Žloutky vyšlehat s části cukru s vanilk.cukrem a s vodou.Přidat do tuha vyšlehané bílky s cukrem a špetkou soli, přimíchat mouku s kypř. práškem a nastrouhanou citr. kůrou. Péct na pečícím papíře v předehřáté troubě na 170°C do upečení. /asi 30-40 minut/.
Vychladnutý piškot rozříznout na 2 části, naplnit krémem ,polít teplou čokoládovou polevou a dozdobit oříšky.
Krém:
250 ml vařící vody
3-4 lžičky mleté zrnkové kávy
250 g másla
180 g mletého cukru
2-3 žloutky
vanilka nebo vanilkový cukr |
Mletou kávu zalít vařící vodou, pod pokličkou nechat zavařit. Dát vychladnout. Studenou kávu přecedit přes husté síto a opět přikrýt. Máslo utřít s vanilkou / vanilkovým cukrem /, přidat cukr,žloutky a po lžičkách kávu. Krém pořádně vyšlehat.
Poleva:
80 g tuku /smetol /
100 g mletého cukru
2 lžíce kakaa
1 lžíce škrobové moučky
1-2 lžíce mléka nebo vody
lískové oříšky na ozdobení
|
V kastrůlku zahřát tuk, vmíchat cukr, mléko a kakao.Za stálého míchání přivést téměř k varu. Potom vmíchat škrobovou moučku a sejmout z plotny. Pokud by se část tuku oddělila od polevy – přidat 2 lžíce cukru a 1 lžíci mléka a opět přihřát téměř k varu. Hodně teplou polevou polít moučník.
Tip:pokud chceme lesklou polevu stačí přidat společně s kakaem 1 žloutek.
|
|
|