Jdi na obsah Jdi na menu
 


Teplo v bytech vs regulátory tepla

6. 3. 2014

 JAK TO BYLO DŘÍVE

Na otopných tělesech byly osazeny ruční armatury (známá černá kolečka), které většinou nefungovaly. Proto byly otevřeny naplno a otopná tělesa byla celá teplá. Teplota topného média na přívodu a na zpětném potrubí se příliš nelišila. Uživatel pochopitelně musel zaplatit i teplo, jež nespotřeboval a které od něj odešlo zpět do výměníkové stanice. Regulace tepla se prováděla větráním. Mnohdy se jednalo o větrání dlouhodobé, dalo by se říci trvalé. Jediným měřítkem správně fungujícího radiátoru bylo sáhnout si na něj a zjistit, že je celý horký. Potom byl bydlící spokojen a tvrdil, že "se dobře topí". Protože neexistovala žádná regulace ani v bytech, ani na patách domů, bylo naprosto normální, že v některých bytech bylo i přes 27 °C.

JAK JE TO DNES

Dnes máme náš bytový dům vyregulován. Regulace je provedena na patě domu, čímž je zabráněno nesmyslnému přetápění objektů ze strany dodavatele tepla. Máme však vyregulovány i jednotlivé radiátory. Tato regulace je zajištěna termostatickými ventily DANFOSS (dále jen TRV). Termostatický ventil svým čidlem v hlavici sleduje teplotu okolo něj proudícího vzduchu v místnosti a reguluje průtok topné vody v radiátoru tak, aby se teplota v místnosti blížila požadované hodnotě nastavené na hlavici. Tak se zcela běžně stává, že horní část tělesa je teplá a spodní část studená. Horní část totiž stačí vytopit místnost na požadovanou teplotu. Ventil totiž pouští do radiátoru jenom tolik tepla, aby v místnosti byla požadovaná teplota. Zpětná voda odchází z radiátoru dostatečně ochlazená a bydlící platí pouze teplo, které doopravdy účinně využil.

ZMĚNA FILOZOFIE

Základní změnou, na níž si musíme zvyknout (a většina bydlících ji už pochopila) je to, že účinnost topení již neměříme sáhnutím na radiátor, ale tím, jestli v místnosti naměříme požadovanou teplotu. Když například v kuchyni máme puštěný radiátor naplno a začneme péct buchty a vařit polévku, tak se může stát, že radiátor bude zcela studený. Proč? Protože v místnosti je dostatečně vysoká teplota zajištěná jiným zdrojem (troubou, kamny). Stejné je to například v obývacím pokoji, když venku vysvitne sluníčko. V tu ránu je pokoj ohříván jiným zdrojem (sluncem) a ventil zavře přívod topného média do radiátoru.

K ZAPAMATOVÁNÍ

Pamatujme si některé zásady:

  • Máme-li ventil schovaný za krytem na topení, za skříní nebo za silným závěsem, bude nám v pokoji stále zima. Fyzická překážka totiž neumožňujeme hlavici, aby řádně měřila skutečnou teplotu v místnosti.
  • Větrejme krátce a intenzivně. Nelze mít stále otevřenou ventilačku, protože studený vzduch, jenž "padá" na TRV, způsobuje to, že hlavice registruje nízkou teplotu a do radiátoru stále pouští topné médium.
  • Radiátor topí správně tehdy, jestliže máme v místnosti požadovanou teplotu - a ne tehdy, jestliže si na něj sáhneme a on je stále horký po celé ploše.
  • Jestliže nám netopí celý radiátor, tak nevolejme havarijní službu, protože ta většinou zjistí, že je to způsobeno správnou činností regulace, a ne závadou. Zbytečně budete platit výjezd havarijní čety ze svého.

 

Dvoutrubkový systém vytápění objektu
 

 TEPLOTY V MÍSTNOSTECH

Výrobce termostatických hlavic uvádí, jaké teploty by měly odpovídat jednotlivým nastaveným stupňům:

Stupeň I – II 15 – 17 °C
Stupeň II – III 17 – 20 °C
Stupeň III – IV 20 – 22 °C
Stupeň V 22 – 24 °C

 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář