Jdi na obsah Jdi na menu
 


Český kapr je jedničkou našeho produkčního rybářství

Rozhodujícím úsekem českého produkčního rybářství je rybníkářství představující chov ryb v rybnících. Jedná se zejména o kapra (tvoří zhruba 87% všech vyprodukovaných ryb), dále jsou chovány býložravé ryby, jako je tolstolobik a amur (celkem 4%), poté následují lín, štika, sumec, candát, síhové (maréna a peleď) a okoun.

Kapr je jedním z druhů, který v řadě evropských zemí zdomácněl již před staletími. V současnosti je jeho chov dokonale propracován a zkušení rybáři – profesionálové zaručují jeho prvotřídní kvalitu. V době, kdy se zdravá výživa stává středem každodenního zájmu, význam kapra stále vzrůstá.

Proč je vlastně maso kapra tak zdravé a čím je jedinečné? V první řadě jeho maso( ale také ostatních druhů sladkovodních ryb) obsahuje lehce stravitelné bílkoviny se základními aminokyselinami, které jsou potřebné pro správný vývoj a tvorbu lidských tkání. Vysoce je ceněn tuk kapra, který obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Ty zlepšují činnost srdce, cévní soustavy a vlastnosti krve samotné. Vzácné složky rybího tuku vznikají v rostlinném planktonu a ten tvoří počátek potravního řetězce kapra. Člověk není schopen si je ve svém těle sám vytvořit, proto musí být přijaty potravou, v našem případě zařazením kapra do jídelníčku.

Jaký je vlastně mechanizmus působení těchto specifických látek. Nenasycené mastné kyseliny přispívají k rozpouštění cholesterolu usazeného v cévách a zároveň zabraňují vzniku krevních sraženin. Rybí tuk dále omezuje vznik astmatu, artrózy a bylo prokázáno, že pravidelná konzumace kapra dokonce snižuje riziko výskytu rakoviny trávicího ústrojí.

Chov českého kapra probíhá v ekologicky zachovalé přírodě, v českých a moravských rybnících, kde využívá především přirozenou potravu. Částečně je také přikrmován obilím, tím, ze kterého se vyrábí chléb, tedy opět přírodním produktem. V podstatě jsou minimalizovány stresy a je vyloučeno překrmování průmyslově vyráběnými krmivy. Nejedná se o žádný rychlovýkrm. Kaprem je přijímána jen potrava, kterou si sám v klidu vybírá. Český kapr vyroste do konzumní hmotnosti ( okolo 2,5 – 3 kg) v našich rybnících za čtyři roky. To je samozřejmě na kvalitě masa kapra znát.

Když to shrneme, člověk by měl využít všech prostředků, aby civilizačním chorobám předcházel. Zkrátka, když se rozhodneme kapra koupit, můžeme to učinit s pocitem, že si nejen pochutnáme, ale také děláme významný počin pro své zdraví.

Uvádí se, že k předcházení infarktu postačí větší porce pouze jednou za týden!

Předpokládáme, že spotřebitelská cena ( maloobchodní cena) kapra 1. Hmotnostní skupiny bude v rozpětí 65 – 75 Kč/kg (včetně DPH). U výběrového kapra se spotřebitelská cena očekává ve srovnání s kaprem 1. Hmotnostní skupiny o 5 – 10,- Kč/kg.

 

                                                                     Jaroslav Moška, ČRS