Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejvyšší hornické vyznamenání obdrželi odboráři Vladimír Baldrian, Václav Sacha a Pavel Murcko

6. 2. 2023

 

V budově Českého báňského úřadu v Praze se 10. ledna uskutečnilo slavnostní předání nejvyššího hornického vyznamenání – medaile Jiřího Agricoly za rok 2021 a 2022.


Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela společně s předsedou Českého báňského úřadu Martinem Štemberkou předali za účasti prezidenta Zaměstnavatelského svazu důlního a naftového průmyslu Vladimíra Budinského a předsedy Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Rostislava Paličky medaile devatenácti oceněným. Medaile se udělují od roku 2003 každoročně osobám, které se významně zasloužili o rozvoj českého hornictví. 


„Velice mě potěšilo, že kromě původního návrhu odborového svazu obdržel vyznamenání za rok 2021 ještě jeden odborář, a to dlouholetý předseda odborové organizace Moravských naftových dolů a místopředseda Českomoravského sdružení Vladimír Baldrian. Za rok 2022 jsme vyznamenání předali předsedovi SZOO Ostrava Václavu Sachovi a místopředsedovi SOO CCG Most Pavlovi Murckovi,“ řekl HGN předseda odborového svazu PHGN Rostislav Palička. 


Po skončení slavnostního udílení resortních medailí poblahopřál vyznamenaným ministr Jozef Síkela. Připomněl obtížnost a nebezpečnost hornické práce, s uznáním se vyslovil o schopnostech a úsilí těch, kteří se s přírodními překážkami potýkají, a ujistil přítomné o významu hornictví v naší společnosti. 



Vladimír BALDRIAN 
Narodil se 18. listopadu 1952. V roce 1969 se vyučil opravářem zemědělských strojů na Středním odborném učilišti ve Veselí nad Moravou, poté pokračoval ve studiu na zemědělské technické škole. V roce 1970 nastoupil do hodonínských cihelen jako dělník u pecí. V roce 1973 přešel do slévárny v JMA Hodonín. V březnu 1986 odešel do Moravských naftových dolů jako pracovník osádky vrtné soupravy. V roce 1990 byl zvolen do výboru odborové organizace a o tři roky později se stal jejím předsedou. Vykonává rovněž funkci závodního inspektora bezpečnosti práce. Postupně se vypracoval na neuvolněného místopředsedu Českomoravského sdružení odborových organizací a je členem Regionální rady odborových svazů ČMKOS v Jihomoravském kraji. Je dlouholetým vyjednavačem podnikové kolektivní smlouvy i Kolektivní smlouvy vyššího stupně Odborového svazu PHGN. 


Václav SACHA 
Narodil se 17. června 1962. Vyučil se na středním odborném učilišti VOKD v Havířově. Po vojně začal pracovat na důlním závodě VOKD 21 v Karviné. Zde prošel všemi důlními profesemi a po složení odborné zkoušky vrtmistra pracoval jako hlavní předák na speciálním středisku rekonstrukce, které na pracovištích OKD zabezpečovalo soudržnost důlního masivu a asanační práce v důlních dílech na všech činných dolech. Jako aktivní člen odborové organizace byl zvolen jejím předsedou. Po rozdělení Moravskoslezského sdružení se stal předsedou Sdružení odborových organizací Ostrava, kterým je dodnes. Václav Sacha je členem rady a sněmu OS PHGN. Díky zkušenostem z vyjednávání závodních a podnikových kolektivních smluv byl zvolen členem skupiny vyjednavačů Kolektivní smlouvy vyššího stupně OS PHGN. V rámci restrukturalizace společnosti VOKD vykonává od roku 2015 činnost předsedy odborové organizace a závodního inspektora bezpečnosti práce u firmy Slezská důlní díla. Jedná se o systémovou práci, která je jeho hlavním posláním. Od roku 2019 je svazovým inspektorem bezpečnosti práce OS PHGN. 


Pavel MURCKO 
V roce 2022 byl za odbory společností Sev.en nominován na vyznamenání medailí Jiřího Agricoly Pavel Murcko, který se narodil 8. ledna 1963. Své profesní působení v těžebních společnostech zahájil na začátku osmdesátých let a dlouhá léta pracoval jako hlubinář, především jako bezpečnostní technik odborové organizace, následně až do ukončení činnosti i jako předseda odborů Dolu Centrum. V dceřinné společnosti Sev.en Intech je členem dozorčí rady. Pavel Murcko je nyní místopředsedou Sdružení odborových organizací CCG Most. Nejvyšší hornické vyznamenání, medaili Jiřího Agricoly, osobně převzal v sídle Českého báňského úřadu v Praze z rukou ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely.

 

kp.png

Vyznamenaní odboráři (zleva) Pavel Murcko, Václav Sacha a Vladimír Baldrian s předsedou odborového svazu Rostislavem Paličkou.

 

 

kpp.png

Slavnostní předávání medailí Jiřího Agricoly v sídle Českého báňského úřadu.

 

 

 

 

 

 

 

Autor, foto: Petr Kolev

Článek vyšel v HGN