Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ubytování/podestýlka

Je několik možností, jak morče ubytovat:

  • Klec - asi nejčastější používané obydlí pro morčata. Dá se koupit v každém zverimexu, momentálně je již na trhu i velká nabídka co do barev a velikostí. Mezi výhody patří snadná přenosnost, vzdušnost a jednoduché čištění, mezi nevýhody cena, nebezpečí průvanu (pro morčata je průvan velmi nebezpečný), možnost broušení zubů o kovové mříže klece, špatný kontakt s morčetem a také občasné vyhazování podestýlky z klece.
  • Plastbox - dosti podobný kleci, ale místo mříže je vršek plastový průhledný poklop. Díky tomu na morče netáhne a nevypadává ven podestýlka, ale zase je v plastboxu trosku horší ventilace (mřížka je jen z vrchu), a tak se musí častěji čistit, aby v něm nebyla příliš velká vlhkost.
  • Terárium - je asi ze všech nejlepší, s morčetem jste totiž mnohem více v kontaktu než u ostatních variant, morče je prokazatelně mnohem spokojenější
  • Doma nebo na zakázku vyrobená ubikace - často využívané chovateli, ubytování obvykle vypadá jako skříň z lamina s šuplíky z plexi nebo skla, někdy jen se sklem vysokým 25-30 cm v přední stěně. Jednotlivé ubikace se lehce čistí, s morčaty se jednoduše manipuluje (proto se i lépe ochočují) a přitom nejsou vystavena průvanu. Také toto ubytování skýtá možnost variací a lze jej vhodně zakomponovat do vybavení bytu. Mezi nevýhody ovšem patří váha, kvůli čemuž se s celou sestavou špatně manipuluje. Toto se ale dá částečně vyřešit např. kolečky.
  • Venkovní výběh v létě, oplocený kousek travnatého plácku (chráněný i shora před útoky dravců, psů a koček). Morčata jsou tak stále na čerstvém vzduchu. Je ale třeba dávat pozor na přehřátí od slunce, proto je potřeba zajistit i chladnější místo ve stínu, aby se morčata měla kam schovat.

Jako podestýlku je vhodné použít hobliny (piliny jsou příliš jemné, dráždí oči a vnikají do nozder; sláma může způsobit poranění očí, která jsou u morčat přirozeně vystouplá). Dalšími možnostmi jsou dřevěné pelety, dělají se i slaměné či konopné. U konopných pelet je ale možný výskyt parazitů, ti se však dají lehce odstranit vystříkáním nějakým přípravkem (např. Arpalit). Vhodná je také kukuřičná drť, která moč vsákne do sebe a zabraňuje tak zápachu, někdo používá i kočkolity, ale zde hrozí nebezpečí otravy při požití morčetem. Seno je vhodné pouze jako potrava, pokud možno každý den, nikoli však jako podestýlka, protože nasákne močí a velmi rychle začne zapáchat.

  • Je potřeba kontrolovat, zda u morčete dochází k dostatečnému obrušování zubů a nepřerůstají-li mu drápky. V případě že ano, je potřeba pravidelně zastřihávat. Pokud si na tuto činnost netroufne sám chovatel, je nutné navštívit zvěrolékaře.

Každé morče by mělo mít jako součást bydlení domeček. Ten se dá koupit ve zverimexu, ale je možné ho vyrobit i doma. Bez domečku morče nemá soukromí a nemá se kam schovat.