Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dostihy

27. 2. 2014

                                                             Dostihy



Protože si lidé potrpí na závodění, jistě už na počátku historie domácího koně stály boje proti koni. Ve starověku pak byly po staletí velice oblíbené závody vozíků. První skutečně zaznamenaný závod byl na řecké olympiádě v roce 624, ale starší umělecká díla dokazují ještě dávnější původ. 


Dostihový svět
Většina dostihů na světě probíhá nyní podle britského vzoru. Nejoblíbenější a nejkvalitnější dostihy se běhají v Británii a Irsku, ve Francii a v Itálii. U nás je největším, nejzajímavějším a nejtěžším dostihem bezesporu Velká pardubická. Dostihy jsou také velmi oblíbené v Austrálii a na Novém Zélandě, ale největší vliv má multimilionářský dostihový průmysl ve Spojených státech - největším střediskem amerického chovu plnokrevníků je dnes 2500 čtverečných mil velká oblast Blue Grass v Kentucky. Kentucky derby se běhá v Churchil Downs v Louisville, na dráze založené r. 1875. (Pro srovnání....Velká Pardubická se běžela poprvé už rok předtím.) 


Steeplechase
Tyto těžké dostihy přes přírodní překážky jsou ve světě málo oblíbené, pouze v Británii a Irsku jsou výjimečně populární. Nejslavnější steeplechase je Velká národní, ve světě známá spíše jako Velká liverpoolská. Běhá se od dubna 1837 v Aintee a má třicet překážek. Největší steeplechase v Evropě je však naše Velká Pardubická, trochu podobná cross country a zahraničními jezdci obávaná pro příliš těžké překážky. 


Klusácké dostihy
V klusáckých dostizích je vedoucí velmocí USA. Více než 30 miliónů diváků navštěvuje závodiště v Meadowlands v New Yersey, Roosland na Long Islandu nebo Red Mile v Lexingtonu. Mnoho klusáckých dostihů je pro mimochodníky, ale existují i dostihy pro normální klusáky. Běží se obyčejně na míli (1600 m) a čas 1,54 minut není ničím neobyčejným. 

(obrázek: ukázky z dostihového světa + jméno mé stránky na fb)


 

Náhledy fotografií ze složky Dostihy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář