Špekáčky opékáme už skoro 125 let
Špekáčky...oblíbený pokrm trampů ... i všech co sedí u ohně. Brzy už to bude 125 let, co špekáčky vznikly.
Historie špekáčků
Celonárodního i světového ohlasu se dostalo špekáčkům v roce 1891 na Zemské jubilejní výstavě v Praze. Zde byla postavena dosud nevídaná uzenářská dílna a u stánku bylo neustále plno. Špekáčky, tehdy ještě nazývané uzenky, byly na místě uzeny a ještě teplé prodávány s křenem a slaným rohlíkem na krásném papírovém tácku. Právě tato významná událost odstartovala oblibu a velký rozmach výroby špekáčků.
Existuje u nás sice „špekáčková vyhláška“, která nařizuje, že to, co se skrývá pod názvem špekáček, by mělo být vyrobeno pouze z hovězího nebo vepřového masa bez použití separátu, masa strojově odděleného (které sice není závadné, ale postrádá veškerou kvalitu). I přes tuto vyhlášku ale můžeme jako špekáček koupit i lecjakou nechutnost.
Takže kupujte opravdu jen kvalitní špekáčky....nebo chcete jíst opečenou kaši ve slupce?
Tak ahoj
Toulavej