Jdi na obsah Jdi na menu
 


Černá hora a Stráž (7.7.2016, Šumava)

Tento den jsem využil akce pořádané Informačním střediskem Kvilda. Jednalo se o pěší túru po okolních kopcích, tentokrát na Černou horu a Stráž. Na Kvildu přijíždím s dostatečnou časovou rezervou, a tak chvilku postávám před místním IS.

dsc_0670.jpg

údolí Teplé Vltavy u Kvildy

dsc_0675.jpg

údolí Teplé Vltavy u Kvildy

Poté již vychází ze dveří naši dva dnešní průvodci a seznamují účastníky s plánem dnešního výletu. Po modré turistické značce se vydáváme ve směru k pramenům řeky Vltavy.

dsc_0680.jpg

údolí Teplé Vltavy u Kvildy

p1580795.jpg

údolí Teplé Vltavy u Kvildy

Krajina v této bezprostřední blízkosti Kvildy je velice působivá. Cesta vede údolíčkem Teplé Vltavy, která se jako malý potůček vine napravo od cesty. U cesty kvete celá řada zajímavých rostlin, například jirnice modrá (Polemonium caeruleum), pcháč různolistý (Cirsium heterophyllum), kamzičník rakouský (Doronicum austriacum) či bodlák lopuchovitý (Carduus personata), který zde vidím poprvé.

p1580802.jpg

jirnice modrá

p1580810.jpg

bodlák lopuchovitý

Pokračujeme dále po cestě za pěkného polojasného počasí. Po vstupu do lesa a po povídání o kůrovci, jeho vlivu na zdejší přírodu a důsledcích jeho přemnožení se zastavujeme u informační tabule. Ta se nachází u průseku, kudy procházela "železná opona" a popisuje Černohorský močál - rozsáhlý rašelinný komplex o rozloze 120 ha, který se nachází právě při tomto průseku a v jeho okolí napravo od cesty. V uplynulých letech zde probíhala jeho revitalizace. I zde potkávám zástupce šumavské fauny, tentokrát motýla hnědáska jitrocelového (Melitaea athalia).

dsc_0685.jpg

průsek po "železné oponě", kde se nachází Černohorský močál

p1580828.jpg

hnědásek jitrocelový

Brzy poté, co se před námi objeví první suché pahýly stromů (které nepřežily útok kůrovce při zdejší kůrovcové kalamitě) opouštíme zpevněnou cestu s modrou turistickou značkou a odbočujeme na pěšinu vlevo, která vede do svahu Černé hory a dovede nás nedaleko vrcholu.

dsc_0697.jpg

cesta svahem Černé hory

dsc_0702.jpg

cesta svahem Černé hory

Tato cesta již není nijak značená. Se vrůstající nadmořskou výškou se otevírají první zajímavé výhledy. Cesta, jak jsem psal, pokračuje úbočím Černé hory, ale my se musíme dostat k vrcholu. Naštěstí se na tuto cestu opět napojuje průsek "železné opony", a tak po něm chvilku pokračujeme.

dsc_0759.jpg

na vrcholu Černé hory, na nejbližším hřebenu vrcholy (zleva) Holý vrch a Stráž

dsc_0782.jpg

skalky na vrcholu

K vrcholové skalce se pak již musí několik desítek metrů terénem přes padlé kmeny a mezi mladými smrčky, které zde velmi rychle obsazují místa jejich uschlých a padlých předků. Z vrcholové skalky (na které stojí vrostlý smrk, který kalamitě odolal) se nám naskytnou pěkné výhledy na protější hřeben s vrcholy Stráž a Holý vrch, na kopce v okolí Kvildy i na ty vzdálenější.

dsc_0748.jpg

vrcholová skalka Černé hory

dsc_0780.jpg

vrcholová skalka Černé hory

Černá hora (1315 m n. m.) je nejznámější asi tím, že na jejím východním svahu se nachází prameniště naší nejdelší řeky Vltavy. Turistický pramen Vltavy je pouze symbolický, neboť řeka má pramenů více. Do studánky, která je "oficiálním" pramenem, je svedena voda potrubím. 

dsc_0785.jpg

vrchol Černé hory

dsc_0728.jpg

vrchol Černé hory

Černá hora je plochou kupou s prudkými východními svahy. Vrcholovou část tvoří poměrně rozsáhlá plošina, místy pokrytá balvany s již zmiňovanou vrcholovou skalkou. Asi 200 m od nejvyššího místa se nachází geodetický bod.

dsc_0812.jpg

cesta k vyhlídce Nad prameny Vltavy

dsc_0819.jpg

cesta k vyhlídce Nad prameny Vltavy

Když se celá skupinka u vrcholové skalky pokochá výhledy a nasvačí, vracíme se opět na cestu úbočím, kterou pokračujeme dále, až k vyhlídce Nad prameny Vltavy, kde stojí dřevěná minirozhledna a odkud je pěkný výhled třeba na kopce Siebensteinkopf a pod ním se nacházející nádrž Reschbachklause, při výborné viditelnosti odtud bývají vidět i Alpy.

dsc_0840.jpg

výhled od vyhlídky Nad prameny Vltavy na Siebensteinkopf a nádrž Reschbachklause

dsc_0823.jpg

vyhlídka Nad prameny Vltavy

Od vyhlídky sestupujeme až na červeně značenou cestu, vedoucí níže svahem Černé hory. Kolem všude poletujou motýli okáči rudopásní (Erebia euryale), kteří vás na Šumavě v tomto období budou doprovázet ve většině vyšších poloh. U rozcestníku U Pramene Vltavy pokračujeme pořád po červené ve směru na Bučinu (pramen Vltavy nenavštěvujeme). Cesta zde stoupá do vytrvalého kopce, u rozcestníku Na strážní stezce je možné zahlédnout i Luzný.

dsc_0865.jpg

u rozcestníku Na strážní stezce

dsc_0871.jpg

Naším dalším cílem bude kopec Stráž. Za chvíli tak odbočujeme na neznačenou cestu, která vede jejím úbočím a ze které je po chvilce pěkný výhled na Černou horu s patrným průsekem po "železné oponě".

dsc_0880.jpg

výhled na Černou horu

Na samotný vrchol je nutné odbočit z této cesty doleva na pěšinu a poté průsekem až na vrchol. Stráž (1307 m n. m.) je výrazným sukem na hlavním šumavském hřebeni, po němž vede evropské rozvodí mezi Severním a Černým mořem. Vrcholová část je kupovitá. K severu a jihu ze Stráže vybíhá hřbet, na němž vystupují vrcholy Holý vrch a Siebensteinkopf.

dsc_0883.jpg

cesta k vrcholu Stráže

dsc_0899.jpg

vrcholová tyč na Stráži

Na vrcholu je geodetický bod a červenobílá železná tyč. Pár metrů od vrcholového bodu se otevírají na mýtině pěkné výhledy na sousední Stolový hřbet či na masiv Boubína.

dsc_0912.jpg

výhled ze Stráže na Stolový hřbet a v dáli Boubín

dsc_0914.jpg

výhled ze Stráže

Cesta ze Stráže do Kvildy pak pokračuje smrkovým lesem. Když opět vyjdeme do otevřené krajiny, mám možnosti si vyfotit zase nějaké místní rostliny, tentokrát třeba zlatobýl obecný (Solidago virgaurea)  či rdesno hadí kořen (Bistorta major).

dsc_0925.jpg

cesta zpět do Kvildy

p1580854.jpg

pcháč různolistý

p1580844.jpg

rdesno hadí kořen

dsc_0934.jpg

Teplá Vltava na Kvildě

akvilda.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář