Jdi na obsah Jdi na menu

Bitva o Moravskou Chrastovou

31. 8. 2013

Bitva o Moravskou Chrastovou byl střet Československého vojska se Sudetskými němci 31. října 1938.

Záminka k německému útoku na Moravskou Chrastovou byla, že místním němcům vadilo nepřipojení k Velkoněmecké říši. 60% obyvatel Moravské Chrastové bylo české národnosti a němců pouze 40%. Proto Chrastová unikla záboru.

Německé jednotky obsadili Moravskou Chrastovou velice snadno, jelikož se v lidovém domě konala zábava a většina vojáků se zde zdržovala. Vojenská posádka byla okamžitě zajata. Jediná Československá jednotka, která se nacházela poblíž byla četa 11. roty v nedalekém Rozhrání.

Po obsazení němci začali organizovat odvoz zajatých čs. vojáků za hranici do Březové nad Svitavou.  Poté začali henleinovci budovat obranná postavení. Německé okupační jednotky se dočkali veliké podpory místního německého obyvatelstva.

Po několika hodinách se o německé akci dozvěděl plukovník Karel Čejka, který velel 13. pluku v Boskovicích. Plukovní Čejka vyslal do Moravské Chrastové 11. rotu doprovodných zbraní z Rozhrání a četnické oddíly z nedalekých vesnic. Němci byli vyzbrojeni německým Wehrmachtem převážně puškami Kar98K, kořistními puškami vz. 24 a čtyřmi československými kulomety vz. 37.

Boj se rozhořel kolem páté ráno. K nejtvrdším útokům docházelo u Schwaabova mlýna, lidového domu v Moravské Chrastové a u Roučkovy továrny v Rozhrání. Po čtyrech hodinách boje padla Moravská Chrastová opět do Československých rukou. Na československé straně padli vojáci Antonín Černý, Bedřich Stuchlík, Alois Žatka a Tomáš Morávek.