Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejzdravější potraviny

Pravdivě a objektivně o tom, co je třeba jíst a proč

 

Zdraví našeho organismu nezáleží na podílu bílkovin, tuků a sacharidů zastoupených v jídelníčku, ale ve skutečnosti na kvalitě potravin, jež konzumujeme.

Každá potravina nám dává něco jiného. Některé jsou vynikajícím zdrojem zdravých  tuků (tzn. omega-3), ale neobsahují žádný vápník. Jiné obsahují úžasnou zásobu vitamínů a minerálů, ale nenajdete v nich žádné bílkoviny. Žádná potravina vám nedodá vše.

"Kvalita potravin, které jíme, pochází z kvality potravin, jimiž se živilo naše jídlo (vztahuje se i na ovoce a zeleninu)."

                                                                                                                                                                    Jonny Bowden

Existují čtyři klíčové faktory, co zaručují zdraví prospěšnost potravin pro naše tělo.

  1. omega-3 tuky
  2. vláknina
  3. antioxidanty
  4. glykemický index

 
Tuky mají mnoho forem a každá z nich účinkuje jinak na naše zdraví. Existují nasycené tuky, kterým je lepší se vyhnout (máslo, sádlo, uzeniny, prorostlé vepřové maso). Výjimku tvoří nasycený tuk v kokosech, který je pro nás velmi zdravý. Ovšem všeho s mírou.

Trans-tuky lze považovat za metabolický jed, tzn. pokud na obale najdete ztužený nebo částečně ztužený rostlinný olej, obsahuje výrobek transnasycené tuky. Nejezte je! Vyskytují se v sušenkách, krekrách, pečivu, koblihách, hranolkách a ve většině margarínů.

Mononenasycené tuky se nacházejí v ořechách a v olivovém oleji. Jsou zdravé a prospívají našemu srdci.

Polynenasycené tuky se rozdělují na omega-6 a omega-3. Omega-6 mají pro naše zdraví jisté přínosy, avšak konzumujeme jich příliš mnoho, zatím co omega-3 tuků (lněné semínko, ryby - divoký losos) nejíme dost. Optimální zastoupení omega-6 a omega-3 ve stravě je 3:1. Omega-3 činí membrány našich buněk pružnější, tzn. že umožňují, aby serotonin a dopamin (látky "dobré nálady") se lépe dostaly do buněk, díky čemuž se cítíme šťastnější. Pomáhají zmírnit deprese. Omega-3 mají i protizánětlivý účinek. Zánět předchází každému degenerativnímu procesu v organismu od kardiovaskulátních chorob přes diabetes a obezitu až po Alzheimerovu nemoc. Samotnému zánětu se přezdívá "tichý zabiják"! Omega-3  předcházejí vzniku krevních sraženin, které mohou zapříčinit infarkt i mrtvici. Pomáhají ředit krev, podobně jako aspirin, jen bez vedlejších účinků.
LÁKNINA

Vláknina, zejména rozpustná vláknina, dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi a zpomalit vstřebávání cukrů u diabetiků a u osob trpících metabolickým syndromem. Jídelníček s vysokým podílem vlákniny zřejmě dokáže předejít rozvoji diabetu II.typu. Fazole, maliny, čisté otruby, ovesné vločky, sušené švestky, avokádo, rozinky a většina zelené zeleniny představují bohatý zdroj vlákniny, která vás zasytí a pomáhá udržet optimální tělesnou hmotnost.ANTIOXIDANTY

Antioxidanty jsou nesmírně důležité. Pomáhají nám bojovat s tzn. oxidačním stresem (volné radikály působí značné škody v těle), který je jedním z faktorů prakticky každého degenerativního onemocnění. Nedostatek antioxidantů souvisí se srdečními, nádorovými onemocněními, s očními chorobami a zhoršováním paměti. GLYKEMICKÝ INDEX

Glykemický index je údaj, popisující, do jaké míry daná potravina (obsahující sacharidy/cukry) zvyšuje hladinu cukru v krvi. Konzumace jídel s nízkým glykemickým indexem zaručí pozitivní přínos pro naše zdraví. Jezte méně potravin, jež se rychle v těle mění na cukry (všechny zpracované uhlohydráty/cukry). HOLESTEROL

Spousta lidí si neuvědomuje, že většinu cholesterolu si naše tělo samo vyrábí v játrech. Pokud budete přijímat více cholesteroluz ve stravě, tělo si jej vyrobí méně. Pokud jeho příjem omezíte, játra si jej vyrobí více. Cholesterol potřebujete, bez něj by jste zemřeli. Vejce představuje jednu z nejdokonalejších potravin z přírody. Cholesterol ve vejcích má minimální vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Vejce obsahuje celou řadu dalších látek, které jsou pro nás zdravé - bílkoviny, polynenasycené tuky, kyselinu listovou a další vitamíny  skupiny B.

