Jdi na obsah Jdi na menu
 


Senátní a komunální volby v Plzni: Kandidát ODS kandiduje v koalici s monarchisty, to dopadl!

8. 8. 2014

Do zastupitelstva města Plzně bude při komunálních volbách v termínu 10. a 11. října 2014 kandidovat celkem 17 volebních stran. Jsou mezi nimi tradiční parlamentní strany, ale i úplní nováčci a najde se i několik raritních politických uskupení. Lhůta pro podání kandidátních listin vypršela 5. srpna v 16.00 hodin. Vedle komunálních voleb proběhnou ve stejném termínu ve volebním obvodu číslo 9. volby do Senátu Parlamentu ČR, kde utkají kandidáti osmi stran. Bez dalších podrobností to uvedl Roman Matoušek z plzeňského magistrátu.

Až do 11. srpna mají strany, které si podaly kandidátní listiny, možnost dopisovat na ně kandidáty a měnit jejich pořadí. Registrační úřad má nyní šestidenní lhůtu na přezkoumání předložených kandidátních listin. Nemá-li kandidátní listina patřičné náležitosti nebo obsahuje-li nesprávné údaje, vyzve registrační úřad písemně prostřednictvím zmocněnce volební stranu nebo nezávislého kandidáta nejpozději 58 dnů přede dnem voleb, tedy 13. srpna 2014, aby závady odstranil do 53 dnů přede dnem voleb, tedy do 18. srpna 2014. Ve stejné lhůtě může vady na kandidátní listině odstranit zmocněnec volební strany nebo nezávislý kandidát i bez výzvy registračního úřadu.

Během posledních komunálních voleb v roce 2010 kandidovalo v Plzni 15 politických stran, subjektů a uskupení. Do zastupitelstva se dostali zástupci šesti stran. Shodně po 14 křeslech získala ODS a ČSSD a založily tak koalici, která ovládá magistrát až doposud. Opozici naopak tvoří TOP 09, KSČM, Pravá volba pro Plzeň a Občané.cz.

Velkým překvapením pro voliče se může stát seznam stran které vysílají své kandidáty do bitvy o senátní křesla. Každý se na první pohled zarazí nad tím, že tam nefiguruje ODS. Ve skutečnosti tam ovšem nechybí ani ODS se svým kandidátem Lumírem Aschenbrennerem (ODS), jenž je populárním starostou plzeňské městské části Slovany. Kandidát ODS do Senátu jde do voleb jako Koalice pro Plzeň, kterou tvoří vedle ODS ještě monarchistická strana Koruna Česká. Další novinkou na seznamu stran kandidujících do Senátu je ještě Alternativa pro Plzeň.

                                                    Václav Fiala