Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křížový vrch (487 m n. m.)

14. 11. 2013

Křížový vrch je kopec, nacházející se 3 km jihovýchodně od Stoda (okres Plzeň-jih). Geomorfologicky patří k celku Švihovská vrchovina, podcelku Merklínská pahorkatina.

krizovy-vrch-pohled.png

Jednalo se o poutní místo, na jehož vrcholu se nachází kostelík sv. Kříže. Ten byl přestavěn na rozhlednu, která je otevřena od dubna do října každou sobotu, neděli a o svátcích od 10:00 do 17:00 hod. Věž je vysoká 22 m a musíte zdolat 75 schodů.

celkovy.jpg

Z rozhledny se nám otevřou krásné výhledy. Na sever se rozkládá rovinatá Plaská pahorkatina z níž je vidět její nejvyšší vrchol Vlčí hora u Černošína (703,6 m n. m.), na severovýchodě je Plzeň a na východě hřbet Radyně a Brdy.

vlci-hora.jpg

Na jihozápadě se rozkládá Český les a my můžeme zahlédnout většinu jeho nejvýznamnějších vrcholů, na jihu potom další kopce Švihovské vrchoviny (Běleč, Doubrava, Bolfánek) a v dálce Šumava se známou siluetou vrcholů Velké a Malého Ostrého. 

chotesov.jpg

Na Křížový vrch se lze dostat po několika turistických značkách, ze Stoda po červené a z Chotěšova po zelené. Vrchem prochází i NS Příroda a lidé, vedoucí z Chotěšova do Černotína. 

pohled-2.jpg

Když sejdeme z lesa po červené značce ke Stodu, rozevřou se před námi krásné louky s množstvím rostlin a hmyzu. Ve směru z Křížového vrchu na Stod se pak nacházejí po kopcem také tři vrabinské rybníky (Krásný, Hluboký a Vrabinský).

vretenuska.jpg

Fotografie v článku:

1) pohled na Křížový vrch od Lelova

2) kostel na Křížovém vrchu s rozhlednou

3) výhled na SZ na Vlčí horu

4) pohled na Chotěšov

5) Křížový vrch od Lelova

6) vřetenuška obecná z louky pod Křížovým vrchem

mapa.png

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář