Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stříhání drápků

 Tento úkon je pro všechny papoušky nepříjemný a stresující. Samozřejmě pokud se rozhodnete papouškovi stříhat drápky doma sami (je to pro něj z hlediska stresu mnohem šetrnější než dlouhé cesty k veterináři protože kontakt s jinými zvířaty a cizími lidmi může snášet docela špatně) můžete to papouška i naučit. Stačí ho seznámit se s cizím předmětem (nůžky na drápky) a postupně ho pak zvykat. párkrát, než to pochopí, s vámi bude zcela určitě bojovat. záleží taky i na povaze papouška. 

Samotné stříhání je jednoduché a zvládne to prakticky každý. Nejlepší jsou k tomu 2 lidé. Jeden drží papouška a může ho chlácholit, druhý opatrně chytí nožku, prostrčí drápek skrz očko nůžek a ve správném úhlu střihne přibližně 1-2 mm drápku. Druhá možnost je ta,  že střihnete drápek těsně za končícím prokrvením drápku (poznává se to ale těžko, drápek bývá pak ke konci světlý)  pokud se ale spletete, můžete mu způsoit bolest a drápek může začít hnisat a v nejhorším případě může upadnout.

Správný úhel pro stříhání:
drapek.jpg

Proto jsem spíše pro to, aby se drápky stříhaly po maličkých kouskách přibližně 1-2mm / měsíc, ale taky záleží jak rychle rostou papouškovi drápky. Já osobně používám stříhání drápků i jako ,,tupící" prostředek tzn, že mu střihnu opravdu maličký kousek drápku proto, aby na rameni nepíchal to je potom totiž pořádná akupunktura :) Kdo má hodně krotkého papouška, může si pro něj koupit pilníček a naučit ho aby vám podal nohu a vy mu drápky trošku zbrousili aby nebyly tak ostré.
 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář