Hmota z burizónů
SUROVINY:
150 g burizónů ( rozmixovat na menší kousky- dělala jsem to i bez, tvar je pak ale moc hrbolatý)
42 g másla
285 g Marschmalows bombónů
1/2 lžičky vanil.extraktu
lze přidat špetku soli, ale nedávám
Rozpustit v hrnci máslo, pak přidat bombóny a až se rozpustí dát burizońy. Doporučuji vyšší hrnec, lepší se to míchá. Hmota se chová jak žvýkačka a při tvarování se lepí. Pomoc, budˇsi pořád umývat ruce anebo natřít ruce troškou jakéhokoliv tuku (dělám to pomocí oleje- stačí opravdu kapka).
Při tvarování hmotu co nejvíce stlačit, ať se dostane pryč vzduch. Tvarovat se to dá nejmíň půl hodiny. Všechno závisí, jak je postavička velká. Z tohoto množství jsem udělala kočičku na dortu Littlepetsshop - kočička. Najdete ji ve fotoalbu - dětské dorty - zvířátka. Výška postavičky byla asi 20 cm a délka asi taky tak a šírka asi 15 cm. Pak je nutné to nechat vytvrdnout a potahnout silnější vrstvou potahovky. Zkoušela jsem to uhladit krémem než dám potahovku, ale burizóny se roztopily a nedrželo to tvar. Někde jsem četla, že to uhladily čokoládou, ale měly zase problém aby jim pak držela potahovka na čokoládě.
Dá se to i udělat do zásoby. Na uskladnění: Lepivou masu dát na plech na pečící papír a řádně potlačit, aby se všechno spojilo, čím dojde k odstranění vzduchu. Nechat vychladnout a pak vakuově uzavřít a dát do lednice. Pak jak je potřeba tak se dá hmota na chvilku do mikrovlnky .
Zde je ukázka dortů, kde jsem použila burizonovou hmotu: