Vaření na vandru i doma.
Nic světoborného od pana Polreicha tu nečekej a ani Babica tuhle ligu nehraje. Účel je se najíst + pohoda Jazz v komfortu matky přírody.
Vaření fazolek s omáčkou ke grilování.
Králík na rožni nad ohněm. (druhy ohnišť jsou úplně dole)
Pokud jste lovci jako například my, tak králíka koupíte v marketu :-)Slaninu nakrájenou na malé plátky prošpikujete králíka dle vlastního uvážení. Do malých dírek našoupete i česnek a omatláte zvíře kořením. Jsou tu machři co používají grilovací koření na vše. Králíka napíchnete v našem případě na sirovou větev třeba lísky nebo habru, která by měla mít tak 2cm průměr a 1metr délku. Ideálně tvarovanou větev s klikou na otáčení jsme už taky našli cestou přes les. Zabalíte králíka jako bombón do třech vrstev alobalu a můžete do hrudního koše přidat klobásky. Na roztopený oheň do dřevěných vidliček délky cca 40 až 50cm jej položíte. Oheň jsme si postupně rozhodily na dvě podlouhlé topeniště a mezi nimi se krásně 2 hodiny peče králík. Stačí vždy pootočit a podložit si kliku na točení nějakým klacíkem. Pokud jej chcete mít dobře upečeného tak plameny nesmí olizovat alobal ale plápolat tak v půlce výšky pod králíkem. Nám se osvědčili podlouhlé klacky a dvě topeniště co po stranách hezky hřejí. 2 hodinky v alobalu jsou asi minimum. Možná by se hodilo 2,5 hodiny a vůbec ho nedopékat se sundaným alobalem na přímém ohni aby nebyl víc suší. Přílohu jakoukoli včetně zapíjení červeným vínem třeba slušným Merlotem. Samozřejmě nic nebrání dát brambory do popela a mít přílohu opékané brambory.
Lesní čaj.
Lesní plody. Lesní jahody, maliník, ostružiník, borůvka, všechny tyto rostliny se dají použít k přípravě čajů. Můžete využít jak plody, tak i listy. Plody obsahují spoustu vitamínů a listy mají řadu léčivých účinků. Takže si nejen pochutnáte, ale i uděláte něco dobrého pro své tělo. Plody i listy můžete rozmačkat a použít pro čaj můžete i mladé jehličí ze smrku nebo kopřivu či březové listy nebo taky černý bez. Samozřejmě nesbírat u silnice kde je vše špinavé a plné olova.
Brambory nebo vejce v popelu.
Také jednoduchá příprava brambor nebo vajec v horkém popelu. Jakmile se vytvoří dostatek popela a uhlíků stačí vše zahrnout a brambory po cca 1 hodině vyndat. Vejce cca po 20 minutách. Záleží na množství a teplotě popela. Za pokus to stojí.
Kuře na medu a brambory.
Palačinky s čokoládou a flambování.
Ešusový chléb.
Ešusový chleba plněný.
Placky na ohni.
Polívka z Fazolí a uzeného:
300 g uzeného masa, 1 konzervu červených fazolí, 1 lžíci sádla, 3 stroužky česneku, 1 lžíci sladké mleté papriky, 1 lžičku pálivé mleté papriky, 1 lžíci hladké mouky, sůl, pepř. Na noky: 1 vejce, hladkou mouku podle potřeby, sůl
Uzené maso uvařte doměkka, vývar slijte a dejte stranou. V hrnci nechte rozpustit sádlo, a opečte na něm nadrobno nasekaný česnek. Přisypte sladkou i pálivou papriku, nechte ji provonět a přidejte lžíci hladké mouky, promíchejte a zalejte vývarem z uzeného masa. Polévku přiveďte k varu a mezitím připravte těsto na čipetky. Do misky vyklepněte vejce, rozšlehejte ho, osolte a postupně přimíchávejte mouku. Z těsta vytvarujte kouli, ze které utrhávejte do vroucí polévky kousíčky. Vařte, dokud nejsou téměř měkké. Pak přidejte do polévky scezené fazole, na kousky nakrájené uzené maso, ještě krátce povařte a podávejte.
A Stejným způsobem připravíte i skvělou hráškovou polévku. V ní ale vynechejte pálivou papriku a místo ní přidejte lžičku cukru.
