Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zastupitelé rozdělili peníze na kulturu

14. 3. 2014

Na svém únorovém jednání Zastupitelstvo města schválilo rozdělení financí pro kulturní aktivity podle pravidel, která peníze rozdělují na veřejnou finanční podporu pro kulturní organizace a Fond kultury (jednorázové akce). Celkem bylo rozděleno 830 000 Kč.

 

V oblasti pravidelných kulturních aktivit neziskových organizací zaslalo svou žádost o dotaci 14 souborů. Nejvyšší částku (45 000 Kč) získal dětský folklorní soubor Holúbek, který si plánuje pořídit krojové vybavení, hudební nástroje, přenosný mikrofon a další rekvizity, trička s logem souboru a také dopravu a ubytování na vystoupení a soustředění souboru.

Na velmi podobný účel použije dotaci 42 000 Kč také další dětský folklorní soubor Olšavěnka a soubor písní a tanců Olšava, kterému byla přidělena částka 40 000 Kč.

Další úspěšným žadatelem byl Pěvecký sbor Dvořák, který přidělenou částku 38 000 Kč využije především na opravu a údržbu koncertního oblečení a pořízení nového. Část poskytnutých peněz chce sbor použít také na záznamy svých koncertů na CD a DVD.

Nižší částky obdržely další organizace. Hlavně na pořízení krojů a krojových součástí, nákup hudebních nástrojů a jejich udržování obdrželi peníze folklorní soubor Rozmarýn, Old-Star Rozmarýn, folklorní soubor JAKUB, Oldšava a cimbálová muzika Olšavěnka. Většina souborů žádala také o finance na cestovné či zhotovení plakátů, programů a pozvánek na akce.

Ale finanční podporu od města získaly i organizace, které se nezaměřují na folklor. Pěvecký sbor Campana Gymnázia J. A. Komenského žádal peníze na dopravu na přehlídky a festivaly a Šermířský klub Uherský Brod na dovybavení chorvatské hraniční hlídky.  Sdružení výtvarných umělců moravsko-slovenského pomezí může počítat s částkou 15 000 Kč na vydání Almanachu a katalogů a pozvánek k výstavám.  Divadlo Brod obdrží 35 000 Kč na pořízení scény, dekorací, loutek a kostýmů a dětský pěvecký sbor Comenius na krojové vybavení, nákup hudebních nástrojů a tvorbu webových stránek.

Celkem bylo v této kapitole rozděleno 452 000 Kč, přičemž původní požadavek organizací byl více než 920 000 Kč.

 Fond kultury, který napomáhá jednorázovým kulturním akcím, rozdělil 378 000 Kč. Nejvyšší částku, a to 60 000 Kč, dostali hned dva žadatelé. Město jednak podpořilo již tradiční koncerty v rámci Uherskobrodské pouti pořádané Jiřím Strážnickým, jednak akci Alternative Music 2014, kterou bude pořádat o. s. BandR. Podporu u zastupitelů našel  také spolupořadatel Bílokarpatských slavností a Bílokarpatských fašanků Jiří Gračka.

I každá z deseti dalších podpořených akcí bude zajímavou kulturní událostí. Nejen Broďané se tak mohou těšit na Fašank 2014, který bude pořádat folklorní soubor Olšava, krojové hody v Újezdci pořádané folklorním souborem Rozmarýn, koncert živých kapel Brodfest 2014 či slavnostní koncert k Roku české hudby a 145. výročí sborového zpěvu v Uherském Brodě pořádaný PS Dvořák.

Novinkou budou akce pro děti, které plánují uspořádat Divadlo Brod a centrum pro rodinu Beruška.

Fond kultury rozdělil v 1. pololetí 378 000 Kč,  požadovaná primární částka byla 718 520 Kč.

00 kultura.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář