Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předsednictvo krajské tripartity jednalo o ekonomické situaci v Liberty a v dalších ocelářských podnicích

14. 11. 2023

 

Výměna informací o aktuální složité situaci ve společnostech Liberty a dalších průmyslových podnicích, pozici zaměstnanců a plánech managementů těchto firem do budoucna – to byla témata dnešního mimořádného jednání předsednictva Tripartity Moravskoslezského kraje. O svolání předsednictva krajské tripartity požádal moravskoslezský hejtman Jan Krkoška.


„S velkým znepokojením sleduji dění v ostravské huti Liberty Ostrava. Odstavení provozu poslední vysoké pece totiž může mít významné dopady na životy zaměstnanců této společnosti, ale i firem na Liberty navázaných. Ztráta pracovních míst pro stovky, ne-li tisícovky lidí by ovlivnila ekonomickou i sociální situaci v našem kraji. Před několika týdny jsem vyzval vedení společnosti, aby své další kroky v této situaci činilo s maximální zodpovědností a empatií vůči svým zaměstnancům, ale i regionu, jehož je historicky součástí. A také, aby poskytovalo otevřené informace. O naše lidi se zajímám, panuje tam nejistota mezi zaměstnanci. Je nutné, aby všichni věděli o restrukturalizačních plánech managementu a také aby jednání o nové kolektivní smlouvě, která už začala, skončila seriózní dohodou,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.


Upřesnil, že podle výkonného ředitele Liberty Ostrava Pavla Šedivého zůstane vysoká pec číslo 3, kterou huť dočasně odstavila před více než dvěma týdny, v takzvaném teplém útlumu, dokud podnik nenastaví nový strategický plán. „V tomto stavu je podle managementu podniku pec stabilizovaná, udržuje se v ní teplo, ale podstatně nižší než při běžném provozu. Management pravidelně komunikuje s majiteli hutě, na novém strategickém plánu se intenzivně pracuje, jakmile bude dokončen, seznámí s ním vedení firmy své zaměstnance a partnery.  Předpokládá, že by to už mohlo být tento týden. Byl jsem ubezpečen o tom, že vedení podniku nehodlá propouštět, zaměstnanci dostávají a budou dostávat mzdu i za této situace, nezůstanou bez peněz. A také že začala jednání o kolektivní smlouvě, která jim dává ochranu v případě negativního vývoje ve firmě. Podle informací odborářů i managementu by měla být zhruba ve stejné podobě jako ta letošní,“ řekl moravskoslezský hejtman Jan Krkoška. 


Na dnešním jednání předsednictva krajské tripartity se hovořilo také o předpokládaném nárůstu cen energií, distribučních poplatků, které ztíží fungování velkých podniků v našem kraji. „Podle šéfa OS KOVO Romana Ďurča by příští roky znamenaly o 650 milionů korun vyšší náklady pro Třinecké železárny, 600milionový nárůst pro provozy Liberty a až 100 milionů korun výdajů navíc pro Vítkovice Steel. To je velmi vážná situace, kterou by měla řešit česká vláda,“ řekl hejtman Jan s Krkoška s tím, že byl předsednictvem krajské tripartity pověřen apelovat na premiéra a především na ministry financí, průmyslu a obchodu, práce a sociálních věcí a také na ministerstvo dopravy, aby se složitou situací, ve které se ocelářství a další průmyslové podniky nacházejí, zabývalo. 


„A hlavně pomohlo ji řešit, protože ceny energií zasáhnou všechny,“ uzavřel hejtman Jan Krkoška, který v dopise seznámí členy vlády se závěry jednání dnešního předsednictva krajské tripartity a pozve je na jednání do Moravskoslezského kraje. 

 

 

dsc_5344.jpg

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška

 

 

 

 

 

 

Zdroj, foto: Krajský úřad Moravskoslezského kraje