Černá jeřabina
Černá jeřabina nebo také jeřáb černý; arónie, není tak známý a v našich zahradách rozšířený. Je to veliká škoda, protože má spoustu léčebných účinků a ze zkušenosti i velmi silný barvivý účinek, takže by se dala použít jako přírodní barvivo třeba do krémů, těsta nebo i na látku. Zatím nevyzkoušeno, ale určitě zkusím.
Plody obsahují hodně vitamínu P, C, beta karotenu, organické kyseliny, dále flavonoidy, antokyany, jód, vitamín PP (kyselina nikotinová), vitamíny skupiny B, vitamín E, hodně pektinu a mikroelementů. Aronii se často a zřejmě právem říká malá vitamínová bomba.
- harmonizuje činnost štítné žlázy, takže je použitelná jak při snížené, tak i při zvýšené funkci
- výrazně zmírňuje problémy spojené s menopauzou u žen
- podporuje jaterní funkce a provádí jejich detoxikaci
- působí protiskleroticky, příznivě ovlivňuje pružnost a propustnost cévních stěn
- snižuje zvýšený krevní tlak
- snižuje cholesterol a cukr v krvi
- čistí ledviny a podporuje jejich funkci
- používá se jako podpůrný prostředek při chudokrevnosti
- předpokládají se preventivní účinky proti některým nádorům (úspěšně laboratorně vyzkoušeno na myších)
- účinně působí proti stresu
- příznivě ovlivňuje křečové žíly a hemoroidy
My ji máme na chalupě, Černá jeřabina je dosti trpká, ale tak zdravá, že jsem se konečně odhodlala a celou ji otrhala. Udělala jsem sirup, který si dáváme do vody nebo do čaje, marmeládu a kandovanou jeřabinu. Recepty najdete v receptech:)
Jeřabina se sbírá od srpna až do října, čím později tím sladší bude, kdo by měl zájem, příští podzim se sním mohu podělit buď o čerstvé plody nebo o sirup:)