-8 měsíců.

Předem děkujeme, Vaše Genomia :-)
 
 
Mgr. Lucie Andrlová

Genomia, s.r.o.
Republikanska 6
312 00 Pilsen
Czech Republic


Now, you can find Genomia lab on Facebook - see http://www.facebook.com/genomia.
 

Rubriky