JEZTE SKUTEČNÉ JÍDLO

Opravdové jídlo, tzn. co nejméně zpracované, představuje hotovou lékárničku nutričních látek, fytochemických látek, enzymů, vitamínů, minerálů, antioxidantů, protizánětlivých látek a zdravých tuků, a může vás udržet naživu a s pevným zdravím i po devadesátce.

 

Příspěvky

Bylinky, koření a ochucovadla

30. 12. 2013

Koření je rozmanitostí života. Koření je plné fotochemických látek (živoucích rostlinných sloučenin), které mají blahodárné účinky na náš organismus. Skořice snižuje hladinu krevního cukru, muškátový oříšek mírní nevolnost, hřebíček je protizánětlivý, zázvor přináší úlevu od ranních nevolností, máta inhibuje růst bakterií, kumin je skvělý na zažívání, cayennský pepř zrychluje metabolismus, chilli mírní bolest, curry chrání mozek, skořice stimuluje prokrvení, kardamon pomáhá při zažívacích potížích, kurkuma je dobrá prakticky na cokoliv – seznam blahodárných účinků koření je nekonečný. Koření je skutečně rozmanitostí života, přírodou v celé své vonné a aromatické kráse.

Koření a bylinky jsou přirozenými zdroji preventivní zdravotní péče. Historicky se koření a bylinky používaly k obohacení chuti pokrmů. Většina bylinek a koření používaných pro kulinářské účely má i rozsáhlé potenciální biologické účinky na lidské zdraví. Fotochemické látky izolované z rostlin jsou vynikajícím zdrojem objevů značného podílu komerčně dostupných medikamentů na léčbě široké škály lidských onemocnění, jako jsou choroby plic, kardiovaskulární onemocnění, diabetes, obezita a nádorová onemocnění. Koření a bylinky jsou přirozeným prostředkem preventivní péče o zdraví. Koření představuje skvělý způsob, jak dostat celou lékárnu do své kuchyně.

 

Ryby a mořské plody

30. 12. 2013

Ryby a mořském plody patří mezi nejzdravější potraviny světa. Ryby obecně mají vysoký obsah bílkovin, jsou nízkokalorické a mají pro naše zdraví celou řadu přínosů. Mezi ryby bohaté na omega-3 tuky patří divoký aljašský losos (čerstvý, mražený či konzervovaný), atlantská makrela a sledi, sardinky, černá treska, sardel a ústřice z chovu. Většina ryb má přirozeně nízký obsah prozánětlivých omega-6 tuků (s výjimkou lososa z chovu).

Nutriční látky, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, jód, železo a cholin, přítomné v rybách, jako je divoký losos, krevety, treska, konzervovaný lehký tuňák a sumec, jsou důležité pro vývoj mozku. Vědci zjistili, že by mohly zmírňovat dopady dyslexie, artismu, hyperaktivity a ADD (poruch pozornosti). Všichni lidé, především těhotné a kojící ženy a děti by měli jíst mořské plody alespoň dvakrát týdně. Nutriční látky obsažené v rybách a mořských plodech pomáhají snižovat riziko úmrtí na infarkt a předcházet celé řadě chronických zdravotních potíží a smrtelných chorob.

Ryby a další mořské plody snižují riziko srdečních onemocnění, rakoviny, Alzheimerovy choroby, mrtvice, diabetu a zánětlivých onemocnění, jako je revmatoidní artritida.

Výzkum ukazuje, že se nutriční látky v rybách lépe zachovají, když ryby pečeme, než když je smažíme.

 
 

Sójové produkty

28. 12. 2013

Sója obsahuje velké množství přírodních toxinů neboli "antinutrientů", které blokují činnost enzymů potřebných k trávení bílkovin. Sójové boby obsahují i látku hemagglutinin, který napomáhá vzniku sraženim a goitrogeny, látky potlačující funkci štítné žlázy.

 

Za to fermentovaná sója (tempeh, miso), spojována s asijskou stravou, je velmi zdravá, stejně jako většina tradičně fermentovaných potravin (např. kyselé zelí).

Většina „sójových“ produktů – sójové lupínky, sójové mléko, sójová zmrzlina, tofu, sójové burgery, sójový sýr – je nezdravá stejně, jako jsou nezdravé potraviny jež nahrazuje.

 

Maso, drůbež a vejce

28. 12. 2013

Maso zvířat, která se živí trávou, má vyšší obsah omega-3 mastných kyselin.

Kuřecí maso je skvělým zdrojem bílkovin a obsahuje i spoustu dalších nutričních látek. Můžeme z něj připravit jeden z nejzdravějších vařených pokrmů – polévku.

Vejce jsou tou nejdokonaleší potravinou v přírodě, plná vitamínů a jedním z nejlepších zdrojů bílkovin na Zemi (porážejí i hovězí, syrovátku i sóju).

 

Luštěniny

27. 12. 2013

Fazole - Cizrna - Čočka - Zelený hrášek

 

Ovoce

27. 12. 2013

Ovoce denně, lékařů méně.

 

Ořechy a semínka

27. 12. 2013

U lidí, kteří pravidelně jedí ořechy, je menší pravděpodobnost infarktů stejně jako úmrtí na srdeční choroby. Vyplývá to z dlouhodobých studií, kdy konzumace ořechů několikrát týdně souvisí s o 30 až 50% nižším rizikem infarktu a srdečních onemocnění.

Za zdraví prospěšné účinky ořechů jsou zodpovědné v nich obsažené tuky. Většinu tuků v ořechách představují mononenasycené tuky, klíčové tuky středomořského jídelníčku, který prakticky každá studie dává do souvislosti s nižším výskytem srdečních chorob a rakoviny i s dlouhověkostí.

Mandle, lískové oříšky, pekanové ořechy, vlašské ořechy, makadamové ořechy i pistácie mění složení krve způsobem, o němž se domníváme, že vede ke snížení rizika koronárních onemocnění. Zdravotní přínosy zajistí jedna 30g porce denně nebo 150g rozmanitých ořechů týdně.

 

Obiloviny

27. 12. 2013

Zdravá quinoa, ovesné vločky, pohanka, hnědá rýže a amarant.

 

Mléčné výrobky

26. 12. 2013

Nejlepší je surové, organické, nepasterizované, nehomogenizované mléko trávou krmených krav, jež se volně pasou na malých farmách, kde se dodržují zásady udržitelného hospodaření. Takové mléko je jednou z nejlepších celistvých, neupravených potravin na světě. To se nemůže říct o běžném mléce z běžného obchodu.  

Kravské mléko představuje skvělou potravinu, jste-li telátko, a dokonce jste-li člověk – ovšem za předpokladu, že se jedná o mléko přímo od volně se pasoucích krav, které nedostávají antibiotika, steroidy ani hormony, mléko, které je v surovém stavu, nepasterizované a nehomogenizované. Toho, co kupujeme v supermarketu, by se dokonce ani telata nejspíš nedotkla.

Účelem existence krav v továrnách je přeměňovat kukuřici a obiloviny na mléko a maso v co nejkratším možném čase. Jelikož je přirozenou stravou krav tráva, je nastalá situace doslova biologickou absurditou. Z koncentrované konzumace kukuřice mohou krávy trpět acidózou, jež může vést k celkovému oslabení imunitního systému. Růstové hormony a nepřirozený rozvrh dojení způsobuje, že krávy mají bolestivá, těžká a infikovaná vemena. Krávy tak dostávají velké dávky antibiotik, které s pozůstatky steroidů a růstových hormonů, se objevují v mléce a mase, které krávy produkují.

Prestižní studie ukázala významnou pozitivní souvislost mezi pitím mléka a výskytem akné u mladistvých. Příčinou bude přítomnost hormonů a bioaktivních molekul v mléce.

Pravda o pasterizaci a homogenizaci. Získané mléko se následně pasterizuje a homogenizuje. Oba procesy ničí životně důležité zdraví prospěšné sloučeniny obsažené v mléce. Pasterizace mléka ničí enzymy, snižuje obsah vitamínů, denaturuje křehké mléčné bílkoviny, ničí vitamíny B12 a B6, zabijí prospěšné bakterie a podporuje patogeny.

Více studií spojuje konzumaci mléčných výrobků – zejména mléka – se zvýšeným rizikem vzniku karcinomu prostaty a vaječníků.

Mléko, maso a sýr od skotu z velkochovů nepatří mezi potraviny, které lze doporučit ke konzumaci. Doporučují se však jogurty. Dokonce i komerční jogurt může obsahovat značné množství zdravých bakterií – zvaných probiotika – a již jen z toho důvodu si jogurt své místo na seznamu zaslouží.

 

Speciality

26. 12. 2013

Úžasně zdravé a rozmanité potraviny: od tradičních fermentovaných pokrmů, jako je kyselé zelí, až po mořské řasy plné minerálů, šťávy ze zelených trav, tabulky hořké čokolády a zcela moderní vynález, jako je syrovátkový proteinový prášek.