Jdi na obsah Jdi na menu
 

3. 12. 2013

Vychytávky na úklid

Nejsem uklízecí typ, proto jsem ráda za každý nápad na ulehčení a zpříjemnění této pro mě nepopulární aktivity. Ti co mají úklid jako koníček (pár takových výjimečných žen znám:)) alespoň tip na ekologické řádění.

 

  •  Leštěnka na dubové dřevo

Ohřejte 1l piva, 57 gramů včelího vosku a lžíci cukru. Vychladlou leštěnku naneseme na dřevo, necháme zaschnout a pak vyleštíme měkkým hadříkem do lesku.

 

  • Připálená pánev

Vyčistíme vlhkým hadříkem namočeným do soli. Pokud jsme pánev připálili hodně, tak ji namočíme přes noc do vody s rebarborou nebo šťovíkem. (Nikdy rebarboru nepoužívat na měděné hrnce)

 

  • Smrdutá lednička

Připravíme si roztok horké citronové šťávy a vody v poměru 1:1 a tím vymyjeme lednici. Poté můžeme vložit otevřenou krabičku se sodou, která bude absorbovat pachy.

 

  • Špinavá okna

Kvůli oknům mě pořád někdo prudí, takže pro mě důležitý recept.

 

Smícháme 1/3 bílého octa se 2/3 vody, tento zázrak nám okna rozzáří a když je ještě vlhká vyleštíme novinami, tak se bude tak blištět, že kolemjdoucím bude zrak přecházet:)

 

Když zvenku okna potřeme trochou glycerinu, tak nám v zimě nenamrznou.

 

  • Jak na otravná domácí zvířátka (nemyslím kočičky ani pejsky!!)

 Hřebíček, sušená máta, kayenský pepř nebo chilli rozsypané na poličkách odradí mravence i myši. Mouchy a masařky se budou držet dále od černého bezu a řebříčku. Když si z nich uděláme malé kytičky, které zavěsíme na konzoli nebo lustr, tak bude konec všem bzučákům.

 

  • Obilní moli

 Jsou to nejhorší co znám, všechno poctivě přesívám a ukládám do dóz a stejně se mi tam vyklubou, ale teď už vím jak na ně. Stačí jen k mouce, luštěninám...dát bobkový list a kdo vynalezl tento báječný trik? Nikdo jiný než jedineční Britové:)

 

  • Pach trouby

 Odstraníme citronovou kůrou vloženou do teplé trouby.

 

  • Čištění hřebenů

 Kdo má dlouhé vlasy a češe si je každý den, tak si dokáže představit, jak ten kartáč vypadá. Takže, každý týden je namočíme do lázně ze dvou šálků vlažné mýdlové vody a ploviny šálku octa nebo prášku do pečiva (já tam dám všechno) a ještě tam šoupnu pár kapiček vonného 100% přírodního olejíčku.

 

  • Vše pro boty

 Nelibou vůni z bot dostaneme sodou. Nasypeme jednu lžíci do bot a necháme přes noc působit, poté nezapomeneme vysypat, jinak by to tlačilo.
Jako krém na hnědé boty nám poslouží vnitřek banánové slupky.
Pokud jste si koupili kožené kozačky, které jste tam prostě nemohli nechat, i když vám jsou trochu těsnější, tak v nich nechte přes noc pár oloupaných syrových brambor a padnou jako ulité. Špinavé semišové boty přejedeme zlehka brusným papírem ( dobře určitě poslouží i takový ten prvo fázový pilník na nehty) a pak je otřeme hadříkem namočeným v octu.  
Kožené boty a kabelky jednou za čas potřebují pleťovou masku ze syrového bílku, který se natře a nechá zaschnout. Zbytek bílku otřeme a boty nebo kabelku vyleštíme čistým hadříkem do zářivého lesku.

 

  • Skvrny

Věčné téma, já jsem staré čuně a můj muž je král čuňat, takže máme pořád něco pocintaného.

Skvrny se snažme odstranit co nejrychleji. Vždy postupujeme od kraje ke středu, aby se skvrna nezvětšila. Pak látku dobře vypereme.

 

     1.   Zaschlá krev

Látku namočíme na 12h do studené slané vody, drobný flíček můžeme odstranit slinami. Na hedvábí a satén si připravíme hustou pastu ze škrobu a vody. Naneseme a po zaschnutí odstraníme měkkým kartáčkem.

 

      2.   Čerstvá krev

Vypereme v teplém mýdlovém roztoku s trochou sody.

 

      3.    Skvrny od potu

 Rozpustíme glycerin a jemně naneseme kartáčkem na fleky, necháme hodinu působit a poté vypereme.

 

      4.    Skvrny od trávy

Navlhčíme studenou vodou, zasypeme vinným kamenem a před vypráním zlehka vydrhneme kartáčkem.

 

     5.   Mastné skvrny od vosku, tuků a olejů

Nejprve rozpustíme ve slabém roztoku sody na praní.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

noclegi nad morzem bon turystyczny gdynia

Pkudempibefet, 9. 6. 2022 10:41

https://www.wakacjejeziorohancza.online
https://www.wakacjejeziorohancza.online/podlaskie-noclegi-pensjonaty-podlaskie-rygol-noclegi hotel noclegi augustow

čištění kartáčů na vlasy

Lucka, 3. 12. 2013 13:20

Díky za krásný blog! :)
Na čištění kartáčů na vlasy se mi nejlépe osvědčil vysavač - skvěle vytáhne nejen vlasy, ale i zbytky prachu.