Jdi na obsah Jdi na menu
 

Tatry 2014

26. 9. 2014

tatry-2014-018.jpgRok se s rokem sešel a my jsme se opět vydali dobývat Vysoké Tatry. S drobnými změnami v sestavě oproti loňskému roku a hlavně auty jsme v pátek 26. září vyrazili ze základny Mánes směr Tatranská Štrba. Do útulného penziónu Štrba jsme dorazili okolo sedmé hodiny a po rychlém vybalení zavazadel jsme šli na technicko-taktickou poradu do přilehlé hospody.
Cílem sobotní túry měl být 2503 m vysoký vrchol Rysy. Dle předpovědi nám počasí nemělo přát, což se bohužel i vyplnilo. Ráno jsme v 7:00 vyrazili zubačkou na Štrbské pleso, odtud jsme šli na Popradské pleso, kde jsme dorazili asi za hodinu. Posilnili jsme se Šarišem a pokračovali směr – Rysy. Asi po hodině začalo pršet a to byl začátek našeho utrpení. Kousek pod Žabím plesem už totiž byla trvalá vrstva sněhu, což společně s deštěm vytvářelo opravdu drsné podmínky pro další cestu. Na Žabím plese jsme se rozdělili (Ridi, Keke a Mánesek šli zpět). K vrcholu jsem se tedy vydal já, Sosi, Less, Červík a Maček. Po zdolání řetězů a posledního zledovatělého úseku cesty jsme dorazili promočení a zmrzlí na nejvýše položenou chatu v Tatrách (2250 m) – Chatu pod Rysmi. Po zahřátí, delší úvaze a poradě s ostatními jsme se ale vzdali myšlenky vylézt na vrchol hory. Mise nesplněna.... Zpáteční cestou jsme se ještě zastavili na symbolickém hřbitově oběti Tater u Popradského plesa.
Neděle měla začít jako odpočinkový den s krátkou rovinovou procházkou Mlynickou dolinou k vodopádu Skok. Počasí bylo úžasné nikde ani památka po sobotním lijáku. Keke s Radim šli relaxovat na koupaliště a zbytek osazenstva se vydal na Štrbské pleso. Ke Skoku jsme dorazili asi za 2 hodinky, ale protože se to některým lidem zdálo málo, rozhodli jsme se obejít Solisko a přes Bystrů Lávku (sedlo) a přejít z Mlynické doliny do doliny Furkotské. Po zjištění, že to asi nebude zcela jednoduché se Mánesek s Mačkem(raněný a doprovod) vydali na cestu zpět. My jsme pokračovali dál a asi ve 12 jsme dosáhli sedla Bystrá lávka v nadmořské výšce 2245m(opět řetězy a opět ve sněhu). Cestou dolu jsme se ještě zastavili na polévku na chatě Pod Soliskom a celkem unavení jsme pak na Štrbském plese nasedali do aut. Do Lomné jsme dorazili kolem půl osmé.
Závěrem bych chtěl poděkovat všem účastníkům za další nádherný víkend v Tatrách a už teď se těším na příští rok.

Za SSK Marian Martynek

pro vstup do galerie z akce klikněte na obrázek

Zpět na aktuality

 

Náhledy fotografií ze složky Tatry 2014