Jdi na obsah Jdi na menu
 

28. 11. 2013

Černá jeřabina

 

bez-nazvu.png

Černá jeřabina nebo také jeřáb černý; arónie, není tak známý a v našich zahradách rozšířený. Je to veliká škoda, protože má spoustu léčebných účinků a ze zkušenosti i velmi silný barvivý účinek, takže by se dala použít jako přírodní barvivo třeba do krémů, těsta nebo i na látku. Zatím nevyzkoušeno, ale určitě zkusím.

Plody obsahují hodně vitamínu P, Cbeta karotenu, organické kyseliny, dále flavonoidy, antokyany, jód, vitamín PP (kyselina nikotinová), vitamíny skupiny B, vitamín E, hodně pektinu a mikroelementů. Aronii se často a zřejmě právem říká malá vitamínová bomba.

  • harmonizuje činnost štítné žlázy, takže je použitelná jak při snížené, tak i při zvýšené funkci
  • výrazně zmírňuje problémy spojené s menopauzou u žen
  • podporuje jaterní funkce a provádí jejich detoxikaci
  • působí protiskleroticky, příznivě ovlivňuje pružnost a propustnost cévních stěn
  • snižuje zvýšený krevní tlak
  • snižuje cholesterol a cukr v krvi
  • čistí ledviny a podporuje jejich funkci
  • používá se jako podpůrný prostředek při chudokrevnosti
  • předpokládají se preventivní účinky proti některým nádorům (úspěšně laboratorně vyzkoušeno na myších)
  • účinně působí proti stresu
  • příznivě ovlivňuje křečové žíly a hemoroidy

My ji máme na chalupě, Černá jeřabina je dosti trpká, ale tak zdravá, že jsem se konečně odhodlala a celou ji otrhala. Udělala jsem sirup, který si dáváme do vody nebo do čaje, marmeládu a kandovanou jeřabinu. Recepty najdete v receptech:)


Jeřabina se sbírá od srpna až do října, čím později tím sladší bude, kdo by měl zájem, příští podzim se sním mohu podělit buď o čerstvé plody nebo o sirup:)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář