Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uniformy a doplňky

Polní blůza ( 1936 ) – ( Feldbluse 36 )

20170227_131130.jpgVyznačovala se tmavozeleným límcem odlišným od zbytku uniformy. Límce a nárameníky byly takto zhotovovány od roku 1935. Zapínala se na 5 knoflíků a u krku na háček. Měla 4 vykrojené kapsy zapínané na knoflík. Z vnitřní strany límce byly ošity knoflíky (většinou z lisovaného papíru), na které se připínalo potítko (Kragenbinde).  V pase blůzy se nacházejí otvory pro 4 kusy háčků z kovu jenž zamezovaly sjíždění opasku s výstrojí z pasu vojáka. Blůza měla podšívku a ve spodní části se nacházela jedna kapsa na knoflík, která byla určena na obvaz. Na fotografii je blůza, jejíž nositel má hodnost 20170227_130828.jpgFeldwebel s několika vyznamenáními, jenž nositel obdržel za zásluhy v boji či ve službě. Červená stužka s proužkem uprostřed, navlečená v knoflíkové dírce se nazývá Medaille winterschlacht im Osten 1941 – 42, kterou dostal voják za zimní tažení do Ruska v letech 1941 až 1942. Dále je na kapse umístěno vyznamenání za „útok pěchoty“ ve stříbrném provedení (Sturmabzeichen) a poslední je oválný odznak horského vůdce (Heeresbergführer). Na pravém rukávu je pak dále našita oválná nášivka horských jednotek. Tato blůza má na prsou vytkávanou orlici se svastikou a používala se u horských jednotek po celou dobu války. V oblibě zůstávala blůza převážně u poddůstojníků, kteří si ji mohli pak dále polně upravovat.

 

Polní blůza ( 1940 ) – ( Feldbluse 40 )

20170227_131730.jpgV jarních měsících roku 1940 vešlo v platnost nařízení, aby límce a nárameníky polních blůz byly šity v barvě polní šedi, jako zbytek uniformy. Blůza se zapínala na 5 knoflíků a u krku na háček. Měla 4 vykrojené kapsy zapínané na knoflík. Z vnitřní strany límce byly ošity knoflíky (většinou z lisovaného papíru), na které se připínalo potítko (Kragenbinde).  V pase blůzy se nacházejí otvory pro 4 kusy háčků z kovu jenž zamezovaly sjíždění opasku s výstrojí z pasu vojáka. Blůza měla podšívku a ve spodní části se nacházela jedna kapsa na knoflík, která byla určena na obvaz. Na fotografii je blůza, jejíž nositel má hodnost Feldwebel. 20170227_131716.jpgNa fotografii můžeme vidět několik vyznamenání, jenž nositel obdržel za zásluhy v boji, či ve službě. Červená stužka s proužkem uprostřed, navlečená v knoflíkové dírce se nazývá Medaille winterschlacht im Osten 1941 – 42, kterou dostal voják za zimní tažení do Ruska v letech 1941 až 1942. Dále je na kapse umístěno vyznamenání za „útok pěchoty“ ve stříbrném provedení (Sturmabzeichen) a poslední je oválný odznak horského vůdce (Heeresbergführer). Na pravém rukávu je našita oválná nášivka horských jednotek. Blůza má na prsou vytkávanou orlici se svastikou a používala se u horských jednotek po celou dobu války stejně jako další modely 1941 , 1942, 1943 ,1944. 

 

Polní čepice ( Bergmütze )

20170222_165439.jpg

Byla ušita ze šedozeleného sukna s krátkým štítkem a s možností přehrnutí ochrany uší a zátylku. V přední části se zapínala na dva knoflíky z plastu, kovu nebo z kameniny s ořechovým vzorem. Orlice se svastikou a znakem byla vetkána šedou nití do tmavě zeleného podkladu ve tvaru „T“. Na levé straně byla našita protěž (Edelweiss), která  byla lisována z bílého kovu, jejíž semeník byl oddělitelný a povětšinou mosazný. Většina čepic měla po stranách větrací otvory lisované z hliníku či oceli ve tvaru písmene „O“. Z vnitřní strany čapky se u některých výrobních variant nacházelo potítko z kůže. Čepice na fotografii má našitý čepicový odznak příslušníků 4.horské divize. Tento odznak si mohli vojáci pořídit ve vojenské kantýně.

 

Košile - Hemden

p1030801.jpg

Německý voják využíval mnoho druhů košilí od armádních vzorů až po civilní varianty. Nejčastěji používaná košile byla bílá (na začátku války), dále pak různé varianty trikotových košilí až po bavlněné varianty. Trikotová košile byla delší až ke kolenům propínána na čtyři knoflíky do půli pasu s velkým ostrým límcem. Dále pak civilní verze většinou z bavlny, bělomodré kostečky či proužky zapínána na knoflíky s velkým ostrým límcem.

 

Unterwäsche

p1030851.jpg

Na obrázku jde o bílé bavlněné spodky. Oblíkané v zimních měsících pod kalhoty. Dále pak jde o bílé podvlíkací sportovní tričko, jenž bylo oblékáno pod košili na tričku byla našitá velká říšská orlice se svastikou

 

 

Teplé oblečení – Schlupfjacke, Schal, Handschuhe

p1030912.jpg

Schlupfjacke – svetr používaný v různých variantách pro německou armádu, nejčastěji však v šedé vlně s vykrojením u krku ve tvaru V nebo do půlkruhu. V různých odstínech od světle šedé až po tmavošedou. Ve velkém byly používány i svetry civilních verzí. Schal – vlněná šála tzv. kuklošála, přetahovaná přes hlavu na krk. Možno použít i k ochraně krku a zároveň i hlavy a uší. Vyráběla se v různých barevných odstínech.

 

Vojenské zimní rukavice – Handschuhe

p1030849.jpg

Rukavice jsou upleteny z šedé vlny. Velikost rukavic byla dána bílými proužky na koncích rukavic.