Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trestní oznámení na Řebíčka nechali policisté dva roky ležet

1. 11. 2014

Dodnes není známo, kolik si Aleš Řebíček vydělal prodejem Viamontu – stavební firmy, která uměla vyhrávat státní zakázky. Šéf protikorupční policie nyní týdeníku Respekt řekl, že trestní oznámení na něj nechali policisté ležet, ale nyní nechá kauzu znovu vyšetřit.

Trestní oznámení, které v roce 2009 podali na bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS) vyšetřovatelé Finančního a analytického útvaru ministerstva financí (FAÚ), leželo na policejní centrále rok a sedm měsíců, aniž se cokoli dělo.

Pak jej policisté „uložili“.

„To znamená, že vůbec nebyly zahájeny úkony trestního řízení. Nevím, jak je to možné, v tu dobu jsem tu nebyl,“ říká pro týdeník Respekt ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec

„Nechávám si spis s trestním oznámením na Aleše Řebíčka vytáhnout z archivu a prověřím ho,“ dodává.

Viamont ve stopách Sisákova Via Chemu – čtěte ZDE

Šídlo: Řebíčkův vehikl zkrachoval. Šťastnou cestu, Aleši – čtěte ZDE

Trestní oznámení se týkalo zbohatnutí Aleše Řebíčka, zejména skrze prodej stavební společnosti Viamont. Svého podílu v ní se měl zbavit před nástupem na ministerstvo, akcie prodal společníkovi Miroslavu Plíhalovi.

Dodnes však není známo, za kolik vlastně – nejprve hovořil o desítkách milionů, z daňových přiznání vyplývá, že obdržel 342 milionů. Před fanoušky Slavie uvedl 750 milionů korun.

Podle údajů Finančního a analytického útvaru prodal Plíhal v roce 2008 olomoucké IDS akcie prosperující stavební společnosti Viamont za 300 milionů a pak zpětně posílal Řebíčkovi splátky do výše asi 190 milionů korun. FAÚ však finanční transakce na účtech mezi Řebíčkem, Plíhalem a IDS nedohledal a nerozkryl až do konce, případ přesunul na protikorupční policii s podezřením, že se Řebíček snažil „zastřít skutečný původ příjmů“.

Nejhorší to bylo za Řebíčka – čtěte ZDE

Za prodej svého podílu ve Viamontu jsem dostal dvojnásobek, přiznal exministr Řebíček – čtěte ZDE

V překladu to znamená podezření z ukázkové korupce: bývalý ministr mohl získávat mnohasetmilionové provize za zakázky, které přihrával spřáteleným firmám, a jeho akciové obchody byly jen hrou pro veřejnost.

Podnik, který přinesl Řebíčkovi bohatství, před nedávnem vyhlásil insolvenci. Akciové společnosti Viamont ani nic jiného nezbývalo, finanční úřad jí v červenci obstavil účty.