Pravda vychází také najevo v případech, když média zveřejní kauzy týkající se předražených státních zakázek, jako například Tanky T-72 za 19 miliard Kč, Opencard za 1 mld. Kč, Pandury za 14,4 mld. Kč, Nucená správa IPB za 400 mld. Kč, Diag Human za 8,3 mld. Kč, Arbitráž TV Nova za 10 mld. Kč, Církevní restituce za 135 mld. Kč a Solární baroni za 1 bilion korun, tedy 1.000 mld. Kč, atd.

Aférky běží jako na běžícím pásu a každou chvíli něco odhalí. Tam dobře přeplacený poradce, tam vyšší státní úředník nebo znalec ve skladu formulářů či expert ve znalosti drůbežích práv. Na všechny se usmívají tučné platy, odměny a prémie.

Peníze pro vysoké státní úředníky se rozdávají, zato pro ostatní už peníze nezbývají. Proto se musejí z důvodu nadbytečnosti propouštět, a ti ostatní podřízení musejí vykonávat práci i za ně.

Pořad Soukromá dramata v roce 2010 odhalil statisícové a milionové odměny elitních policistů. Dále tu byly odměny pro Haškovy (ČSSD) lidi kdy šéfka jeho hejtmanské kanceláře pobrala v roce 2011 na odměnách mimo plat 320 tisíc korun.

Jana Nagyová, šéfka kabinetu Petra Nečase (ODS) brala jako základní plat 30 tisíc. Ten se jí ale díky odměnám a příspěvkům několikanásobně zvýšil, protože v lednu roku 2011 měla na výplatní pásce (čistého) 100 tisíc korun a v březnu stejného roku to bylo celkem 273 tisíc korun hrubého, tedy cca 190 tisíc korun čistého, informoval server Insider.

Krajský úřad Jihomoravského kraje tvrdí, že odměny jsou osobní údaj zaměstnanců, který podléhá zákonu o ochraně osobních údajů. Pokud nám ale někdo tvrdí, že mimořádné odměny nelze zveřejnit, tak neříká pravdu. Například v létě 2012 vedly podobný spor Lidové noviny, kde městský soud přikázal Hradu zveřejnit platy a odměny jeho pracovníků.