Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mořská želva

29. 12. 2014

Mořské želvy se vyskytují ve všech ne úplně znečištěných oceánech a mořích celého světa. Jsou velmi dobře uzpůsobené k životu pod hladinou: mají hladký nízký krunýř dobře rozrážející vodu, silný a krátký krk, nohy bez drápů s plovacími blánami...díky těmto vymoženostem dokáží vyvinout ryhlost přes 30 km/h. Na břeh vylézají jen samice při kladení vajec. Na zemi jsou tyto želvy téměř bezbranné a pohybují se obvzlášť pomalu. Mláďata to převážně masožravci, většina dospělců spásá mořskou trávu nebo listy a kořeny mangrovníků. Všechny mořské druhy želv jsou velmi ohrožené! proto nepodporujte Japonce v jejich požírání.

 

  • Kožatka velká - Dermochelys coriacea

Kožatka velká je největší mořská želva a téměř největší želva vůbec. Dorůstá délky 1,8m a může vážit více jak 800kg, také to je jeden z druhů živočichů, kteří v oceánech cestují na největší vzdálenosti. Má také schopnost udržovat si do jisté míry tělesnou teplotu, takže se vydává i do vysokých zeměpisných šířek nebo velkých hloubek-je schopna potopit se až do 1000metrů pod vodu, přitom zadrží na půl hodiny dech. Živý se převážně medůzami, v hrdle má k tomu účelu trny směřující dovnitř, aby slizská těla nemohla proklouznout zpátky. Obvykle žijí osamoceně v širém oceánu, ale v období páření se shromažďují v blízkosti písčitých pláží, kam samice v noci chodí klást vejce.

Kožatka velká je kriticky ohrožený druh. Kvůli lovu na maso, ale hlavně kvůli turismu, který ničí hnízdní pláže. A když se mláďata přece jen vylíhnou, na cestě do moře se často stanou obětí ptáků, krabů nebo toulavých psů. Proto se vajíčka ihned po nakladení vybírají a jsou uměle odchovávána v inkubátorech a hned po vylíhnutí jsou vypuštěna přímo do moře. Želvy jsou také ohroženy znečišťováním moří, zejména nerozkladnými plasty a ropou ukládající se v potravě. Tento druh želvy by si měl zasloužit úplně maximální ochranu.

 

  • Kareta obrovská - Chelonia mydas

Tato elegantní plavkyně patří mezi jednu z nejrozšířenějších mořských želv, přesto je silně ohrožena. Dorůstá délky přes jeden metr. Mladí jedinci požírají medůzy, měkkýše a mořské houby, narozdíl od dospělců, kteří spásají mořskou trávu, kořeny a listy mangrovníku. V době páření se shromažďují u izolovaných plaží, takže často musí přeplavat přes 1000 km otevřeného moře. Kladení vajec probíhá za soumraku, mláďata se líhnou do dvou měsíců, ale spousty jich nepřežijou cestu do moře, proto jsou vejce vysbírávána také i u tohoto druhu.

 

  • Kareta pravá - Eretmochelys imbricata

Kareta pravá i se svými 80 centimetry patří mezi jednu z nejmenších mořských želv. Pozná se podle zubatého krunýře s krásnou výzdobou štítků, také proto byla dříve lovena a dnes patří mezi kriticky ohrožené druhy. Jsou dlouhověké a méně stěhovavé než ostatní mořské želvy. Svůj podlouhlý rypáček úspěšně využívá k lovu měkkýšů a hub na orajích mořských útesů.

 

  • Kareta obecná - Carreta carreta

Kareta obrovská má narozdíl od ostatních mořských želv mohutnou hlavu se silnými čelistmi, kterými může drtit svou potravu- kraby, humry a jiné druhy živočichů v pevném obalu. Může dorůst délky jednoho metru. V otevřených mořích se zdržuje poblíž hladiny, ale v deltách řek se pohybuje u dna, ke hladině se plave jenom nadechnou. Množí se jednou za dva roky, samice klade až 5 násad až po 100 vejcích.

 

  • Kareta zelenavá - Lepidochelys olivacea

Kareta zelenavá je úplně nejmenší druh mořské želvy, přesto měří i 75cm. Aktivně loví, především korýše, ryby a olihně. V době páření se setkávají u pláží a podnikají hromadné výpravy na nakladení vajec, bohužel tyto pláže byly drancovány lidmi,takže dnes se podívaná na stovky těchto zvířat sunoucích se na pláži vyskytne zřídkakdy.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář