Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hýskov Jakubinka 2019

Dne 28. 9. 2019 na svátek sv. Václava byl osazen opravený křížek v Hýskově. 

hotove-dilo-m.jpgFotografie ve fotogalerii tady.
GPS: 49.9967028N, 14.0537483E

Podnět k opravě kříže jsem dostal emailem od hýskovského patriota, pana Jakuba Jandury. Napsal mi, že místní dobrovolníci se chystají na brigádu a chtěli by upravit místo okolo kříže. A shánějí někoho, kdo by se ujal renovace značně poškozeného kříže. Jak mi bylo sděleno, ke kříži se váže místní pověst:

„Zdejší místo (Jakubinka) lidé pojmenovali podle smutné události, kdy byl při lovu, který pořádala karlštejnská šlechta, nešťastnou náhodou zasažen kulkou nadháněč Jakub Kasík, jenž následkům zranění po několika hodinách podlehl. Karlštejnský správce nechal na místě, kde k události došlo, postavit dřevěný pamětní kříž.“
 
Původně jsem neměl v plánu již letos žádnou akci, protože poslední - renovace desky na kostele sv. Jakuba -  byla náročná. Sešli jsme se však u kříže ještě týž týden a rovnou jsem si rozlámaný a nekompletní kříž odvezl. Byl evidentně v minulosti (cca před 15 – 20 lety) neodborně opraven. Místo v podstavci vězel v hromádce betonu. Zlámané části byly zapouzdřené ve svařenci z úhelníkových profilů. Celý kříž byl navíc fixován betonářskými roxory a dráty. Spodní část kříže zcela chyběla, také ruka korpusu Krista a paprsky svatozáře. Tabulka byla na kříži otočená a zcela bez nápisu. Kříž byl rozlomen na šest kusů. I přes velmi špatný stav kříže a neodbornou opravu patří velký dík neznámému dobrodinci, protože díky jeho snaze se zachovala většina kříže, a tím pádem bylo co opravit. 
Při práci na úpravě okolí 21. 9. našli dobrovolníci pod vedením Jakuba Jandury zbytky předchozího kříže. Byl také litinový a jediné, co z něho zbylo, byly dvě rovné části o celkové délce cca 30cm, zapuštěné v části betonového soklu. Jednalo se pouze o obdélníkové zlomky bez ozdob nekompatibilní s renovovaným křížem. Musel jsem zvážit postup renovace a doplnění nekompletních dílů. Kříž bylo nutné ve spodní části doplnit z důvodu absence původního dílu a vyrobit podpěru, jejíž součástí bude i patka k fixaci do soklu. Jako nejvhodnější variantu jsem zvolil doplnění o postavu klečící Máří Magdalény z vlastních zásob, která se do spodní části esteticky hodí.
Stejně tak bylo potřeba doplnit i podstavec. Vhodný podstavec jsem získal při jedné z předchozích instalací. Jedná se o velmi pěkné zpracování kvalitního pískovce v secesním stylu. Bylo rozhodnuto zanechat na kameni věkovitou patinu a nepřetírat jej barvou.
 

Na kříži byly provedeny tyto úkony:
rozřezání úhelníkového pouzdra
příprava hlubokých V – výbrusů pro sváry
odstranění hrubé rzi bruskou s lamelovým kotoučem
čištění drátěným kotoučem
opískování
odstranění původních upínacích šroubů v nápisu INRI, středu kříže a Krista
odvrtání, vyřezání nových závitů a osazení nerezovými šrouby
výroba nových paprsků z litiny
výroba ruky korpusu Krista 
svaření kříže a ostatních litinových dílů
výroba zadní nerezové výztuhy 
nátěr všech komponentů základní barvou 
nátěr všech komponentů povrchovou barvou 
stříbření Krista, svatozáře, postavy M. Magdalény
zvýraznění nápisu INRI a lemu tabulky stříbřenkou
zhotovení nápisu na tabulku dle dodané předlohy
kompletace kříže (montáž nerezovým spojovacím materiálem)
osazení do připraveného podstavce
Práce vykonané na podstavci:
vysekání původní zalomené patky
odstranění mechů a lišejníků 
napuštění soklu konsolidačním přípravkem
osazení podstavce na místo
 
Velmi si vážím iniciativy z řad hýskovských dobrovolníků. Vždy mne těší, když impuls k renovaci vzejde z popudu místních, kteří nejsou lhostejní ke krajině a kulturním odkazům předchozích generací.
Děkuji tímto zejména panu Jakubu Jandurovi, místním dobrovolníkům, své manželce, která mi můj koníček toleruje a sdílí mé nadšení. Také bych chtěl poděkovat T. Vachnovi za výrobu šablon, kamarádovi K. Paškovi za to, že se ujmul správy těchto stránek, na kterých je prezentována má práce.  I díky nim mohl být tento renovovaný kříž navrácen na své místo. 
Pavel Hobza