Jdi na obsah Jdi na menu

Co říká encyklopedie

 

Klokani

Třída:                 savci   

Řád:                     vačnatci

Čeleď:                klokanovití

               

                Klokani jsou druhou největší skupinou vačnatců. Vyskytují se v Austrálii, Tasmánii a nové Guineji, kde obývají nejrůznější oblasti od pouští po deštné pralesy. Klokani jsou býložraví a přežvýkaví, živí se především spásáním trav, bylin, ale také kapradinami, listy či lesními plody. Jejich rozdělený velký, silný žaludek dokáže pojmout velké množství potravy. Klokanů je veliké množství druhů. Mezi nejznámější a v zoologických zahradách nejčastěji chované druhy patří: Klokan rudý, Klokan parma, Klokan dama a Klokan rudokrký Bennettův. Poslední zmíněný je, díky dobrému snášení i nízkých teplot, nejvíce rozšířen mezi drobnými chovateli.

                Klokani mají poměrně velké tělo s protáhlou hlavou. Jsou vysocí až 2 m a váží od 0,5 do 90 kg. Mají krátké přední končetiny, velmi silné zádní končetiny a mohutný ocas, který jim slouží k vyrovnávání rovnováhy.  Zadní tlapy mají úzké a dlouhé, přičemž čtvrtý prst je největší a nejsilnější.

                Klokani se dokážou velice rychle pohybovat a pomocí snožmého skákání jsou schopni vyvinout rychlost až 50 km/h. Nedokážou pohybovat nohama nezávisle na sobě, z toho důvodu pouze skáčou ,neumí však skákat pozadu.                              

                Klokani jsou březí pouhých 36 dní, novorozené mládě je však velice málo vyvinuté, je slepé, holé a prakticky bez zadních končetin. Po narození se vyšplhá do vaku, kde se přisaje k matčině mléčné bradavce, ze které saje mléko dokud se plně nevyvine. Kolem sedmého měsíce mládě poprvé vykoukne z vaku a ochutnává trávu. Když se mládě cítí ohroženo, ukrývá se zpět do vaku, ze kterého se do jednoho roku chodí také napít mateřského mléka. Od jednoho roku do dvou let už spásá trávu s ostatními, drží se však ještě v blízkosti své matky. Samci se na péči o mláďata nepodílejí. Klokani se dožívají od 9 do 18 let.

 

Klokan rudokrký - Bennettův (Macropus rufogriseus)

            Klokan rudokrký je středně velkým druhem klokana. Vyskytuje se převážně v jihovýchodní části Austrálie ,kde obývá lesy z hustým podrostem. Je býložraví, živí se převážně výhonky trav, bylinami a listy. Ve volné přírodě se vyskytuje okolo 300 000 jedinců. V posledních letech jich však začíná ubývat.         

                Klokani rudokrcí mají poměrně podsadité tělo, které je pokryto hustou červenohnědou srstí, nejvýrazněji zbarvenou právě v oblasti krku. Díky husté srsti jsou poměrně otužilí a snášejí i chladnější počasí.                                                                                                                                                              

Výška:                 66 - 93 cmve-skoku.jpg

Délka těla:         140 - 180 cm (s ocasem)

Hmotnost:         15 - 27 kg

Délka života:    12 - 15 let

                Samice klokana rudokrkého nosí mláďata ve svém vaku nejdéle ze všech klokanů - 40 týdnů. Poměrně často se u tohoto druhu vyskytují albinotičtí jedinci s bílou srstí a modrýma očima.

                Mládě klokana po narození váží necelý 1g a i přesto, že není dokonale vyvinuté je schopné se samo vyšplhat do matčina vaku.