Vegetariánská jídla
TOFU - na žampiónech
250g TOFU
100g žampiónů (hlívy)
cibule
olej
sojová omáčka
kořeniny
sůl
voda
mouka
TOFU pokrájíme na kostky, dochutíme sojovou omáčkou, kořeninami a pokapeme olejem. Necháme 20 min. postát. Zatím si na oleji usmažíme cibulku, přidáme nakrájené žampióny, které krátce podusíme. Namarinované TOFU rychle opečeme na pánvi, nebo zapečeme v troubě s dušenými žampióny. Chceme-li mít TOFU na žampiónech i s omáčkou, přidáme 1 sklenici vody a zahustíme 1 lžící hladké mouky, nebo Solamilu. Přílohy: rýže, brambory, těstoviny, knedlík a zeleninový salát.
Vegetariánská "Svíčková" omáčka
3 mrkve
2 petržel
čvrt celeru
4 bobkové listy
4 kuličky pepře
4kuličky nového koření
horčice plnotučná bez konzervantů a chemických přísad
sůl
citronová šťáva
voda
rostlinný olej
sojové maso-plátky či Robi maso
sušené sojové mléko
3 lžíce kukuřičného škrobu
případně sojovou šlehačku
Sojové maso(dále jen maso) s kořením (vegeta bez glutamanu) zalijeme vroucí vodou a vaříme dle návodu. Po uvření a vymačkání přebytečné vody velmi jemně osolíme a potřeme bohatě horčicí- plnotučnou.
Nastrouháme na kořenovou zeleninu (na „slzičkovém“ struhadle). V hrnci rozpálíme olej. Na oleji opékáme splátky masa a ty postupně vyjmeme na talíř. Na olej nyní vložíme zeleninu, přidáme veškeré koření, špetkou soli osolíme a restujeme až mrkev pustí barvu….
Připravíme si pekáč, do kterého vložíme orestovanou zeleninu a do zeleniny vložíme plátky masa. Zalijeme vodou a dáme do trouby péct na přibližně 45 minut při 200°C.
Až je zelenina měkká, vyjmeme pekáč z trouby. Ze směsi vyjmeme maso a dáme opět bokem.
Nyní si nachystáme mixér. Veškerou zeleninu umixujeme. Koření nevytahujeme a umixujeme společně se zeleninou, kromě bobkového listu, ten vyndáme!
Umixovanou směs vrátíme do hrnce, dle potředy naředíme vodou,ochutíme citronovou šťávou, případně dosolíme, můžeme dát trochu vegety bez glutamanu.Do hrnce vložíme též maso a přivedeme k mírnému varu.
Nyní zahustíme směsí ze sojového(či kukuřičného) mléka a kukuřičného škrobu. Můžeme zjemnit sojovou smetanou….
Sekaná ze sojového masa
1 pytlík sojového granulátu
½ balíčku uzeného tofu
2 cibule
3 lžíce sojové mlouky
2 celozrnné rohlíky
česnek jak kdo chce a na kolik se cítí
strouhanka
koření: sůl, mletý kmín, celý kmín, majoránka, paprika, pepř
Granulát připravíme dle návodu na obalu. Tofu nakrájeníme na velmi droboučké kostičky
Rohlíky dáme máčet do vody, po rozmočení důkladně vymačkáme.
Cibulku si připravíme strandardním způsobem.
Nyní vezmeme mísu a smícháme granulát, máčené rohlíky, cibulku, tofu a výše uvedné koření dle chuti. Do směsi namačkáme česnek, množství ponechám plně ve vaší režii, jelikož někdo raději víc česnekové někdo míň.
Vše důkladně promícháme, ochutnáme, případně dochutíme. Konzistence asi nebude úplně stejná jako u masové sekané, ale budeme se jí snažit přiblížit co nejvíc. Pokud by byla příliš řídká, přisypeme strouhanku.
Pekáč vymažeme olejem. Ze směsi utvoříme dva válečky, obalíme ve strouhance a dáme do pekáčku. Podlejeme mírně vodou a dáme péct. Doba pečení …cca. 45 minut.
Kdo má raději karbanátky, může hotovou směs smažit jako masové karbanátky
Karbanátky z ovesných vloček I.
10 lž.ovesných vloček, 2 lž. pohanky lámanky, 2 lž.cizrnové mouky 1 střední cibule, 5 dkg droždí, česnek, majoránka, sůl, Ovesné vločky a pohanku večer namočíme a druhý den uvaříme na hustou kaši. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme, přidáme droždí, smažíme dokud nezačne vonět, poté přidáme spolu s kořením do uvařené kaše a zahustíme cizrnovou moukou, vytvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme. Podáváme s bramborem, chlebem či s rýží a zeleninou.
Karbanátky z ovesných vloček II.
1/2 kg ovesných vloček, mražená zeleninová směs, zeleninový vývar, 3 lž.soj.omáčky, 1 čl solamylu, česnek, cibule, majoránka, pepř, sůl, nastrouhaný tvrdý sýr.
Vločky přes noc namočíme, druhý den přidáme zeleninu uvařenou v zel. vývaru a ostatní přísady a zpracujeme, vytvoříme karbanátky, které pečeme do zlatova.
Špíz - obalovaný
80 g sojových kostek, 1 lž. sojové omáčky, pepř, kari, sůl, žampiony, paprika, cibule Těstíčko na obalování: 225 g hladké mouky, 250 ml studené vody, 1/2 čl kypřícího prášku, sůl, citronová šťáva.
Sojové kostky vložíme do mísy přelijeme soj. omáčkou, okořeníme pepřem, kari a solí a poté zalijeme 1 l vroucí vody a necháme nejméně 30 minut bobtnat. Poté slijeme a vymačkáme z kostek přebytečnou vodu. Na jehlu nebo špejli střídavě napichujeme soju, žampiony, papriku, cibuli. Takto připravené špízy obalíme v těstíčku a ze všech stran opečeme