Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kosmetika ve Starém Egyptě

Kosmetika

Stíny se na oči aplikovaly s pomocí malé tyčinky. Na horní i dolní víčko se malovala černá linka, která vycházela z oka až téměř k vlasové linii na spáncích. Černě se zdůrazňovalo také obočí. Staří Egypťané věřili, že make-up má kouzelné i léčivé účinky. Většina lidé si make-up tvořila sama, ale bohatí lidé se mohli svěřit do rukou profesionálních „malířů tváří“. Egypťané věřili, že je nutné starat se o svůj zevnějšek i po smrti. Podle jejich bohů smrti existoval souhrn pravidel, jak lidi obléci a namalovat na jejich poslední odpočinek. 
Nejvýznamnější muži museli dbát o svůj vzhled - být čistí, nově oblečení, obutí v bílých sandálech, mít namalované oči a být pomazáni tím nejlepším olejem 

 

 

Výroba kosmetiky

Základem většiny kosmetických výrobků v Egyptě byl olej. Nejlepší a nejdražší olej se získával z ovoce Balanites Aegyptiaca. Používal se také mandlový olej. Tyto oleje pak ve směsi s anorganickými a organickými látkami vytvářely základ pro další výrobu kosmetiky. Vzhledem k odlišné kvalitě jednotlivých komponent docházelo někdy ke sporům mezi zákazníky a výrobci kosmetiky, kteří si následně stěžovali na své dodavatele pigmentů kvůli jejich nízké kvalitě.

 

 

Parfémy

Egyptské parfémy byly známé po celém Středomoří. Pinius popsal parfém dovezený ze starověkého Egypta jako parfém, který si zachovává svoji původní vůni i osm let po jeho vyrobení. Parfémy byly založené především na rostlinných materiálech: kořeny, květy, listy heny, skořice, terpentýn, kosatce, lilie, růže, hořké mandle apod., které byly vyluhovány v oleji, nebo byla jejich příprava sofistikovanější. Esence byly získány lisováním a k získané esenci se přidával olej, pokud se jednalo o krémy a balzámy, tak se přidával vosk nebo tuk. Mnoho parfémů se skládalo z více než 10 komponent.