Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spolek PROsbor rozezpíval Radhošť

16. 8. 2015

rr1--640x421-.jpg

 

V sobotu 15. srpna 2015 se v kapli sv. Cyrila a Metoděje na vrcholu hory Radhošť uskutečnilo sborové matiné pod názvem Rozezpívej Radhošť. Akci pořádal Spolek PROsbor. Program začal přímo v kapli krátce po pravidelné sobotní mši svaté a představily se v něm dva pěvecké sbory: Ondráš z Nového Jičína a Nyklband  z Frenštátu pod Radhoštěm. 

 

V průběhu koncertu zazněla duchovní hudba z tvorby skladatelů různých období - od 14. století do současnosti. Obě pěvecká tělesa dirigoval mladý a talentovaný Boris Nykl. Zpěváci jeho pěveckého sboru Nyklband se v letošním roce zúčastnili s Ondrášem mezinárodní sborové soutěže Laudate Dominum v Litvě.

 

Koncertem provázel přítomné předseda spolku PROsbor, Petr Václav Michna, a v závěru doplnil hudbu slovem také předseda spolku Matice Radhošťská, Drahomír Strnadel. Ten ocenil Spolek PROsbor za uspořádání tohoto koncertu raritní pamětní medailí.

 

Na Radhošť si přišly poslechnout oba sbory desítky lidí. Atmosféra místa, nádherná akustika chrámu a kvalitní výkon zpěváků vytvořily z koncertu událost, která byla pro všechny účastníky jedinečným a hlubokým zážitkem. Velký dík za možnost uskutečnit tuto akci patří Duchovní správě Frenštát pod Radhoštěm a Matici Radhošťské.

 

 

Petr V. Michna

FOTO: Mgr. Michaela Běčáková