Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 9. 2018

Recenze: Krajina střelců/Open range

[Autor: Tomáš Macháček]

 

Měl jsem za to, že western jako žánr zemřel a naposledy se dal sledovat někdy v šedesátých letech, protože dnes se z toho stalo "něco", co vyobrazuje Indiány jako soudruhy kibucového typu, které se snaží zlikvidovat bohatí árijští běloši. Ale evidentně jsem se mýlil a dočkal jsem se celkem příjemného pokoukání.

 

Honácký boss Spearman, kterého hraje "Pan Herec" Robert Duvall, táhne se svým stádem planinami. Doprovází ho honák Charley (Kevin Costner, zde velmi dobře doplňuje Duvalla, čímž se tak trochu vykoupil z role v politicky korektním snímku Tanec s vlky). Boss Spearman dále zaměstnává mexického sirotka Buttona a prosťáčka Mose, který by byl dnes považován za postiženého. To vše bez dotací, prosím!

 

Prosťáček Mose je při nákupu zásob v nedalekém městečku přepaden a zbit na pokyn místního hlavouna, který nesnáší potulná stáda dobytka (problém "obecní pastviny" jak vyšitý!). Je třeba mu zajistit zdravotní péči, tak jej Charley a Boss odvedou k místnímu felčarovi, kde je jako první uvítá Annette Bening. Ta vypadá dobře, ale na první pohled je jasné, že už není žádná dvacítka. A protože v té nebylo obvyklé, aby ženy jejího věku žily s bratrem, Kevin Costner (přesvědčený o tom, že je vdaná) si od ní udržuje odstup. I když se mu okamžitě líbí, balit něčí manželku se prostě nesluší (tím tuplem je-li jejímu "manželovi" zavázán za pomoc).

 

Hrdina evidentně netrpí pochybnostmi o své sexuální identitě. Film tedy bude zřejmě naprosto neduhový.

 

Když pánové od doktora odjíždí, dovídáme se, že na Západě vládne zatuchlý tržní systém. "Kolik dlužím?" ptá se Boss Spearman a hraje na nás divadlo, jako že mu jde o zaměstnancovo zdraví. Doktor to jen odbyde s tím, že jsou si kvit, protože měl dost zakázek spravováním fasád zlých hochů. Lidé tedy podle filmu zřejmě neumírali na chodníku či v prérii bez pomoci, a nebyla k tomu třeba ani Obamacare. Zvláštní časy. Skoro bych byl rád, aby zazněla historicky přesná částka za ošetření, aby mohli spotřebitelé vidět, jak byly ceny za zdravotní péči zregulovány do nebeských výšin. Vše samozřejmě jen pro jejich dobro.

 

Charley a Spearman se tedy v dobrém rozloučí s doktorem a míří zpět do svého tábora. Zanedlouho však zlí hoši provedou na tábor klaďasů útok ze zálohy, při kterém je prosťáček Mose zabit a sirotek Button vážně zraněn. To už se nedá přehlížet a následuje spravedlivá, střelným prachem opepřená odplata. Dobro se postaví zlu a porazí ho. Zlí hoši se válí v blátě plní olova a Costnerova postava, nyní již řádně zpravená o skutečném občanském stavu Annette Bening, se k ní vítězně vrací, aby se s ní oženil.

 

Pořád dávám přednost Johnu Wayneovi, ale i takový kulturní reakcionář jako já, si celkem užil tento western natočený na počátku 21. století.