Bramboráky:
Brambory nastrouháme, stejně tak i případně cuketu, kterou je možné přidat, jakož i houby či slaninu nebo uzené. Přebytečnou vodu slijeme. Přidáme utřený česnek, mouku, sůl, majoránku, vejce a mletý pepř. Vše důkladně zamícháme a na plechu s pečícím papírem připravíme bramboráky. Do přeloženého bramboráku či na něj jde přidat tolik potravin že by se to sem ani nevešlo.
Palačinky nebo omeleta:
Z mouky, mléka, vejce a špetky soli umíchejte pomocí metličky hladké a nadýchané těsto. Na másle pak usmažte asi 15 až 20 palačinek.
Cibuli, brokolici, žampiony a papriky očistíme a nakrájíme nadrobno. Zeleninu orestujeme na rozehřáté pánvi s olejem.
Mezitím si rozšleháme vejce, nejlépe v mixér. Ochutíme je solí, prolisovaným česnekem, pepřem a mletou paprikou.
Jakmile zelenina a houby na pánvi změknou, zalijeme je rozšlehanými vejci a omeletu necháme dobře propéct. Vejce nemícháme.
Hotovou kanadskou omeletu opatrně přeložíme na talíř, rozkrojíme a ihned podáváme. Kanadskou omeletu můžeme doplnit čerstvým pečivem.
Smaženice z hub.
Slaninu nakrájenou na kostičky osmahneme s cibulkou v Ešusu a přimícháme na kostičky nakrájené houby s kmínem. Podusíme v zakrytém Ešusu a přimícháme vejce se solí. Přílohu dle toho co v torně máme.
Vejce na slanině a cibuli.
Slaninu nakrájenou na kostičky osmahneme s cibulkou v Ešusu a přimícháme vajíčka. V druhé půlce nádobí uděláme fazolky s rajskou omáčkou z plechovky :-) Klasika ale snídaně je to dobrá.
Ryby na divoko.
Pokud jste rybáři nebo si rybu berete sebou, stačí odříznout mladé klacíky z keře a šup nasolené a jemně opepřené ryby se napíchnou na větývky. Pokud si uděláte větývky delší je to lepší a můžete je zapíchnout do země a ohnout nad oheň.
Pečené jablko.
Můžete takto péci plátky jablek nebo celá jablka i další ovoce.
Pečené maso na kameni.
Maso je potřeba nasolit a opepřit. Plochý kámen je třeba nejprve rozpálit a pak jej mít blízko ohně aby rychle nevychladl. Maso na něj položím počkám až se trochu zatáhne a otočím abych pekl z druhé strany. Pak zpět na první stranu a vše je po chvilce hotovo. Můžete si takto dělat i tousty z chleba.
No, tento recept z Listového těsta je na doma ,ale dal jsem ho sem jako oblíbený a nenáročný:
Smícháme protlak nebo kečup a česnek, oregano a pepř.
Z Listového těsta uděláme tenké placky a potřeme je protlakem. Poklademe šunkou, slaninou a navrch přidáme - papriku, rajčata, cibuli a sýr... Pizzu pečeme při 220 °C asi 15 minut dozlatova.
Recept na pravé Pizza těsto:1/2 Droždí 240ml teplé vody, po promíchání necháme odstát 10min až směs začne bublat.Pak 360g hladké mouky, 2 polévkové lž. olivového oleje a 2 kávové soli.Nechat v teple kynout cca 60 minut v misce vymazané olejem.
Pečeme v domácí troubě na max. Pizza trouba překračuje teplotu 300st. někdo peče 360st.
Postup:
- Droždí, a teplou vodu lehce promícháme v misce a necháme vzejít kvásek, cca 10 minut.
- Do mísy kuchyňského robotu nasypeme mouku, přidáme sůl a olivový olej; nasadíme hnětací hák. Jakmile je kvásek nabublaný, přilijeme ho k mouce.
- Na nízký stupeň suroviny promícháme.
- Zvýšíme na vysoký stupeň a necháme těsto hnětat, cca 5 minut. Těsto by mělo být pružné, podle potřeby přidáme cca 1 PL teplé vody a znovu hněteme.
- Hotové těsto dáme na moukou lehce posypanéý vál, velmi lehce poválíme.
- Těsto vložíme do olejem vymazené mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě kynout, cca 1 - 1 1/2 hodiny.
Ukázku druhů ohnišť pro inspiraci máme zde:
Kuře na paprice ingredience:
Kuře, slanina, cibule, paprika, vývar kostička, máslo, mouka h., smetana, sůl.