Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozmnožování

5. 8. 2013

 ROZMNOŽOVÁNÍ

ŘÍJE: O klisně, která je chotna se spářit s hřebcem, říkáme že je v říji. Říje trvá 3-9 dní. Pak už další 3-4 týdny klisna hřebce odmítá a odhání až do další říje. Během říje klisna často blýská, tj., že vulva se střídavě otvírá a zavírá a přitom z ní vytéká malé množství hlenovité tekutiny. Pokud klisna nedává říji dostatečně najevo, zkouší se její reakce na přítomnost hřebce. Používá se k tomu hřebec, tzv.: prubíř, a většinou to bývá mladý nebo neplodný hřebec. Toho opatrně přivedeme do blízkého kontaktu s klisnou a pozorně sledujeme její reakci. Pokud je přístupná, začne blýskat, pokud v říji není, odhání hřebce kopáním a ostrým pískavým ržáním. Koně jsou pohlavně aktivní zejména na jaře a během léta.

PŘIPOUŠTĚNÍ: Klisna se připouští poze když je v říji. Hřebec, kterého přivedeme k řijíci klisně, se vlivem pohlavního pudu vzruší, jeho pyj se zvětší a prodlouží. Vlastní páření spočívá v tom, že hřebec zavede svůj pyj do pochvy klisny, aby mohlo dojít k přenosu semene. Aby se do pochvy nedostaly zároveň žíne, tak klisně zabandážujeme kořen ocasu. Před připouštěním se některým klisnám, u kterých není říje dostatečně silná, spoutávají zadní nohy provazem, aby nemohla zranit hřebce kopnutím.

BŘEZOST: Klisna je březí 11 měsíců a až do doby 2 měsíce před porodem může normálně pracovat. Poslední 2 měsíce by měla zůstat v klidu a dávky krmiva se musí zvyšovat, aby měl plod hodně výživy pro svůj rychlý růst.

POROD: Těsně před porodem se na strucích vemínka březí klisny obkevují malé kapičky mleziva a to je znamení, že se blíží porod. Klisna hodně zneklidní a často chodí kolem dokola a začne se potit. Během vlastního porodu klisna většinou leží. Porodní stahy se stupňují a plodové obaly prasknou. Pak se objeví další plodový obal naplněný plodovou vodou, který obaluje a chrání tělíčko hříběte. Při dobré poloze hříběte se objeví nejprve obě přední kopýtka následované hlavičkou a pak jde vše velice rychle. Po porodu se musí zkontrolovat jestli odešlo i celé plodové lůžko s placentou. Klisna většinou porod zvládne sama. Přílišná starostlivost může porod spíše zpomalit tím, že klisna znervózní od nervózních lidí kolem.

HŘÍBĚ: Klisna své čerstvě narozené hříbě olíže do čista a do sucha. Hříbě se rychle pokouší postavit na nohy, což se mu brzy po několika pokusech podaří a hříbě může začít s hledáním vemínka.

MLEZIVO: Je to první mateřské mléko, které obsahuje hpdně protilátek a bílkovin a má projímavý účinek, aby se vyčistilo trávicí ústrojí hříběte od tzv.: střevní smolky, která se vytváří ve střevech plodu ještě v těle matky tím, že plod polyká a tráví plodovou vodu. Střevní smolka musí rychle ven, jinak hrozí hříběti kolikové bolesti. Pokud dojde k zadržení smolky je třeba po 6 hodinách volat veterináře. Mlezivo je svým obsahem  protilátek  pro hříbě tak důležité, že pokud se stane, že klisna porod z nějakého důvodu nepřežije, je třeba mlezivo i v takovém případě podojit a podat hříběti.

Mezi 4 a 6 měsícem můžeme hříbě oddělit od matky. Říká se tomu odstavení hříběte. Čerstvě odstavená hříbata je lepší dát do skupiny, aby tolik netruchlila. Klisně se po odstavu hříběte musí snížit krmná dávka, aby ustala produkce mléka. 

Rok staré hříbě je roček. Měl by mít dostatek kvalitního krmiva, dostatek pohybu a blízký a pravidelný kontakt s lidmi.

Roček je ještě ve vývinu, má měkké kosti a nemůže ještě až do 3 let pracovat.

 

porod-klisny.jpgPOROD KLISNY

 

hribe-sajici-mleko.jpgHŘÍBĚ SAJÍCÍ MLÉKO

 

rocek.jpgROČEK

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář