Jdi na obsah Jdi na menu

Havířovský akvapark?

15. 6. 2014

 Město Havířov má dnes zhruba 82 000 obyvatel, ale nedisponuje vhodným, komplexně vybaveným zařízením pro sportovní, rekreační a kulturně-společenské vyžití. Místní radní to hodlají změnit.

 

Areál volného času by měl ve městě vytvořit funkční celek s atraktivním vybavením, který umožní vzájemné propojení různých aktivit a zajistí obyvatelům města i spádové oblasti náplň půldenní či celodenní rekreace. Pro areál bylo vybráno území na severozápadním okraji města, sotva 150 metrů jižně od okružní křižovatky, která tvoří významný dopravní uzel při vjezdu do města. Území o rozloze 13,3 hektaru leží na pravém břehu řeky Lučiny a zahrnuje areál současného koupaliště.

Nejde o novou ideu, ale o dlouhodobě připravovaný koncept na podporu aktivního trávení volného času a zkvalitnění občanské vybavenosti. Studie návrhu atrakcí je podložena také demografickou analýzou a analýzou poptávky mezi obyvateli města a okolí. Důraz je kladen na komplexní pojetí nabídky zařízení s atraktivním a funkčním vybavením ke sportovním, rekreačním i kulturně-společenským aktivitám všech věkových kategorií.

V rámci návrhu je řešena výstavba aquaparku s celoročním provozem a venkovním letním koupalištěm s doprovodnými sportovišti. Návrh řeší také nová rekreačně-sportovní zařízení, rozšiřující nabídku areálu – adrenalinový park s lanovým centrem, horolezeckou stěnou a dalšími atrakcemi, letní amfiteátr, envicentrum pro ekologickou výuku a kontaktní zoo, dětský svět s prolézačkami, pískovišti a skateparkem, oddechovou zónu s hřišti pro pétanque či zákoutími s venkovními krby a lavičkami. Další prostor je určen pro případné developery a investory na vybudování občanské vybavenosti (hotely, domy apod.).

Celkové náklady vynaložené městem lze odhadnout na 430 mil. Kč. Město bude žádat o dotace a také hledá soukromé investory. Vzhledem k poloze areálu východně od řeky Lučiny bylo nutné zahrnout do přípravy i výstavbu protipovodňové hráze. Náklady na její realizaci činí přes 20 mil. Kč. Výstavba hráze již byla zahájena v roce 2009 díky dotaci 10 mil. Kč, kterou Havířov získal z rozpočtu Moravskoslezského kraje.

Zpracováno ve spolupráci s Magistrátem města Havířova

 

ČLENĚNÍ AREÁLU

Aquasvět – aquapark s wellness zázemím (celoroční provoz) a venkovním letním koupalištěm s doprovodnými sportovišti, restaurací a terasovitou panoramatickou kavárnou.

Adrenalinový park – bobová dráha, „nekonečné skluzavky“, lanové centrum s pojízdnou kladkou, horolezecká stěna... V zimě se adrenalinový park změní na „kopec zimních radovánek“.

Letní amfiteátr – letní kino s mobilním zastřešením a nezbytným zázemím, venkovní cvičná horolezecká stěna (tzv. boulder), restaurace s výhledem na část areálu Dětského světa.

Envicentrum – ekologické vzdělávací centrum, navazuje naučná stezka s mokřady a kontaktní zoo – „vesnický dvoreček“ s domácími i cizokrajnými druhy zvířat.

Dětský svět – dětská hřiště, prolézačky, pískoviště, streetballové hřiště, skatepark, volnočasová plocha se zábavními konstrukcemi a zimní variantou mobilní ledové plochy.

Oddechová zóna – relaxační plocha s lavičkami a zázemím, zákoutí s venkovními krby, hřiště na pétanque, venkovní přírodní galerie, fotbalový areál s umělým povrchem.

Development zóna – tzv. rozvojová zóna, nové příležitosti pro bydlení i komerci, parkování.

 

Psáno pro časopis Projekt 1-2/2010

Zdroj : http://www.earch.cz/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář