Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novinky a semináře

V rubrice semináře Vám pravidelně přinášíme aktuální semináře konané v Dave Fitness.

Pravidelně pořádáme semináře  Panantukan (Filipino "street" Kickboxing). Nově i bojový systém legendárního Bruce Lee, Jeet Kune Do

bruce-lee-jkd.jpg

BOJOVÉ UMĚNÍ LEGENDÁRNÍHO BRUCE LEE HARDCORE JEET KUNE DO V ČESKÉ REPUBLICE

 
Rozhovor se Sifu Lamarem M. Davisem II. –  zakladatelem Hardcore Jeet Kune Do
 
 
 
Co je Jeet Kune Do ?
Jeet Kune Do – znamená v kantonské Čínštině – „Cesta zastavující pěsti“ – jedná se o pouliční sebeobranné umění vytvořené legendárním bojovníkem a hercem Brucem Lee v USA v roce 1967. Hlavním znakem tohoto umění je: 1. jednoduchost, 2. přímočarost a za 3. neklasický přístup k tréninku a k boji. Jeet Kune Do není sport, je to bojové umění, které slouží jako reálná sebeobrana k co nejrychlejší eliminaci protivníka. Trénuje se v botách a není neobvyklé vidět cvičence JKD v normálním oblečení jako na ulici. Bruce Lee sám uvedl, že Jeet Kune Do je složeno převážně z technik, principů a teorií Wing Chun , evropského šermu a západního Boxu. Wing Chun tvoří 50-60% osnov výuky JKD, dále evropský šerm tvoří 20-25% osnov výuky, západní Box 15% osnov výuky. Zbylých 5-10% osnov výuky tvoří funkční techniky různých bojových umění. Je třeba si uvědomit, že JKD má specifické osnovy výuky, jako je bojový postoj, specifické úderové metody, energy/sensitivity drilly a pět cest útoku podle Bruce Leeho. To, že někdo kombinuje Wing Chun, šerm a box ještě není JKD. Je nutno pochopit, jak do sebe jednotlivé věci zapadají a co tím Bruce Lee skutečně myslel, jinak to není JKD. Každá z Bruce Leeho škol ve Spojených Státech (všechny známé jako Jun Fan Gung Fu Institute) mají konkrétní studijní plán, kterého se studenti drží. Hardcore Jeet Kune Do  osnovy obsahují studijní materiál všech období, ve kterých Bruce Lee vyučoval a řídí se přesně tím, co Bruce Lee skutečně vyvinul, trénoval a učil. Všechno do sebe hladce zapadá a funguje bezchybně, pokud víte, co děláte a chápete mechaniku pohybu.
 
 

 

Kdy jste se narodil a kdy jste začal s tréninkem bojových umění?
Narodil jsem se 8.8. 1957 v Newman, stát Georgia a s bojovými uměními jsem začal v 10-ti letech.

Jaké styly jste trénoval před Jeet Kune Do?
Trénoval jsem Wing Chun Kung-Fu, Kung – Fu Severní Šaolin, Kung – Fu Kudlanka nábožná, Tang Soo Do , Taekwondo, Ed Parker ´s Kenpo Karate, Shotokan Karate, Kodokan Judo, Filipínské Kali, Filipínské Kuntao a Escrimu. Dosáhl jsem stupně Instruktora v sedmi různých bojových uměních.

Jak dlouho trénujete Jeet Kune Do?
Nedělám nic jiného než Jun Fan Gung Fu/Jeet Kune Do od roku 1978, to znamená, že se už 39 let věnuji metodám boje podle Bruce Leeho.

Se kterými všemi žáky Bruce Leeho jste trénoval?
Trénoval jsem s mnoha studenty Bruce Leeho a strávil jsem stovky hodin diskuzí s nimi o Bruceovi a jeho Jeet Kune Do. Jsem certifikován jako Full Senior Master Instruktor pod pěti originálními žáky Bruce Leeho. Nikdo jiný na světě tohle nemůže říci. Bruce Leeho bojové umění prošlo čtyřmi fázemi vývoje:  Hong Kongské období, kde se Bruce Lee učil Wing Chun Kung – Fu Seattle, Washington období, kde Bruce Lee rozvinul Jun Fan Gung – Fu (Bruce Leeho čínské jméno bylo Lee Jun Fan, takže Jun Fan Gung – Fu znamená Kung-Fu Bruce Leeho) období Oakland v Kalifornii, kde se Jun Fan Gung – Fu vyvinulo v Jeet Kune Do  období Los Angeles v Kalifornii, kde se Jeet Kune Do plně vyvinulo.
Mým cílem bylo stát se certifikovaným Instruktorem JKD pod vedením žáků ze všech čtyř období výuky Bruce Leeho (Seattle, Oakland, Los Angeles), abych mohl učit celý systém. Svého cíle jsem dosáhl. Jsem certifikovám Sifu Josephem Cowlesem a Sifu Patrickem Strongem z období Seattle, Sifu Leo Fongem z období Oakland, Sifu Jerry Poteetem a Sifu Stevem Goldenem z období Los Angeles. Moje poslední povýšení bylo 21. září 2014. Sifu Leo Fong mě povýšil na úroveň 9 Master Instruktor. Toto je nejvyšší pocta celé mé kariéry bojovníka.

Jaké jsou vaše oblíbené techniky v Jeet Kune Do ?
Vpich prsty do očí, přímý přední úder, úder hřbetem dlaně tzv. backfist, přímý kop, boční kop, obloukový kop a zastavující přímý kop patou. Všechny tyto údery jsou velmi přímé a zničující. Mohou být zasazeny velmi rychle bez zaváhání a přemisťování. Bruce Lee jednou prohlásil, že byste měli být schopni udeřit z jakékoliv pozice, ve které se nacházíte. Pro mě všechny tyto techniky znamenají nejrychlejší a nejpřímější možnosti vedení útoku. To je přesně to, o čem Jeet Kune Do je. Ubránit se rychle a dostat se domů živý.

Proč jste si vybral právě Jeet Kune Do za svoje bojové umění?
Díky jeho praktičnosti. Je to nejpraktičtější a nejpřímější sebeobranné bojové umění, jaké jsem kdy viděl. Nic jiného se mu nevyrovná s výjimkou možná Wing Chun Gung Fu.  Jeet Kune Do je jen o pouliční sebeobraně, která byla vždy mým hlavním zájmem.

Proč si myslíte, že je pro vás Jeet Kune Do nejlepší?
Jak stárneme, měli bychom si být jisti, že naše bojové umění bude v souladu s námi. Když se u vás objeví fyzikální změny ve vlastnostech (síla, rychlost, pružnost, mobilita, hbitost – stárneme). Jeet Kune Do je bojové umění, kde záleží nejvíce na technické zručnosti a psychické odolnosti, takže jsem si jist, že budu schopen používat toto umění až do chvíle, než opustím tento svět.

Použil jste někdy Jeet Kune Do v sebeobraně na ulici?
Ano, hodně krát. Jsem rád, že mě nikdy nezklamalo a mohu říci, že jsem nikdy nebyl zraněn ve skutečném boji. Od mých 21 do 54 let jsem pracoval jako ochranka v soukromém bezpečnostním sektoru. V této práci vyvstalo mnoho situací, kde jsem byl nucen vyzkoušet své bojové schopnosti a vyvázl jsem vždy bez újmy na zdraví právě díky Jeet Kune Do.

Co si myslíte o budoucnosti Jeet Kune Do v České Republice?
Myslím si, že Jeet Kune Do, nebo přesněji Hardcore Jeet Kune Do má velmi jasnou budoucnost v České Republice. Pomalu se zde vyvíjí silná základna a v současné době mám v ČR dva své zástupce. V Praze je to Radek Jonáš, který je pode mnou Apprentice Instructor 4 a v Brně působí David Volánek, který je pode mnou Apprentice Instructor 2. Oba tito jmenovaní tvrdě pracují na tom, aby se v budoucnu stali Full Instruktory Hardcore JKD a pokud jim toto úsilí vydrží i nadále, Hardcore Jeet Kune Do bude žít a fungovat v České Republice. Opravdu se těším na moji druhou návštěvu v Praze, která se uskuteční 5. – 8. 10. 2017 a ve dnech 7. – 8.10. zde proběhne i seminář Hardcore Jeet kune Do pod mým vedením, na který jsou zváni všichni zájemci o Jeet Kune Do z České Republiky i okolí.

Co byste na závěr doporučil všem zájemcům o Jeet Kune Do v České Republice?
Doporučil bych jim vyzkoušet si náš program Hardcore Jeet Kune Do. Naše asociace Hardcore Jeet Kune Do stále přijímá nové zájemce o toto jedinečné bojové umění a já chci předat Jeet Kune Do v jeho původní formě, která byla vyučována Brucem Leem. Doufám, že i nadále budu jezdit do České Republiky vyučovat své Hardcore Jeet Kune Do a budeme se společně rozvíjet a růst ještě mnoho let. Je tu velký potenciál a já bych rád oslovil ty, kteří mají skutečný zájem cvičit originální Jeet Kune Do podle metod Bruce Lee. Rád bych po celém světě vybudoval silné základny tohoto umění, aby zde zůstal odkaz Jeet Kune Do pro další generace. Pokud budeme všichni spolupracovat, všechno je možné. Pokud má někdo zájem dozvědět se více informací o mně, mých produktech (knihy, DVD, pomůcky na cvičení Jeet Kune Do a o mé asociaci Hardcore Jeet Kune Do), můžete navštívit moje webové stránky www.HJKDCGFA.com, nebo mi můžete napsat na mail: Sifu@HardcoreJKD.com nebo SciFight@icloud.com

Děkuji Sifu za pěkný rozhovor a ať se vám daří.

I já vám děkuji, bylo mi potěšením a těším se na svoji druhou návštěvu České Republiky. Rád bych vás zároveň tímto pozval na víkendový seminář Hardcore Jeet Kune Do pod mým vedením, který se uskuteční ve dnech 7. – 8.10 2017 v Praze. Více informací o tomto semináři najdete na webových stránkách www.jeetkunedo.cz nebo www.davefitness.cz.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rubriky

2015

Příspěvků: 0

Novinky

Příspěvků: 1

Aktuální semináře

Příspěvků: 1

Proběhlé semináře

Příspěvků: 21