Jdi na obsah Jdi na menu
 


Změny pro bytová družstva po 1.1.2014

5. 5. 2014

Změny pro bytová družstva po 1.1.2014

Nový občanský zákoník (NOZ), který vstoupil v účinnost od 1.1.2014 přináší změny i do bytových družstev.

Stručný výčet změn a povinností:

Lhůty na změny

Do 30.6.2014 budou muset bytová družstva přizpůsobit své stanovy NOZ a doručit je do sbírky listin. Pokud tak družstva neučiní, může je k úpravě stanov vyzvat soud a stanovit k tomu dodatečnou lhůtu. Jestliže ani poté družstvo povinnost nesplní, soud jej zruší a nařídí jeho likvidaci. Od začátku roku totiž budou moci členové dát družstevní podíl do zástavy, družstevní podíl bude moci být ve spoluvlastnictví neomezeného počtu osob a bude možné stanovami omezit nebo vyloučit i členství právnických osob.

Nejdůležitější změny

Družstvům se v obchodním zákoníku věnovalo čtyřicet paragrafů. Právní úprava družstev v zákoně o obchodních korporacích je však zahrnuta v 221 paragrafech. Nově musí mít družstvo alespoň tři členy bez rozlišení, zda se jedná o fyzické, nebo právnické osoby. Dosud musí mít družstvo nejméně pět členů, respektive dvě právnické osoby.

Družstvo již nemusí určovat ve svých stanovách zapisovaný základní kapitál, protože nová právní úprava takový pojem nezná. Tento údaj tedy nemusí zapisovat ani do obchodního rejstříku.

Družstvo již nemá povinnost zřizovat nedělitelný nebo jiný rezervní fond, protože nová právní úprava nedělitelný fond nezná.

Nově se zavádí pojem družstevní podíl. Nebudou se tedy převádět členská práva a povinnosti ani se nebude dědit členský podíl. Převádět nebo dědit se tak bude členství jako celek, tedy celková majetková a nemajetková podstata. Ta se nově bude nazývat družstevní podíl.

Zákon o obchodních korporacích nově umožňuje poskytnout družstevní podíl do zástavy. U bytového družstva však je možné zastavení družstevního podílu podmínit, nebo dokonce vyloučit.

Zásadní změna se týká společného členství manželů v bytovém družstvu. Nově společné členství vzniká v případě, kdy bude družstevní podíl ve společném jmění manželů. To upravuje  ustanovení nového občanského zákoníku o manželském majetkovém právu.

Nový občanský zákoník už neobsahuje zvláštní ustanovení, která by se týkala nájmu družstevního bytu. Nájem a ustanovení o nájemném upravuje zákon o obchodních korporacích. Zároveň se zvyšuje úloha stanov bytových družstev ve věci práv a povinností z nájmu družstevního bytu.

Od 1.1.2014 může členská schůze rozhodovat i „per rollam“, tzn., že se členové neschází, ale návrh rozhodnutí se jim zasílá a ti svůj souhlas či nesouhlas s návrhem zasílají zpět družstvu. Podmínkou pro tuto formu rozhodování je, že jí připouštějí stanovy družstva.

Co nově musí obsahovat stanovy družstva

·  Firma družstva, název musí obsahovat označení „BYTOVÉ DRUŽSTVO“

·  Předmět podnikání nebo činnosti

·  Výše členského vkladu, případně vstupního vkladu, dalšího členského vkladu, určení výše

·  Způsob a lhůta jejich splácení přistupujícím členem

·  Způsob svolání členské schůze a pravidla jejího rozhodování

·  Počet členů představenstva a kontrolní komise a délka jejich funkčního období

·  Podmínky vzniku členství v družstvu

·  Práva a povinnosti člena družstva