Jdi na obsah Jdi na menu

Medvídek Pú

24. 3. 2014

Obrazek

Pohádkový seriál Medvídek Pú vychází z motivů stejnojmených populárních knížek z pera spisovatele A.A.Milnea. Bylo natočeno už osm celovečerních filmů a také čtyři televizní serie. Právě tento seriál byl u nás vysílán v pořadu Walt Disney uvádí i Walt Disney a jeho kouzelný svět. Poprvé to bylo v roce 1993 na České televizi (39 epizod) a později jej zopakovala i televize Nova s několika novými epizodami a přeobsazeným dabingem. Odvysíláno bylo kolem 50 epizod seriálu Neuvěřitelná dobrodružství Medvídka Pú. Seriál získal dvě ceny Emmy Awards. Jednu v roce 1989 (Outstanding Animated Program) a druhou ve stejné kategorii v roce 1990.

Obrazek

Parta nerozlučných přátel

Příběhy se odehrávají ve Stokorcovém lese, kde zvířátka ze seriálu žijí. Rána zde bývají klidná a tichá. Nejprve se za kopečky objeví kousek sluníčka a hned poté se na louce rozsvítí miliony kapek rosy. Zapíská první ptáček, pak druhý, a už tu máme celou filharmonii. Také kytky nelení a chtějí se ukázat celému světu, jak se vyspali do růžova...

svitani-ve-stokorcovem-lese-u-medvidka-pu-panorama.jpg

Svítání ve Stokorcovém lese u domku Medvídka Pú

Obrazekmedvidek-pu-nove-2015.jpg

 

Každý má svůj malý koutek...

u-medvidka-pu-panorama.jpg

Doma u Púa

A to už se probouzejí i naši hrdinové. Nejznámější je samozřejmě Medvídek Pú - malý, tlusťoučký, trošku přitroublý a hlavně věčně hladový medvídek, jehož hlavní touhou je mít pro sebe pořád dostatek medu. Prázdné hrnce se u něj často válí všude. Když je nouze velká, jde si půjčit trochu medu ke Králíkovi.Pú je milý, statečný, je často vůdcem skupiny, věrný svým přátelům a optimistický za každé mrzuté situace. V některých dílech se objeví maskované alterego medvídka Pú ve stylu kovboje s Ijáčkem jako jeho věrným ořem. Jeho nejlepším přítelem je Kryštůfek Robin.Mezi jeho přátele, o které má neustálou starost, patří bláznivý a stále hopsající Tygr, který má na všechno své zvláštní teorie a stále dobrou náladu. Je ale i trochu sebestředný, myslí si že je nejkrásnější a jedinečný. Do všeho se vrhá po hlavě, aby následně zjistil, že to není tak jednoduché, jak se  na první pohled zdálo.Žije v domku na stromě a na rozdíl od Púa nenávidí med. Jeho "juhuhuhůůů" je slyšet po celém lese, stejně jako hlášení, že "Na cokoliv jsou tygři mistři!". Správné vyslovování některých slov mu ale dělá občas problém. Má také dvě alterega - Odhalený mstitela (špatně vyslovený maskovaný mstitel) a Tygr, soukromé ouško, kdy se vydává za detektiva. Snaží se na svém ocásku vždy vyskočit co nejvýš, což často vede ke "zlomeninám" různého druhu :)

medvidek-pu.jpgtygr.jpgprasatko.jpg

 

Dobrým přítelem medvídka je i malé Prasátko. To má trochu mindráky z toho jak je malinké a slabé a je stále velmi ustrašené. S Púem si vysnili dokonce obávaná strašidla Stokorcového lesa a zároveň i jejich noční můru - hrozná Sloniska  a Bubáky. Přesto dokáže svůj strach překonat pokud přijde na věc.Bydlí ve velkém bukovém stromě, který zdědil po svém dědečkovi (i když první film ukazuje, že bydlí u Sovy). Objevuje se téměř v každém příběhu a v jednom dílu je dokonce vidět i jeho rodina na obrázku na zdi.

domek-prasatka-z-venku.jpg

Domek Prasátka

Ze všech "nejchytřejší" je pak pan Králík, který rád dá svým přátelům dobrou radu. Je to vášnivý zahrádkář a své zeleninové království hlídá ve dne i v noci před zloději. Těmi jsou nejčastěji vychytralé vrány.

kralik.jpg

kralikova-zahrada-s-tygrem-panorama.jpg

Králíkova chlouba - zeleninová zahrádka

Má rád ve všem pořádek, klid a pohodu a velmi lehce se nechá vytočit zmatkem, který (nechtěně) vytvoří jeho přátelé. Pak ho to ale mrzí a dokáže se omluvit.

harampadi-u-kralika-panorama.jpg

Doma u Králíka

Ještě "moudřejší" je však pan Sova - tedy alespoň podle toho co o sobě říká. Umí číst a psát (jak sám tvrdí, ale často se stává, že z knih nebo dopisů přečte text nesprávně) a má v zásobě spoustu dlouhých historek ze života svých příbuzných.  Někteří z nich se objeví i v seriálu - mladší bratranec Dexter, prastrýc Torbert, teta Ophelie nebo strýc Albert .

sova.jpg

Nejsmutnějším členem party je Osel Íjáček. Bývá často zamračený a neustále někde hledá svůj ztracený připínací ocásek a staví svůj padající domeček. Jeho přátelé mu stím rádi kdykoliv pomůžou. A přestože stále bručí, dokáže jejich snahu ocenit.

Íjáček je také, zdá se, skutečně nejbystřejším ve Stokorcovém lese a když jde do tuhého, dokáže zabrat a vymyslet správné řešení. Ostatní se o něj mohou v potížích bez okolků opřít.

