Čokoládovo višňový dort
Co dodat, tady slova nestačí :)
1. korpus:
2 hrnky cukru krupice
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek kvalitního kakaa
1 lžička soli
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička sody
2 vajíčka
1/2 hrníčku slunečnicového oleje
1 hrnek plnotučného mléka
1. Troubu si předehřejeme na 180 oC.
2. Vymažeme se di dvě menší dortové formy, nebo jednu vetší, ale o to déle nám dort bude trvat upéct.
3. Smícháme mouku, cukr, kakao, sůl, kypřící prášek a sodu.
4. V další míse si vyšleháme vejce, olej a mléko.
5. Tekutou směs promícháme s moučnou směsí dohladka.
6. Rozdělíme do forem a pečeme 35-45 minut (u jedné formy to bude déle, stačí ozkoušet špejlí, až se nebude lepit, tak je hotovo)
7. Dáme vychladnout
2. Ganache (viz. záložka recepty/krémy)
3. Višňová náplň
283g mražených višní (vypeckovaných)
3 lžíce cukru krupice
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce brandy
1. Višně si dáme do kastrůlku a na mírném ohni zahříváme.
2. Přidáme cukr a necháme rozpustit.
3. Když nám višně pustí šťávu, tak si trochu odebereme a smícháme dohladka s kukuřičným škrobem.
3. Škrobový sosík nalijeme zpět k višním a mícháme, přivedeme k varu a necháme 1 minutu provařit.
4. Sundáme ze sporáku a přimícháme brandy.
4. Mascarpone whipped cream:
1 hrnek mascarpone (já použila lučinu)
2 smetany ke šlehání (pro jistotu jsem přidala i jeden stužovat šlehačky)
cukr moučka podle chuti
Vše smícháme a vyšleháme dohladka.
5. Finále, zdobení dortu
1. Obě půlky dortu pomažeme ganache a dáme na 1h do lednice stuhnout.
2. Na ztuhlý ganache natřeme mascarponový krém.
3. A na konec dáme višňovou vrstvu a slepíme obě půlky dohromady.
4. Celý dort potřebe zbytkem mascarpone, ozdobíme a dáme vychladit.