Jdi na obsah Jdi na menu
 


13 veřejně prospěšných projektů měst a obcí ovlivněných těžbou si rozdělí 40 milionů korun z daru OKD těžařské nadaci

9. 11. 2023

 

V novém programu Nadace OKD obcím se prostřednictvím grantového řízení rozdělilo mezi 13 investičních projektů nekomerčního charakteru 40 milionů korun. Prostředky poskytla nadaci společnost OKD ke zkvalitnění života ve městech a obcích v okresech Karviná a Frýdek - Místek, na něž historicky působila nebo dlouhodobě působí činnost těžební společnosti.  Příjemci grantů jsou Bohumín, Dolní Domaslavice, Havířov, Karviná, Orlová, Petrovice u Karviné, Soběšovice, Stonava a Sviadnov.

„Města či obce a jejich příspěvkové organizace podávaly od 1. srpna do 30. září žádosti o podporu jednoho nebo dvou veřejně prospěšných projektů, přičemž výše podpory každého z nich mohla činit až 5 milionů korun,“ uvedla Monika Němcová, ředitelka Nadace OKD.

Prostředky pro program Nadace OKD obcím poskytla těžební společnost OKD. „Darováním 58 milionů korun z loňského mimořádného zisku chceme pomoci zlepšit život ve městech a obcích, které dlouhodobě ovlivňuje naše činnost, a přispět tak k dalšímu rozvoji tohoto regionu,“ doplnil Jiří Bubík, finanční ředitel OKD a předseda správní rady Nadace OKD. 

Z celkem 24 žádostí, které Nadace OKD obdržela v grantové výzvě, vybrala správní rada nadace 13 projektů, mezi něž rozdělila 40 milionů korun. Zbylá část z daru společnosti OKD bude použita v grantových programech, které bude Nadace OKD vyhlašovat v následujícím období. 

Podporu získaly například výstavba víceúčelového hřiště pro děti a mládež v Havířově, dopravního a dětského hřiště v Petrovicích u Karviné a spolkového domu v Soběšovicích, vybudování skateparku v Orlové a propojovací stezky pro chodce, cyklisty a bruslaře u Vrbického jezera v Bohumíně, obnova tenisového areálu a revitalizace šaten pro mladé sportovce ve Stonavě, nebo zatraktivnění veřejného prostoru u sídliště v Karviné. Projekty musí být dokončeny do 31. prosince 2025.

„Díky dotaci z Nadace OKD se budeme moci pustit do dokončení okružní trasy kolem Vrbického jezera. Stezku pro cyklisty a bruslaře, kteří k nám míří z celého Ostravska i Karvinska, jsme začali budovat před šesti lety. Aktuálně chybí dostavět pouze poslední část od štěrkovny po bývalou myslivnu. Propojením už dokončených úseků vznikne ještě delší okruh, než je například kolem přehrady Olešná u Frýdku-Místku,“ konstatoval starosta Bohumína Petr Vícha.

„Tenisový areál ve Stonavě byl vybudován před 20 lety. Fungoval do roku 2019, kdy se uzavřel kvůli covidové pandemii. Od té doby již z různých důvodů nefunguje a chátrá. Obci se nedávno povedlo celý areál odkoupit a s pomocí grantu Nadace OKD jej nyní zrekonstruujeme, aby jej naši občané mohli opět využívat ke sportování,“ uvedl starosta Stonavy Tomáš Wawrzyk.

Prostřednictvím nadace pomáhá společnost OKD jakožto její zřizovatel uskutečňovat veřejně prospěšné projekty v Moravskoslezském kraji. Od svého založení v roce 2008 už Nadace OKD podpořila více než 3 200 projektů částkou převyšující 365 milionů korun.

 

 

sobe--s--ovice_-na-mi--ste---pu--vodni---spolkove---budovy-vyroste-novy---spolkovy---du--m.jpg

 

 

 

 

 

Zdroj, foto: Nadace OKD