Bydlí ve stejném stromě jako v původním filmu a přestože je považován za vedlejší postavu, objevuje se v seriálu celkem často (29 příběhů). Rád zpívá, i když nemá pravé zlato v hrdle. Ocenit to dokáže hlavně Králík, kterému tím pomáhá odhánět vrány.

ijacek.jpg

Pak tu máme šišlajícího a pískajícího  Sysla, neustále hrabajícího chodby v zemi. Typické jsou jeho sykavky, hlavně na písmeno S. Jako jediný z hlavních postav nepochází z původních příběhů A.A. Milneho (na což sám jednou upozorní ;). Původně měl nahradit Prasátko. Objevuje se asi v polovině epizod.

Je to workoholik posedlý dynamitem. Občas se dostane do křížku s Králíkem, protože jeho výbušné trasy často vedou přes jeho zahrádku. Ale neumí jen ničit, ale i ukázkově stavět.

Pak tu máme dvoučlennou rodinku Klokánků. Kanga je krásná starostlivá klokaní maminka. Vždy má pro své přátele vlídné slovo a občas jim i připraví něco dobrého k zakousnutí. Je jednou z mála postav, které dokonce ani Tygr neodmlouvá a ji oslovuje s úctou paní Kango. Objeví se v 8 epizodách seriálu.

kanga-a-roo.jpg

V kapse na břiše nosí malého Roo - osmiletého rošťáka a nejmladšího člena party kolem Medvídka Pú. Rád skáče a jeho nejlepším přítelem je Tygr. Rád objevuje drobné radosti života, je zvědavý, rád se baví a často má moudřejší hlášky, než  by odpovídaly jeho věku. V seriálu se objevuje velmi málo.

u-kangy-a-roo-v-domecku-2-panorama.jpg

U Kangy a Rúa v domečku

Jediným lidským přítelem je jim Kryštůfek Robin. Toho A.A. Milne vytvořil podle svého skutečného syna stejného jména. Pú a většina ostatních obyvatel Stokorcového lesa jsou založeni na jeho vycpaných zvířátkách. Zažívají svá bláznivá dobrodružství u něj doma nebo v lese.

Kryštůfek Robin je hodný mladý chlapec. Je přátelský, nápomocný v nouzi, má rád dobrodružství a je velmi inteligentní na svůj věk. V seriálu je trochu jiný než ve filmu. Tady žije  v domě se svou maminkou (Robin jako příjmení) a chodí navštěvovat své přátele do Stokorcového lesa.

Kryštůfek Robin má nejradši medvídka Pú a jeho vztah k němu nejlépe vystihuje znělka seriálu (níže), kterou vlastně zpívá on o svém nejlepším příteli.

medova-hostina-s-prateli-u-medvidka-pu-panorama.jpg

Medová hostina s přáteli u Medvídka Pú

Kryštůfek Robin má nejradši medvídka Pú a jeho vztah k němu nejlépe vystihuje znělka seriálu (níže), kterou vlastně zpívá on o svém nejlepším příteli.

roo-s-tygrem-pod-snehem-a-prasitko-s-puem-panorama.jpgObrazek

Tito přátelé drží za všech okolností spolu i přesto, že mají své slabé stránky a občas realizují opravdu bláznivé nápady. Je to však jejich svět. Svět dětské fantazie a představivosti, ve které je možné třeba najít severní pól uprostřed jejich lesa...

krystufek-robin.jpgObrazek

 

A to už se probouzejí i naši hrdinové. Nejznámější je samozřejmě Medvídek Pú - malý, tlusťoučký, trošku přitroublý a hlavně věčně hladový medvídeObrazekk, jehož hlavní touhou jeObrazek mít pro sebe pořád dostatek medu. Mezi jeho přátele patří bláznivý a stále hopsající Tygr, který má na všechno své zvláštní teorie a má stále dobrou náladu. Jeho "juhuhuhůůů" je slyšet po celém lese. Dobrým přítelem medvídka je i malé Prasátko. To má trochu mindráky z toho jak je malinké a slabé a je stále velmi ustrašené. S Púem si vysnili dokonce obávané strašidlo Stokorcového lesa a zároveň i jejich noční můru - hrozné Slonisko. Ze všech "nejchytřejší" ja pak pan Králík. Je to vášnivý zahObrazekrádkář a své zeleninové království hlídá ve dne i v noci před zloději. Ještě moudřejší Obrazekje však Sova - umí číst a psát a má v zásobě spoustu historek ze života. Nejsmutnějším členem party je Osel Íjáček. Bývá často zamračený a neustále někde hledá svůj ztracený ocásek. Pak tu máme šišlajícího Sysla, neustále hrabajícího chodby v zemi a dvoučlenou rodinku Klokánků. Kanga je klokaní maminka. V kapse na břiše nosí malého Roo - rošťáka a nejmladšího člena party kolem Medvídka Pú. Jediným lidským přítelem je jim Kryštůfek Robin, se kterým zažívají svá bláznivá dobrodružství.

Obrazek

Vzhůru za dobrodružstvím!

Tito přátelé drží za všech okolností spolu i přesto, že mají své slabé stránky a občas realizují opravdu "přiblblé" nápady. Je to však jejich svět. Svět dětské fantazie a představivosti, ve které je možné třeba najít severní pól uprostřed jejich lesa...

Obrazek

Zavítej do světa fantazie a snů...tygr-a-ijacek.jpg

pu-a-kralik-s-medem.jpgijacek-s-novym-ocaskem.jpgnova-dobrodruzstvi-medvidka-pu-a-gumidci-promo.jpg