Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 8. 2018

Obchodní války a Donald Trump

[Autor: T. Macháček]

 

To už tak bývá, že politik ignoruje to nejlepší ze svého programu a plně se věnuje tomu nejhoršímu. S komplexnějším rozborem Trumpova působení ještě počkám (ale rozhodně se s ním člověk nenudí), nicméně zdá se, že v jeho obchodní politice se nám to nehezky naplňuje.

 

Dělba práce, ať již v rámci jedné země, nebo v mezinárodním měřítku, vede k vyšší produkci. To je podepřeno železnou logikou, podobně jako Pythagorova věta. Pokud si Trump doopravdy myslí, že cly učiní Ameriku "great again", tak ho čeká nepříjemné probuzení.


Zvyšování a zavádění nových cel bylo od začátku hrozbou prezidentování Donalda Trumpa (a on se tím netajil), ale i v této poněkud pochmurné vyhlídce "hrozilo" pár nadějných možností. A vlastně jsme se jedné i dočkali! Hned v prvních dnech v úřadě Trump poslal k ledu americkou účast V Transpacifické dohodě (TPP). Ale doufali jsme i v konec Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) a jiných "dohod o volném obchodě". Teď se možná ptáte, jak je možná, že já starý harcovník volného obchodu volám po zrušení smluv o volném obchodě! Jde o to, že zde byl použit orwellovský jazyk, tak typický pro vládnoucí třídu. To jsou ti samí lidé, co státnímu rozhazování našich peněz říkají "investice". Že nějak něco pojmenuji, ještě neznamená, že to tak je. Rohlíku můžete říkat stejk, ale...hmm...rozdíl určitě poznáte.

 

Takže faktem zůstává, že veškeré tyto dohody mají volný obchod akorát tak v názvu. Stovky a tisíce stran (NAFTA přes 1 700, TPP přes 5 000), regulujících podmínky výroby a prodeje, konsolidující monopoly, vynucující intelektuální "vlastnictví", pracovní a ekologické standardy, to vše snižuje konkurenci a je šito na míru politicky spřáteleným subjektům z řad byznysu.

 

Pokud by mocipáni skutečně stáli o volný obchod, tak už dávno mohli jednostranně zrušit veškerá cla, kvóty, dotace a celý ten cirkus. To by ale nemohli provádět nátlak, vydírat, slibovat, uplácet a vůbec být strašně důležití.


Současná obchodní přestřelka upozornila na ještě větší míru onoho nebetyčného pokrytectví všech zúčastněných vlád. Trump zavede cla. EU mu (správně) vyčítá, že poškodí nejen evropské výrobce, ale i americké výrobce a spotřebitele. Trump (správně) poukáže na prokrytectví EU, která mmj. uplatňuje cla ve výši 10 procent na dovoz amerických aut, zatímco USA zatěžují evropské osobní automobily cly ve výši 2,5 procenta. Juncker se (nesprávně) snaží EU prezentovat jako oázu volného obchodu a velkoryse přehlíží přepálená cla ("antidumpingová" i jiná) a necelní překážky vůči zbytku světa, USA a Čínu nevyjímaje. Čína, která se sice za ta léta zlepšila, má stále poměrně uzavřený trh pro mnohé produkty ze zahraničí, poukazuje (správně) na to, že Trump poškodí nejen čínské výrobce, ale i americké výrobce a spotřebitele. A samozřejmě, všichni (správně) osočují Trumpa z obchodního šílenství a sami se tohoto šílenství účastní odvetnými cly.

 

Trump (správně) obviní Čínu z měnové manipulace. Jenže! Striktně vzato je KAŽDÁ země s "moderním"finančním systémem zároveň "měnovým manipulátorem"! Ale i dle volnější formulace tu máme Japonsko a EU s kvantitativním uvolňováním, stejně jako třeba ČR a Švýcarsko se svými měnovými intervencemi. No a nesmíme zapomenout na největší padělatelský gang v dějinách lidstva, sdružený do Federálního reservního systému, jenž masivně znehodnocuje americký dolar! Prosím! Skončete už někdo tu tragikomedii!


U Trumpa jsem si všiml jedné věci. Rád používá nátlakové páky, aby dostal, co chce. Jestli je to rozumné je jiná věc, ale zdá se, že mu to zatím vychází...

 

Nechápejte mne špatně. Budu rád každou dobrou zprávu. Pokud se dotyční chytí za hlavu a výsledkem bude volnější obchod, než předtím (taková EU se už cuká), tak fajn. Jeden by řekl: "jako začátek dobré", jenže neměli bychom se spokojit s málem, když reálně lze dosáhnout mnohem více. Nechceme "lepší" NAFTA. Chceme ji zrušit. Nestačí, že (aspoň zatím) Trump nezatáhl Ameriku do další války. Potřebujeme ukončit války stávající. Nepotřebujeme vrátit svět o pět deset let nazpět. Jakkoliv každý nový rok přebíjí ten minulý novou vrstvou společenského úpadku a zvráceností, tak svět před pěti deseti lety normální nebyl. Potřebujeme obrátit na hlavu celé dvacáté století.


Jak jsem řekl, s komplexním hodnocením Trumpova prezidentství počkám, poněvadž mnoho věcí "se teprve vyvrbí" a nejednou se stalo, že Trumpovo jednání mělo jiný cíl, než se nejprve zdálo. Nicméně již se začínají rýsovat kladné i záporné činy. Kandidát Trump měl kupříkladu několik velmi dobrých připomínek. Prezident Trump však do nemalé míry naskočil na vagón deep state. Intriky, nátlak, diplomatické i vojenské obkličování atd. to není "America first", to je "Empire first"! Strhněte tu obludnost, pane Trumpe! Kde je vaše náklonnost ke stažení amerických vojsk z Koreji a Japonska? Proč najednou děláte cesťáka zbrojním koncernům?

 

Stále ještě existuje šance, že Donald se stane nejlepším (či spíše nejméně strašným) prezidentem USA za posledních 40 let. Ta laťka je sice příšerně nízko, nicméně není zdaleka nemožné se pod ní dostat a zařadit se tak po bok té galérky, která okupovala Bílý dům před ním.