základní povinnosti
ZÁKLADNÍ POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ VÝROBNÍCH STŘEDISEK A JEJICH PRACOVNÍ POMŮCKY
-
rozvržení práce
PLÁN PRÁCE SMĚNY
-
počet a druhy připravovaných pokrmů
-
různé akce
-
zaměstnanecká strava
-
příprava na druhý den, druhou směnu
-
sestavení jídelního lístku, menu
-
diety
-
polotovary do jiných středisek
-
normování
-
žádanka
ZPRACOVÁNÍ ŽÁDANKY ZE SKLADU
-
kontrola zásob v příručním skladu
-
kontrola návaznosti rozpracovaných surovin
-
příjemka zboží z hlavního skladu
-
rozdělení surovin jednotlivým pracovníkům
VLASTNÍ TECHNOLOGIE
-
zpracování potravin předběžnou přípravou
-
tepelná úprava
-
dokončení pokrmů a udržování teploty
-
sledování výtečnosti
-
úklid pracoviště
-
expedice pokrmů, organizace výdeje
-
způsob placení - vyúčtování obsluhujícím
pomůcky
-
kvalitní , čisté
-
sada nožů
NEJBĚŽNĚJŠÍ DRUHY NÁDOBÍ, NÁČINÍ A JEJICH ÚČELNOST
-
HRNCE NA VAŘENÍ - potravina musí být ponořena
-
KASTROLY NA VAŘENÍ - vytváří se více páry
-
PEKÁČE NA VAŘENÍ - přízpůsobeny troubě velikostí a tvarem
-
CEDNÍKY - vybíráme podle hrubosti ši jemnosti cezené potraviny
-
SÍTA - na prosívání používáme hluboké strany, na lisování mělké strany
-
PÁNVE - potravina ponořená v oleji nebo v jiném tuku