Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 2. 2022

Popis plemene a standard

Italský chrtík - Piccolo Levriero Italiano

Skupina: 10 / Sekce: 3 / ID: 200

 

Popis plemene

bude doplněno

Standard

ZEMĚ PŮVODU: Itálie

DATUM PUBLIKACE PŮVODNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 30.03.1992.

VYUŽITÍ: Dostihový pes.

KLASIFIKACE F.C.I.: Skupina 10 Chrti.
Sekce 3 Krátkosrstí chrti
Bez pracovních zkoušek.

KRÁTKÝ HISTORICKÝ PŘEHLED: Tento malý italský chrt pochází z malých plemen chrtů, kteří žili na dvorech faraonů již ve starém Egyptě. Toto plemeno se dostalo v pátém století před naším letopočtem přes Laconii (Řecko), kde byl jeho chov doložen řadou obrazů na vázách a nádobách na nápoje, až do Itálie. Svého největšího rozšíření se dočkalo v dobách renesance na dvorech šlechty. Italské chrtíky nacházíme nezřídka na malbách největších italských a zahraničních mistrů.

CELKOVÝ VZHLED: pes podlouhlých linií a čtvercového rámce; jeho postava připomíná greyhounda nebo sloughi v malém. Lze ho směle označit za ukázku graciéznosti a ušlechtilosti.

DŮLEŽITÉ PROPORCE: Délka jeho trupu odpovídá kohoutkové výšce nebo je o něco menší. Délka mozkovny odpovídá polovině celkové délky hlavy. Délka hlavy může dosahovat až 40% kohoutkové výšky.

CHOVÁNÍ / TEMPERAMENT: Zdrženlivá, něžná, ovladatelná.

HLAVA: podlouhlého tvaru a užší; délka hlavy může dosahovat až 40% kohoutkové výšky.

LEBEČNÍ PARTIE: Mozkovna: Plochá lebka s paralelními liniemi mozkovny a hřbetu nosu. Délka mozkovny odpovídá polovině celkové délky hlavy. Oblast pod očima je dobře formována. Stop: prohlubeň mezi čelem a nosem je jen velmi málo vyznačena.

OBLIČEJOVÁ PARTIE: Nosní houba: tmavá, přednost se dává černé barvě, s dobře otevřenými nozdrami. Tlama: Špičatá. Pysky: Tenké a dobře přiléhající k čelistem. Okraje pysků velmi tmavě pigmentovány. Čelisti / zuby: podlouhlé, se řezáky řazenými do korunky, zuby v poměru k velikosti psa silné. Zuby zdravé a kompletní, kolmo vsazené do čelistí; nůžkový skus. Líce: Suché. Oči: velké a výrazné; oční bulvy nejsou zasazeny příliš hluboko, ani nevystupují. Duhovka tmavá, okraje víček pigmentované. Uši: Nasazeny velmi vysoko, s jemnou chrupavkou. Složené a neseny dozadu nk šíji nebo horní části krku (růžicové ucho). Při vzbuzené pozornosti se ucho v nasazení vztyčí a boltec stojí střechovitě ke straně, což je poloha označovaná také jako motýlí ucho nebo ucho do vrtule.

KRK: Profil : Horní linie probíhá v lehkém oblouku a u kořene krku je přerušena kohoutkem. Délka : Odpovídá délce hlavy. Tvar : Komolý kužel, dobře osvalený. Kůže: Suchá a bez laloku. TRUP: Jeho délka odpovídá kohoutkové výšce nebo je o něco menší. Horní linie: Rovný profil s klenutou bederní partií. Zakřivení beder harmonicky přechází v záď. Kohoutek: Dosti dobře definován. Hřbet: Rovný, dobře osvalený. Záď: Silně spadající, široká a svalnatá. Hrudník: Štíhlý, hluboký, dosahující až k loktům.

OCAS: Nízko nasazený; již u kořene je tenký a ke špičce se výrazně zužuje. V první polovině nesený nízko a rovně, ve druhé polovině se zakřivuje. Protažený mezi stehny a vytažený vzhůru směrem k horní linii by měl mírně přesahovat úroveň kyčelní kosti. Pokrytý krátkou srstí.

KONČETINY:

HRUDNÍ KONČETINY: Celkově rovné a svisle postavené, suché osvalení. Plece: Velmi mírně s výrazným vystupujícím, suchým a dobře vyvinutým osvalením. Nadloktí: Ramena s velmi otevřeným úhlem mezi lopatkou a pažní kostí a rovnoběžná se střední rovinou trupu. Lokty: nevytáčejí se dovnitř ani ven. Předloktí: Délka končetiny mezi loktem a podložkou poněkud přesahuje délku mezi loktem a kohoutkem; velmi jemná stavba kostí; při pohledu ze strany i zepředu je předloktí postaveno zcela svisle. Zápěstí: Postaveno v prodloužení svislice předloktí; při pohledu ze strany poněkud skloněné. Tlapky hrudních končetin: Téměř oválného tvaru, malé s klenutými a dobře uzavřenými prsty. Polštářky pigmentované. Drápy černé nebo tmavé podle barvy srsti tlapy, na níž je přípustný bílý znak.

PÁNEVNÍ KONČETINY: Při pohledu zezadu jsou pánevní končetiny dokonale rovné a rovnoběžné. Stehna: Dlouhá, suchá, ne příliš těžká, s velmi výrazným osvalením. Bérce: Velmi šikmé, s jemnou stavbou kostí a dobře vyjádřenou rýhou mezi svaly lýtka. Pata a nárt : Leží na kolmici spuštěné k zemi ze sedacích hrbolů. Tlapky pánevních končetin: méně oválné než u hrudních končetin, klenuté a sevřené prsty; polštářky a drápy pigmentované jako u tlap hrudních končetin.

CHODY / POHYB: pružný, harmonický, ne s vysokou akcí. Rychlý cval se silným odrazem.

KŮŽE: Jemná a na celém těle dobře přilehlá s výjimkou loktů, kde je poněkud méně napnutá.

OSRSTĚNÍ

SRST: Osrstění je na celém těle krátké a jemné, žádný náznak třásní.

BARVA: Jednobarevná černá, šedá, břidlicová, žlutá (italsky: izabel), ve všech možných odstínech. Bílá se toleruje pouze na hrudi a tlapkách

VELIKOST A HMOTNOST: Výška v kohoutku: Psi a feny od 32 do 38 cm. Hmotnost: Psi a feny: nejvýše 5 kg

VADY: Jakákoliv odchylka od výše jmenovaných bodů se musí posuzovat jako vada, jejíž hodnocení musí být v přesném poměru k jejímu stupni závažnosti. • Trvalý mimochod. • Taneční krok s vysokou akcí končetin.

DISKVALIFIKUJÍCÍ VADY:

• Agresivní nebo přehnaně plachá povaha. • Silně divergující nebo konvergující linie mozkovny a tlamy. • Nosní houba zcela nebo částečně nepigmentována. • Hřbet nosu konvexně nebo konkávně prohnutý. • Podkus nebo předkus. • Oči různých barev; celková depigmentace okrajů očních víček. • Ocas nesený nad hřbetem; vrozená nebo získaná ztráta ocasu nebo zkrácený ocas. • Paspárky. • Vícebarevná srst; bílá jinde než na hrudi a tlapkách, jak je uvedeno výše. • Velikost pod 32 cm nebo přes 38 cm – u psů i u fen.

Diskvalifikován musí být každý pes, u kterého se zřetelně projevují fyzické abnormality nebo poruchy chování.