Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová naučná stezka džunglí lužního lesa

8. 7. 2014

Pňov-Předhradí (31.8.2013): Poslední srpnovou sobotu se uskutečnilo slavnostní otevření nové naučné stezky Pňovský luh. Lokalita se nachází nedaleko Poděbrad a tvoří spolu s přilehlým Veltrubským a Libickým luhem největší a nejzachovalejší komplex lužních lesů v Čechách. Stezka je doplněna interaktivními prvky pro děti, takže zaujme jak malé tak velké návštěvníky.

Naučná stezka zájemce provede porosty místy až pralesovitého rázu s řadou starých stromů, s množstvím hmyzu, ptáků a hájových květin. Uvidí tu i řadu tůní, které jsou pozůstatkem starého labského koryta před jeho regulací v 19.století a které slouží jako domov pro mnoho druhů obojživelníků. Na jaře tu najdeme „peřiny“ fialových dymnivek, žlutých orsejů a bílých sasanek. V létě kvetou na březích Labe lekníny, stulíky a šípatky. Pokud je tato část roku hojná na deště, může se z části lesa stát neprostupná džungle plná malých močálů, lián a hmyzu.

Na utajenou krásu tohoto místa upozornila na webových stránkách programu Blíž přírodě obyvatelka Předhradí Hana Rampírová. „Jsem moc ráda, že se podařilo projekt uskutečnit. Na začátku to byl jen nápad, ale spolu se základní organizací Českého svazu ochránců přírody Polabí se stal skutkem. Je prostě fajn vidět, že si sny můžete plnit.“ řekla Rampírová. „Díky již sedmiletému partnerství ČSOP se podařilo zpřístupnit 58 jedinečných přírodních lokalit. Projekty vybíráme vždy tak, aby lidi přivedly zábavnou a naučnou formou do přírody. Přeji nové stezce co nejvíce ohleduplných a zvídavých návštěvníků“ uvedla Zuzana Kučerová, specialista propagace společnosti NET4GAS. Předseda ZO ČSOP Polabí, Luboš Vaněk, dodal: „Stezka přibližuje místním i turistům zdejší bohatou historii, rostliny i zvířata. Procházky v rozkvetlém lužním lese a výpravy do zarostlého letního pralesa musí nadchnout všechny dobrodružné povahy.“

8,5 km dlouhá trasa má jedenáct zastavení a je pro náštěvníky dobře značená. Pro odpočinek jsou nainstalovány i tři lavičky. Děti si zase mohou vyzkoušet například dřevěné bludiště nebo puzzle. Část naučné stezky je sjízdná pro cyklisty, kteří se mohou v Osečku napojit na Labskou cyklostezku.

Slavnostní otevření se konalo za účasti místních obyvatel, starosty obce Pňov-Předhradí Tomáše Tůmy a zástupců ČSOP i NET4GAS. Na programu byla prohlídka stezky a vypouštění uzdravených živočichů ze záchranné stanice Pátek u Poděbrad ( taktéž provozované ČSOP Polabí) do volné přírody. U občerstvení se pak diskutovalo nad historií starých meadrů Labe, nad místními legendami a o jednom z nejstarších hradů u nás – Oldříši. Právě ten na území obce Pňov-Předhradí v 11.století stál, později však bohužel beze stopy zanikl.